Åpen om hårtap:

Mistet håret som 16-åring

Julia er vant til å få bemerkninger om hårfargen sin. Dette fordi hun den ene dagen er mørkhåret, så dukker hun opp som brunette, rødhåret, eller helt blond.

KREATIV: Katten synes det er spennende med de mange parykkene Julia har. Som spesialkontakt i Alopeciaforeningen Norge holder hun seg oppdatert ved å lese foreningens internblad «Hei Sveis». Foto: Svend Aage Madsen/ Se og Hør
KREATIV: Katten synes det er spennende med de mange parykkene Julia har. Som spesialkontakt i Alopeciaforeningen Norge holder hun seg oppdatert ved å lese foreningens internblad «Hei Sveis». Foto: Svend Aage Madsen/ Se og Hør Vis mer
Publisert

Som barn hadde Julia Viita (29) fra Flateby i Akershus et mørkt, langt og fyldig hår. Men etter traumatiske opplevelser i ungdomsårene var det som om håret ikke lenger ville være på hodet hennes.

- I løpet av kort tid mistet jeg tre medlemmer i nærmeste familie. Som 16-åring tenkte jeg at familien hadde nok med å sørge. Derfor brukte jeg ikke mye tid på å snakke om mitt eget hårtap i denne perioden. For ikke var det smittsomt, og ikke gjorde det vondt, forteller Julia.

Alopecia

Den første hudlegen hun oppsøkte hadde ikke noe navn på det som skjedde. Julia fikk beskjed om at dette var et symptom etter trauma.

- Jeg fikk beskjed om at håret nok ville vokse ut igjen av seg selv, minnes Julia. På samme tid slet hun også med stoffskifteproblemer som hun ble medisinert for. Disse plagene forsvant etter hvert, men ved 19 årsalderen utviklet hun atopisk eksem.

Flere i familien hennes har revmatisme, diabetes og andre tilstander som hører inn under betegnelsen autoimmune sykdommer.

- Det samme gjør Alopecia Areata, sykdommen som gjør at håret mitt faller av, forklarer Julia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer