MARERITTET: Tonje Bergsten og samboeren Trond Jacobsen fra Randaberg Stavanger opplevde alle foreldres mareritt da den 25. januar i år fant sønnen Noah (10 mnd) livløs i sengen sin. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
MARERITTET: Tonje Bergsten og samboeren Trond Jacobsen fra Randaberg Stavanger opplevde alle foreldres mareritt da den 25. januar i år fant sønnen Noah (10 mnd) livløs i sengen sin. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØRVis mer

Noah reddet lillesøster etter at han døde

Da den 10 måneder gamle gutten mistet livet i krybbedød, snudde det tilværelsen på hodet for barnet i morens mage.

SEOGHØR.NO: Tonje Bergsten (24) og samboeren Trond Jacobsen (32) fra Randaberg utenfor Stavanger opplevde alle foreldres mareritt da de 25. januar i år fant sønnen Noah (10 mnd) livløs i sengen sin.

- Jeg hadde kjørt storebror i barnehagen, så tok vi vår vanlige formiddagshvil. Akkurat denne dagen våknet jeg før ham, og jeg smilte fornøyd da jeg hørte hvordan han snorket. Regnet med at han var sliten etter en travel helg, og lot ham sove litt lenger.

- Han sov søtt, som han alltid gjorde. Men denne gang våknet han aldri...

Følte at noe var galt

En halv time senere fikk Tonje en uforklarlig følelse av at noe var galt.

Panikken hun kjente kommer aldri til å slippe taket.

- Gutten min var slapp og livløs da jeg bar ham inn i stuen, samtidig som jeg ringte nødnummeret 113 og startet med hjerte og lungeredning, sier 24-åringen til Se og Hør.

BEGRAVELSEN: Over 250 mennesker var tilstede i Randaberg kirke da Noah ble gravlagt.  Foto: PRIVAT/SE OG HØR
BEGRAVELSEN: Over 250 mennesker var tilstede i Randaberg kirke da Noah ble gravlagt. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Hun har jobbet i barnehage, og visste hva som måtte gjøres med et livløst barn.

Bort i ambulanse

Brannvesenet var de første som kom, og de hadde med seg hjertestarter. Så ble Noah fraktet bort med ambulanse.

- Jeg husker hvor redd jeg var for at han skulle dø. Samtidig som jeg tenkte at han var redd når mamma ikke var der for å holde ham i hånden. På sykehuset fikk de Noahs hjerte i gang igjen.

- Lettelsen var enorm. Samtidig fikk vi raskt beskjed om at situasjonen var alvorlig og at han trolig hadde store hjerneskader.

GODE MINNER: Noah ble bare 10 måneder gammel. Tonje mistet sønnen sin i krybbedød. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
GODE MINNER: Noah ble bare 10 måneder gammel. Tonje mistet sønnen sin i krybbedød. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Trond og Tonje glemmer aldri timene på sykehuset, der Noah i påvente av MR-undersøkelse av hjernen var tilkoblet respirator.

- Jeg lå i sykesengen med ham. Holdt ham i hånden, beskyttet ham med armene mine og sang «bæ bæ lille lam». Tårene rant. Vi var redde for at gutten vår aldri mer skulle våkne.

Døde i pappas armer

Undersøkelsene viste at Noah ikke hadde hjerneaktivitet og att det ikke lenger var noe sykehuset kunne gjøre. «Han vil aldri våkne igjen, og han vil aldri trekke pusten selv igjen».

Hele familien, alle venner og kjente fikk komme opp mens Noahs hjerte fortsatt slo. De tok farvel. Det var hjerteskjærende og se hvordan alle slet med sorgen.

- Jeg holdt Noah i armene mine mens han ble koblet av respiratoren. Hjerteslagene hans ble svakere og svakere mens han døde i armene mine, sier Trond.

Tonje forteller om alenetiden hun fikk med Noah etter at han var død. Om hvordan han ble kald, og endret farge. «Aldri før har jeg holdt ham så tett inntil meg, luktet på ham, kysset ham og kjent på morskjærligheten jeg hadde for ham. Men jeg måtte la ham gå».

Et vanskelig spørsmål

Trond og Tonje svarte nei da de ble spurt om de ville donere bort organene til Noah.

- Vi tenkte nøye på det, men svaret ble negativt. Vi var redde for at det var organsvikt som var årsaken til at han døde, slik at denne feilen også kunne koste et nytt barn livet. Samtidig ønsket vi at Noah skulle være hel når han ble senket i graven.

Krybbedød er uforklarlig. Undersøkelsene viser at Noah var en frisk gutt.

- Selv om han er obdusert vil vi aldri få noen forklaring på hvorfor nettopp vår baby skulle dø i uventet spedbarnsdød, sier Trond.

Han og Tonje hadde to barn hver da de ble kjærester. Noah var familiens selvskrevne midtpunkt, yngst i søskenflokken på fem. Nicolay (10), Elias (6), Alina (7) og Jahn Inge (4) tok det hardt da lillebroren døde.

LIVET GÅR VIDERE: Tonje Bergsten og samboeren Trond Jacobsen gleder seg over at stor bra til med lille Hailey Melina som ble født 16. august.  Foto: PRIVAT/SE OG HØR
LIVET GÅR VIDERE: Tonje Bergsten og samboeren Trond Jacobsen gleder seg over at stor bra til med lille Hailey Melina som ble født 16. august. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Et hjerte av gull

Tårene renner når Tonje åpent og ærlig forteller om hvordan hun gruet seg til å ta et siste farvel med den elskede gutten sin. Hun hadde hørt hvor kalde, stive og ugjenkjennelige mennesker blir når de har vært døde i noen dager.

- Noah var like nydelig som alltid. Jeg husker hvordan jeg satt og holdt fast i dynen hans mens jeg kjente på luktene hans – en siste gang.

Over 250 mennesker var tilstede i Randaberg kirke da Noah ble gravlagt. Sammen med besteforeldrene bar Trond og Tonje den lille kisten ut av kirken. I den lå det bilder, klær, smokker og bamser.

Noah fikk også med seg et halvt hjerte i gull.

- Den andre halvparten bærer jeg rundt halsen min. Nå har vi alltid det hjertet å dele, til hjertet en dag blir helt igjen, sier Tonje.

Blogger om sorgen

Tre måneder etter sønnens død startet Tonje bloggen mammatil3ogenengel der hun forteller om det som skjedde.

FARVEL: - Jeg lå i sykesengen med ham. Holdt ham i hånden, beskyttet ham med armene mine og sang «bæ bæ lille lam». Tårene rant. Vi var redde for at gutten vår aldri mer skulle våkne, sier Tonje om sykehusoppholdet med Noah. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
FARVEL: - Jeg lå i sykesengen med ham. Holdt ham i hånden, beskyttet ham med armene mine og sang «bæ bæ lille lam». Tårene rant. Vi var redde for at gutten vår aldri mer skulle våkne, sier Tonje om sykehusoppholdet med Noah. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

- Det hjelper å ha noen å snakke med og skrive til. Jeg er jo ikke den eneste som har mistet et barn i krybbedød. Men det er ikke alltid det er like lett å sette ord på de vanskeligste tankene:

«Jeg har ikke funnet krefter og mot til å blogge den senere tiden, rett og slett fordi jeg har slitt veldig med meg selv. Jo mer tid som går, jo vondere er det att det blir flere og flere måneder siden sist vi så deg. Jeg savner deg så utrolig masse Noah, jeg ønsker vi kunne byttet plass hver eneste dag. Livet føles ikke komplett lenger, når en av mine små er i himmelen og ikke her med meg.»

Tøft å være pappa

Tonje får mange tilbakemeldinger på sin åpenhet om sorgen etter sønnens død. Derfor er det lett å glemme pappa Trond og hans følelser.

- Dette er tøft for oss begge. Men jeg vil helst ikke snakke så mye om det, fordi jeg bare begynner å gråte, sier 32-åringen.

Begge lyser opp i et smil når de forteller hvordan ett års-dagen til Noah ble feiret – som om hovedpersonen selv var tilstede.

 - Vi inviterte familie og venner på kaffe og kake. Så gikk ned på kirkegården og tente lys. Det ble en spesiell dag, samtidig som den også ble tung og trist. For oss var det viktig å feire bursdagen hans, selv om noen nok følte at de var tilstede i nok en begravelse.

Englemamma

Tonje var 16 år gammel første gang hun ble gravid. Men etter å ha født tre barn, innså hun at hun ikke hadde overskudd til å ta seg av flere da hun mot alle odds ble gravid igjen.

AVLYSTE ABORT: - Noah reddet lillesøsteren sin – etter at han var død. Det var som om han midt i tragedien ville gi oss et håp, sier Tonje. Hun hadde time til abort samme dag som sønnen døde i krybbedød..  Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
AVLYSTE ABORT: - Noah reddet lillesøsteren sin – etter at han var død. Det var som om han midt i tragedien ville gi oss et håp, sier Tonje. Hun hadde time til abort samme dag som sønnen døde i krybbedød.. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

- Barnet var ikke planlagt. Og med til sammen fem barn i huset, så vi ingen annen utvei enn å be om abort. Men det var en kjempetøff avgjørelse. Noah døde den dagen Tonje hadde time på sykehuset. Som englemamma tror hun ikke lenger på tilfeldigheter.

- Noah reddet lillesøsteren sin – etter at han var død. Det var som om han midt i tragedien ville gi oss et håp. For uten barnet som nå vokser i magen min vet jeg ikke hvordan jeg hadde kommet meg gjennom sorgen. Jeg føler at det er engelen min som styrer tingene slik han vil ha det. Det vanskelig å finne ord som beskriver lykken og gleden over å kjenne liv fra barnet som vokser i mammas mage, når også savn og sorg krever plass.

Et nytt liv

Hailey Melina ble født 14. august, fire uker uker før termin. Hun vil aldri bli kjent med storebroren som reddet livet hennes, men historien om hva som skjedde vil hun nok få høre mer enn en gang.

- Barn er den beste medisinen mot ALT! Mine barn og bonus barn viste meg en enorm omsorg og kjærlighet de dagene jeg helst bare ville legge meg ned å gråte. Sammen med det nye livet som vokster inni meg fikk de meg opp igjen da alt var mørkt, sier Tonje og ser bort på kjæresten sin.

Begge kjenner de på lykken ved å holde en levende baby i armene igjen.

- Det føles veldig godt. Jeg er lykkelig, men også trist. Og vi sjekker pusten på vår sovende baby hele tiden.

LES OGSÅ: Kari Anne gikk ned 50 kg