TØFFE ÅR: -
&nbsp;<span style="background-color: initial;">Hundene mine Bella &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">(t.v.) og Calluna har &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">vært til god trøst, &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">sier stomiopererte &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">Charlotte Olsen Elli &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">fra Ullensaker </span><span style="background-color: initial;">i Akershus. Foto: Morten Eik/Privat.&nbsp;</span>
TØFFE ÅR: -  Hundene mine Bella  (t.v.) og Calluna har  vært til god trøst,  sier stomiopererte  Charlotte Olsen Elli  fra Ullensaker i Akershus. Foto: Morten Eik/Privat. Vis mer

Charlotte (25) må gå med utlagt tarm etter feilbehandling

- Jeg fikk sjokk da legene fant en 18 cm stor prolaps i tarmen

Først da Charlotte fra Akershus bestilte sjekk hos en privatklinikk fant hun ut hva som feilet henne. Det fikk alvorlige konsekvenser for hennes hverdag.

(Se og Hør): – Åpningen på magen skulle jeg aldri hatt, hvis legene hadde gjort jobben sin, sier Charlotte Olsen Elli (25) fra Ullensaker i Akershus.

I 2012 hadde hun så sterke magesmerter at hun var sengeliggende. Charlotte ble gjentatte ganger undersøkt på sykehus, uten at legene fant en sikker årsak.

– Jeg slet med å komme meg på do. Det kunne gå én uke mellom hver gang. Magen min este ut. Legene mente at tarmen «bare hadde blåst seg opp», fordi jeg ikke klarte å presse ut noe når jeg satt på do, forteller Charlotte.

STØTTE: - Jeg er heldig
 som har Marius. Han er &nbsp;verdens beste ektemann &nbsp;som alltid hjelper til, sier &nbsp;Charlottte. Foto: Morten Eik.&nbsp;
STØTTE: - Jeg er heldig som har Marius. Han er  verdens beste ektemann  som alltid hjelper til, sier  Charlottte. Foto: Morten Eik.  Vis mer

Fant ikke årsaken

– Legene mente plagene mine skyldtes stress, og ba meg ta det rolig.Plagene fortsatte, og i 2014 fikk jeg en koloskopi-undersøkelse på sykehuset. Heller ikke denne gangen fant legene ut noe. Jeg nektet å slå meg til ro med det, sier Charlotte.

Hun bestilte time på en privat klinikk.

Fikk sjokk

OPPSAMLER: Charlotte gjennomgikk en
stomioperasjon i sommer. Et hull i magen gjør
at alt fra tarmen samles i denne posen, som er
festet utenpå hullet. Foto: Privat
OPPSAMLER: Charlotte gjennomgikk en
stomioperasjon i sommer. Et hull i magen gjør
at alt fra tarmen samles i denne posen, som er
festet utenpå hullet. Foto: Privat
Vis mer

– Jeg fikk sjokk da legene fant en 18 centimeter stor prolaps i tarmen. Prolapsen ble operert og rettet på. Jeg trodde jeg skulle bli helt frisk, men fordi jeg hadde gått med prolapsen i så mange år, var tarmen varig skadet, forteller Charlotte.

Legene forsøkte flere løsninger for å få tarmen til å fungere som normalt. Ingenting hjalp. Eneste løsning var en stomioperasjon. Den kom i juni år, og betyr at Charlotte har et hull i magen. Ut av den kommer avføringen fra tarmen til en pose som er festet til åpningen på magen.

Nytt liv

– Det er et nederlag som 25-åring å få utlagt tarm. en første tiden byttet mannen min pose, fordi jeg ikke orket å gjøre det selv.

- Etter hvert tok jeg over. Jeg er vant med at «all driten» tømmes på magen min. Nå har posen blitt en del av meg. Jeg kan ikke gå rundt å være flau over at jeg har utlagt tarm. Det er i hvert fall ikke min skyld, sier Charlotte.

Får erstatning

Det har hun rett i. Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) mener Charlotte var utsatt for feilbehandling på sykehuset, fordi hun ikke tidsnok ble sendt videre for utredning.

NPE skriver «vi har kommet til at utredning og behandling ved sykehuset i 2014 ikke har vært i tråd med god medisinsk praksis». Hun vil få erstatning for feilen sykehuset gjorde.

– Det viktigste er bli trodd. Legene fikk meg nesten til å tro at jeg innbilte meg plagene. Nå ser jeg fremover og gleder meg til et bedre liv, sier Charlotte.

LES OGSÅ: Pernille (6) reddet mammas liv. Nå kjemper hun selv for livet