- Mitt første mål var å parkere rullestolen

Freddy var uforberedt da han for fire år siden ble rammet av en kraftig hjerneblødning. Men takket være viljens makt og beinhard trening er han snart klar for å sykle tur med kone og barn.

FAMILIEN: Silje (8) og Tomine (4) gleder seg til å dra på sykkeltur med pappa Freddy og mamma Helle Kristin (35). Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
FAMILIEN: Silje (8) og Tomine (4) gleder seg til å dra på sykkeltur med pappa Freddy og mamma Helle Kristin (35). Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

SEOGHØR.NO: For fire år siden ble Freddy Ulvseth (38) fra Vennesla rammet av en kraftig hjerneblødning.

– Det kriblet skikkelig i beina mine. Så mistet jeg kontroll over armen min, før jeg fikk problemer med å gå, forteller Freddy.

GAVER: I tillegg til sykkelen hadde Dag Otto Lauritzen med seg en signert trøye fra Tor Hushovd og en invitasjon til å delta på årets utgave av Grimstad SYkkelfestival. FOTO: SVEND AAGE MADSNE, Se og Hør
GAVER: I tillegg til sykkelen hadde Dag Otto Lauritzen med seg en signert trøye fra Tor Hushovd og en invitasjon til å delta på årets utgave av Grimstad SYkkelfestival. FOTO: SVEND AAGE MADSNE, Se og Hør Vis mer

Tilfeldighetene gjorde at vennen Bjørn Brage var i nærheten da slaget rammet. Uten Bjørn ville han neppe vært i live i dag.

– Hans kone er sykepleier. Hun skjønte med en gang at det var fare på ferde da han ringte, fordi jeg også snøvlet når jeg snakket. Hun ba ham holdt meg i bevegelse, og ved bevissthet, samtidig som hun dirigerte ambulansen fram til stedet hvor vi var.

IT-medarbeideren hadde i lang tid hadde satt jobb foran helse.

Les også: Legene fant svulst på 1.4 kilo i babyens mage.

Vekten hans lå på godt over 120 kilo, og han fikk medisiner mot et altfor høyt blodtrykk.

Lammelser

Freddy hadde marginene på sin side. Han ble kjørt til Oslo med ambulanse før legene lykkes med å stanse blødningene.

Da 38-åringen kom til seg selv, hadde han store lammelser i kroppen.

– Jeg visste jeg hadde to valg. Det ene var å bli liggende. Det andre var å kjempe hardt for å trene meg opp igjen. Heldigvis valgte jeg den siste og mest krevende løsningen, sier Freddy.

Utgangspunkt kunne så avgjort vært bedre. Han var lam i venstre side, ute av stand til å stå på egne bein.

– Mitt første store mål var å parkere rullestolen for godt.

Imponerer

Fire år etter hjerneblødningen er han på beina, og tilbake på jobb blant kollegaer på ATEA i Kristiansand.

Freddy lot seg ikke be to ganger da Dag Otto Lauritzen og Jan Veikko Granroth  ba ham teste den nye sykkelen.  FOTO: SVEND AAGE MADSEN, Se og Hør
Freddy lot seg ikke be to ganger da Dag Otto Lauritzen og Jan Veikko Granroth ba ham teste den nye sykkelen. FOTO: SVEND AAGE MADSEN, Se og Hør Vis mer

TV2’s eventyrer og tidligere toppsyklist Dag Otto Lauritzen (57) er bare en av mange som har latt seg imponere av historien om Freddys viljestyrke og treningsiver.

– Du er et eksempel på at man kan komme langt ved hjelp av viljestyrke og hard trening. Din historie er til etterfølgelse. Du kunne fått trygd, sittet hjemme og syntes synd på deg selv, men du ville videre. Og snart kan du dra på sykkeltur med barna dine, skryter Dag Otto.

Av egen erfaring vet han hvor mye det som sitter mellom ørene betyr. Selv ble han hardt skadet i høyre bein da han som 23-åring på mirakuløst vis overlevde en fallskjermulykke.

Legene mente han aldri ville gå skikkelig igjen. Men Dag Otto trente seg opp til å bli en av verdens beste syklister.

Drømmegaven

Mesternes mester overrakte venndølen en trehjulet «sitte-sykkel» på vegne av Grimstad sykkelfestival, ATEA, og Astri Pedersen i organisasjonen «Hjerte for mennesker».

STOLTE JENTER: Silje og Tomine gleder seg til å sykle tur med pappa.  FOTO: SVEND AAGE MADSEN, Se og Hør
STOLTE JENTER: Silje og Tomine gleder seg til å sykle tur med pappa. FOTO: SVEND AAGE MADSEN, Se og Hør Vis mer

- Jeg finner ikke ord. En sykkel tilpasset meg var en drøm i det fjerne, alt for kostbar til at jeg kunne ha kjøpt den på egen hånd. Nå er drømmen gått i oppfyllelse. Jeg føler meg høy på livet. Sykkelen gjør at jeg slipper å sitte på sidelinjen. Til våren skal jeg sykle på tur med jentene mine som andre pappaer, sier Freddy.

Silje (8) og Tomine (4) gleder seg allerede til å dra på sykkeltur med pappa og mamma Helle Kristin (35).

Bryllup

Helle Kristin hadde det vondt da hun gikk bort til sykesengen rett etter kjærestens hjerneslag. Hun glemmer aldri hvordan han lå der, nesten helt urørlig.

NYGIFT: Freddy fridde til kjæresten Helle Kristin da han våknet etter hjerneslaget. Han kjempet seg opp av rullestolen for å stå på egne bein da de giftet seg i april 2011.
NYGIFT: Freddy fridde til kjæresten Helle Kristin da han våknet etter hjerneslaget. Han kjempet seg opp av rullestolen for å stå på egne bein da de giftet seg i april 2011. Vis mer

– Jeg fryktet at han snakket om sin egen begravelse da han fortalte at han hadde snakket med presten. Men det viste seg raskt at det var noe helt annet de to hadde diskutert, ler tobarnsmoren.

– Et frieri var absolutt det siste jeg hadde drømt om!

Paret giftet seg hos byfogden i Kristiansand i april 2011.

– Jeg innså at Helle Kristin og de to jentene våre var det viktigste i livet mitt, sier Freddy.

Venstre arm er fremdeles ubrukelig. Nå trener 38-åringen målbevisst for at også den snart skal fungere igjen. Han deler sin historie for å inspirere andre til å se at det er mulig å trene seg opp igjen etter en hjerneblødning.

Her kan du lese hva Freddy selv blogger om opptreningen sin.

Send oss gjerne et tips hvis du kjenner til andre hverdagshelter Se og Hør bør skrive om.

LES OGSÅ: -Fridde til kjæresten da han våknet fra koma