Mina og Mille:

Mistet tvillinger: - Mina og Mille hadde ingen rettigheter

Nå hedres hun med pris for sin åpenhet.

MINA OG MILLE: - Jeg har ropt i alle kanaler hvor jeg kan rope, sier Kirsti Skogsholm. Foto: NTB
MINA OG MILLE: - Jeg har ropt i alle kanaler hvor jeg kan rope, sier Kirsti Skogsholm. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I januar 2023 døde tvillingene Mina og Mille av en overdose, bare 16 år gamle. I etterkant stod moren deres, Kirsti Skogsholm (47) åpent frem med sin sterke historie om avmakt.

I lengre tid hadde døtrene slitt med alvorlig spiseforstyrrelse, men hadde blitt skrevet ut av psykiatrien og plassert på barnevernsinstitusjoner.

Dette til tross for en serie advarsler om at en slik plassering kunne få fatale konsekvenser for tvillingene, meldte blant annet TV2 den gangen.

Også Skogsholm protesterte mot at mot at jentene hennes skulle ut av psykiatrien - og fryktet at det kom til å bli døtrenes død om de ble sendt til barnevernsinstitusjon.

DØDSBUDSKAP: Ruan får sparken bare noen timer etter at han mottar en knusende beskjed hjemmefra i den første episoden av den nye sesongen av «Below Deck». Video: TV 2 Play / Rød Løper. Vis mer

I januar ble hennes det verste marerittet sant.

Da hadde jentene rømt fra barnevernsinstitusjonen de var på, og ble funnet døde natt til søndag 8. januar, i en leilighet Spydeberg.

Hadde ingen rettigheter

Siden har Skogsholm rettet sterk kritikk til tilbudet innenfor psykisk helse, og spesielt spiseforstyrrelser.

- Jeg har ropt i alle kanaler som man kan rope. Men hvorfor var det ingen som stoppet opp? Hvorfor var det ingen som rakk opp hånden og sa: «Er dette riktig?» Jeg mistet barna mine fordi det ikke var noen som stoppet opp og tenkte seg om. Det som gjør meg mest trist er at Mille og Mina ikke hadde noen rettigheter noen steder, uttalte hun i et intervju med TV2 i april tidligere i år.

I SORG: Shabana Rehmans kjæreste og samboer Petter Simonsen snakker ut etter dødsfallet. Les hele saken her: https://www.seher.no/kjendis/hun-ga-meg-det-beste-aret-i-mitt-liv/78384762. Reporter: Stig H. Justad. Video: Stig H. Justad/Se og Hør, NRK. Klipp: Nora Skavhaug. Vis mer

Tirsdag ble det klart at Kirsti Skogsholm tildeles Åpenhetsprisen for å belyse store mangler hos helseapparatet etter døtrenes død.

Det var Mental helse som delte ut prisen, i anledning Verdensdagen for psykisk helse 10. oktober.

Gråt da hun leste begrunnelsen

Hun fikk prisen for sitt store mot og åpenheten hun har vist i kampen for å belyse manglene i psykisk helsevern i Norge.

- Kirsti har belyst store problemer i forebyggingen og behandlingen av psykiske helseutfordringer og rusproblematikk blant unge. Ikke minst har hun vist hvor tung kampen for å bli hørt som pårørende er. Hun er en representant for pårørende og unge som ikke får hjelp, sa Haakon Steen, 2. nestleder i Mental Helse.

Vi har samlet de mest spektakulære talentshow-opptredenene internett har å by på i det siste. Reporter: Celina Morken Vis mer

I juryens begrunnelse, fremheves det også at hun nettopp med sitt mot har klart å løftet saken til et nasjonalt plan - som ved å delta i partilederdebatten på TV2.

Skogsholm skal ha blitt overveldet over å motta prisen, og fortalte til TV2 at det har kostet å dele så åpent og offentlig om sine to døtre.

HEDRET: Kirsti Skogsholm mottok Åpenhetsprisen fra Mental Helse tirsdag formiddag. Foto: Kristin Bergersen/Mental Helse
HEDRET: Kirsti Skogsholm mottok Åpenhetsprisen fra Mental Helse tirsdag formiddag. Foto: Kristin Bergersen/Mental Helse Vis mer

- Jeg gråt da jeg leste begrunnelsen. Det er fantastisk at noen ser på det jeg gjør som viktig. Jeg håper også jeg at denne prisen åpner for flere muligheter for meg til å fortelle om min opplevelse, og at en del aktører kan lære av vår historie, sa hun til TV2.

Skogsholm fikk et kunstverk og 10.000 kroner som doneres til et godt formål. Skogsholm valgte å donere pengene til ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser.

Denne saken ble først publisert på KK.no

LES OGSÅ: Må forsvare seg: - Får mene hva de vil

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer