Daisy Passfield:

Mistet øyet etter kreftdiagnose

Åtte år gamle Daisy er slett ikke redd for å skille seg ut.

GAMMEL OG NY: Daisy med den «kjedelige» øyeprotesen i hånda – og den nye i øyehulen. FOTO: Tony Kershaw
GAMMEL OG NY: Daisy med den «kjedelige» øyeprotesen i hånda – og den nye i øyehulen. FOTO: Tony Kershaw Vis mer
Publisert

Daisy Passfield (8) kunne ikke vært mer fornøyd. Hun har et fargerikt glitter-øye!

- Jeg gleder meg sånn til å vise øyet mitt til alle på skolen. Jeg tror de kommer til å elske det, de også, sier hun og smiler.

SJELDEN VARIANT: Daisy fikk retinoblastom – en kreftform som oftest rammer barn. Her er hun etter at øyet ble operert bort. FOTO: Alysia Passfield / SWNS
SJELDEN VARIANT: Daisy fikk retinoblastom – en kreftform som oftest rammer barn. Her er hun etter at øyet ble operert bort. FOTO: Alysia Passfield / SWNS Vis mer

Avslørt av et bilde

Daisys mamma Alysia Passfield (30) forklarer at det var et fotografi som førte til at hun oppdaget noe galt med datterens øye.

Hun gikk til en øyelege, som kunne bekrefte hennes bange anelser.

Videre undersøkelser viste at den lille jenta fra Hertfordshire i Storbritannia hadde kreft. Hun var bare 14 måneder da hun fikk diagnosen.

Retinoblastom er en sjelden og aggressiv kreftform, som vanligvis rammer barn under seks år. Og Daisys var av den gjenstridige sorten – for seks runder med cellegift hadde ingen effekt.

Et forsøk på å sette cellegiften mer direkte i svulsten, førte til at svulsten delte seg i to. Da ble legene bekymret – og anbefalte at øyet skulle fjernes, for å unngå spredning.

- Vi sa ja til det. Vi ville jo ikke at svulsten skulle spre seg, sier mamma Alysia.

Shabana Rehman gjester «Lindmo», der hun kan fortelle om oppløftende nyheter om kreftsykdommen. Video: NRK Vis mer

Fire lange timer

Den lille jenta var akkurat to år da det ene øyet hennes ble fjernet. Operasjonen tok fire timer, og moren var nervøs hvert eneste sekund.

Etterpå fikk den lille jenta en øyeprotese, i samme farge som det andre øyet – for at det skulle være minst mulig synlig.

Etter hvert som jenta har blitt eldre, har protesen blitt justert.

- Daisy har alltid vært glad i ting som glitrer – og hun er opptatt av å pynte seg. Sist gang vi var på sykehuset for å tilpasse øye-protesen, spurte jeg om det var mulig å gi Daisy et øye som hadde en annen farge. Og det var det, forteller Alysia.

GLAD MAMMA: Alysia er fornøyd med at datteren Daisy er full av selvtillit – åtteåringen er stolt av øyeprotesen sin. FOTO: Tony Kershaw
GLAD MAMMA: Alysia er fornøyd med at datteren Daisy er full av selvtillit – åtteåringen er stolt av øyeprotesen sin. FOTO: Tony Kershaw Vis mer

Kan ikke fly

Dermed fikk Daisy det hun ønsket seg aller mest her i verden: Et glitrende rosa øye.

- Daisy er en av de mest selvsikre personene jeg vet om, sier moren stolt.

- Det eneste hun ikke kan, er å kjøre skurtresker eller styre et fly. Men vi trenger ikke bekymre oss for det ennå, sier moren muntert.

Åtteåringen er superfornøyd med protesen.

BODY BIZARRE: I serien «Body Bizarre» møter vi mennesker med helt spesielle og mystiske sykdommer. Video: Rød Løper/Dplay Vis mer

- Alle sier at det er helt nydelig. Noen sier at det ser ut som øyet til en superhelt, eller et drageøye. Andre mener det er enhjørning-øye. Jeg liker alle de beskrivelsene, sier hun fornøyd.

LES OGSÅ: - En stor påkjenning

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer