DISNEYLAND: Ida Sofie Engan sprudler av livsglede, til tross
for tøffe runder med cellegift og stråling. Heldigvis er kreften nå historie. I fjor ble hun med Forsvaret og Barnekreftforeningen til Disneyland i Paris. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
DISNEYLAND: Ida Sofie Engan sprudler av livsglede, til tross for tøffe runder med cellegift og stråling. Heldigvis er kreften nå historie. I fjor ble hun med Forsvaret og Barnekreftforeningen til Disneyland i Paris. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØRVis mer

Mystisk høy feber avslørte Ida Sofies kreft

Ida Sofie fikk stadig høy feber, som bare forsvant på mystisk vis.Foreldrene fikk ingen fornuftig forklaring - før legene fant kreft i nyrene hennes.

SEOGHØR.NO: Monica Engan (42) og Kurt Ove Holden (39) fra Røros var bekymret da datteren Ida Sofie Engan (5) stadig fikk høy feber, uten at noen kunne gi dem en fornuftig forklaring.

– Til å begynne med forsvant våre bekymringer sammen med feberen. Men da det ble stadig kortere tid mellom hver gang hun ble syk, ivret vi for en enda nøyere undersøkelse, sier Monica.

DRØMMEMØTE:  Barnekreftforeningen i Trøndelag og Luftforsvaret inviterte Ida Sofie, søsteren Maja Olise og mamma Monica Engan på tur til Disneyland, hvor de fikk møte Donald Duck. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
DRØMMEMØTE: Barnekreftforeningen i Trøndelag og Luftforsvaret inviterte Ida Sofie, søsteren Maja Olise og mamma Monica Engan på tur til Disneyland, hvor de fikk møte Donald Duck. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

– Det ble til slutt så ille at hun fikk feber hver eneste uke.

Årsaken til Ida Sofies febertokter ble funnet sommeren 2012, da hun var to år gammel. Hun fikk påvist Wilms svulst, også kalt nefroblastom. Dette er en svulst som utgår fra celler i nyren. Kreftformen er sjelden, og utgjør rundt fem prosent av alle kreftsykdommer som rammer norske barn.

Mørke tanker

Monica reagerte kraftig da hun fikk beskjed om hvorfor datteren var syk.

– Kreft var for meg et negativt ladet ord, som fikk meg til å tenke det verste. Det tok tid før jeg forsto hvor flinke de er til å behandle barn, og hvor mange det er som tross alt overlever.

Ida Sofie har tilbragt rundt 200 døgn på St. Olavs sykehus i Trondheim siden hun fikk
påvist kreft. Hun har taklet den tøffe behandlingen utrolig bra, og knapt tatt seg tid til å ligge syk i sengen.

EN MAMMAS KAMP: Monica blir stadig spurt om hvor hun henter krefter fra. Mange følelser går gjennom hodet for en mor når barnet kjemper for livet. Drømmeturen til Disneyland gjorde godt. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
EN MAMMAS KAMP: Monica blir stadig spurt om hvor hun henter krefter fra. Mange følelser går gjennom hodet for en mor når barnet kjemper for livet. Drømmeturen til Disneyland gjorde godt. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

– Sykehuset er blitt hennes annet hjem. Et sted hun utrolig nok lengter tilbake til når hun
synes hun har vært frisk for lenge, sier Monica. – Da lurer hun på om vi ikke
snart skal dit igjen.

TV-stjerne

Mange kjennerigjen Ida Sofie siden hun har vært med i TV 2s sterke dokumentar «Kampen for livet». Serien viste hverdagen til personer med kreft.

– Vi har fått mye ros fordi vi våger i vise hva barna våre går gjennom når de får kreft, sier Monica.

Ida Sofie startet behandlingen med fire tøffe cellegiftkurer. Så fulgte en operasjon der kirurgene fjernet hennes høyre nyre som var angrepet av kreft. Dernest ventet nye runder med cellegift.

– Det var en lettelse da hun var ferdigbehandlet i september 2012, sier Monica.

Ny sjokkbeskjed

BEKYMRET: Maja Olise (t.v) var veldig bekymret da lillesøsteren Ida Sofie ble syk. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
BEKYMRET: Maja Olise (t.v) var veldig bekymret da lillesøsteren Ida Sofie ble syk. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– Men akkurat i det vi trodde at alt var bra, fikk vi kontrabeskjed. Legene oppdaget en ny svulst i arrvevet der de fjernet nyren, samt spredning til begge lunger og hovne lymfer mot ryggraden.

Meldingen om at Ida Sofie hadde fått tilbakefall var om mulig enda verre enn da foreldrene fikk kreftbeskjeden første gang.

– Nå visste vi jo hva som ventet.

Ny svulst

Legene ville aldri fortelle Monica og Kurt Ove hvor kritisk tilbakefallet var, men legene samarbeidet tett på tvers av landegrensene for å finne fram til den riktige behandlingen.

Runde to ble tøff for den lille kroppen, med stor operasjon for å fjerne den nye svulsten.

Deretter fulgte seks høydosekurer som gikk over tre dager hver tredje uke. Etterfulgt av totalt 30 strålebehandlinger.

FULL FART: Ida Sofie og Monica koste seg på den flotte karusellen.
 Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
FULL FART: Ida Sofie og Monica koste seg på den flotte karusellen. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

– Vi visste det var sjanser for at det ville gå bra, men vi våget aldri spørre etter odds!

Er frisk

Monica blir stadig spurt om hvor hun henter krefter fra. Mange følelser går gjennom hodet for en mor når barnet kjemper for livet.

– Jeg har ikke noe ordentlig svar, annet enn at den store nedturen bare ikke er kommet ennå. De siste årene har vært så intense at jeg ennå ikke har hatt noen mulighet for å stoppe opp og tenke over hva jeg egentlig har vært gjennom.

Ida Sofie er for øyeblikket for frisk å regne, men hun følges tett opp med MR--undersøkelser.

Prinsesser

I fjor høst inviterte Barnekreftforeningen og Luftforsvaret Ida Sofie, storesøsteren  Maja Olise (6) og mamma Monica med på den årlige Skvadronturen, som gikk til Disneyland i Paris.  De to søstrene er fremdeles enige i at paraden med alle de kjente Disneyfigurene er noe av det flotteste de har sett.

PRINSESSER: Maja Olise og Ida Sofie koste deg da de fikk nye prinsessekjoler.
 Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
PRINSESSER: Maja Olise og Ida Sofie koste deg da de fikk nye prinsessekjoler. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

En av tankene bak den årlige skvadronturen er nemlig at også søsken og foreldre skal få lov til å nyte livet i fellesskap.

– Det var litt skummelt da Ida Sofie ble syk. Men i Disneyland fikk vi lov til å være prinsesser sammen, sier Maja Olise.

– Jeg likte også båtturen hvor vi så alle dokkene, turen med Cirkus-toget og Dumbo-karusellen. Og jeg fikk holde Donald Duck i hånden, sier Ida Sofie fornøyd.

LES OGSÅ: Marcus (5) ble drept på mammas bursdag