TILGIR HUNDEN: Martine hadde hunden Maya i bånd da hun falt av skateboardet. Ingen vet årsaken til ulykken som kunne kostet henne livet, men Maya er forlengst tilgitt.  Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
TILGIR HUNDEN: Martine hadde hunden Maya i bånd da hun falt av skateboardet. Ingen vet årsaken til ulykken som kunne kostet henne livet, men Maya er forlengst tilgitt. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØRVis mer

Mistet halve hodet i skateboardulykke

Tjøme-jenta Martine skulle bare en liten tur på butikken, da alt gikk galt.

SEOGHØR.NO: Martine Elise Bjune (18) fra Tjøme i Vestfold slo hodet i bakken da hun falt av skateboardet. Tre uker senere våknet hun fra koma – med deler av hodeskallen fjernet.

Men takket være familie, gode hjelpere og en enorm viljestyrke har hun kjempet seg på beina igjen.

ÅPENT OG ÆRLIG: På bloggen sin forteller Mona åpent og ærlig om hvordan livet er for Martine og familien etter ulykken.  Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
ÅPENT OG ÆRLIG: På bloggen sin forteller Mona åpent og ærlig om hvordan livet er for Martine og familien etter ulykken. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Marerittet startet 8. oktober 2012. Martine og moren Mona (47) skulle bare en liten tur på butikken

Skjebnesvanger avgjørelse

18-åringen så ingen grunn til å bruke hjelm, selv om hun valgte seg skateboardet som framkomstmiddel. Den avgjørelsen ble skjebnesvanger.

Med hunden Maya i bånd, bar det av sted. Mona syklet først, hund og datter fulgte etter.

– Plutselig hører jeg Martine rope bak meg, sier Mona. Hun snur seg, og ser datteren
har mistet kontrollen på skateboardet.

– Jeg hogger bremsene inn på sykkelen, og stuper over styret. Da jeg kommer på beina igjen, ligger Martine livløs på bakken. Hun puster, hjertet slår, men hun gir ikke noen respons. Jeg skjønte med en gang at hun kunne ha en alvorlig hodeskade, sier Mona.


Rask hjelp

MINNEBOK: Mona har samlet bilder og utklipp fra ulykken til en minnebok, slik at de alltid vil huske hvilket mirakel det er at Martine overlevde.  Foto: PRIVAT/SE OG HØR
MINNEBOK: Mona har samlet bilder og utklipp fra ulykken til en minnebok, slik at de alltid vil huske hvilket mirakel det er at Martine overlevde. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Tilfeldighetene vil at en av de første på ulykkesstedet er lege. Ulykken er meldt inn, men legen snakker med AMK, og bidrar til at både ambulanse og helikopter tilkalles raskt.

Under en time etter at Martine smalt hodet i bakken, undersøkes hun i CT-skanner på Ullevål sykehus i Oslo.

Mona og ektemannen Alf Magne (48) kjører til Oslo med egen bil, etter at de har skaffet barnevakt til de to yngste barna Marlin (10) og Maren (14).

I koma

Martine har pådratt seg en alvorlig hjerneblødning, og blir operert med det samme. I tre uker ligger hun i koma for at hjernen skal få ro, og hun må gjennom ytterligere to operasjoner.

En av dem fordi trykket i hodet øker faretruende. Løsningen er å fjerne deler av
hodeskallen midlertidig.

Familien vet da at Martine vil overleve, men at det kan være hjerneskader.

«Jeg står ved fotenden, jeg skjelver, beina dine er kritthvite, neglene nærmer seg mørk lilla, det ser ut som om du skal dø fra oss. Jeg gråter – holder om deg – vil ikke slippe».

VONDE UKER: Martine lå i koma i tre uker før familien fikk kontakt med henne igjen.
 Foto: PRIVAT/SE OG HØR
VONDE UKER: Martine lå i koma i tre uker før familien fikk kontakt med henne igjen. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Slik beskriver Mona og Alf Magne tiden rett før kirurgene fjerner lappen på hodeskallen.
De kaller den første uka på sykehuset den lengste, vondeste og vanskeligste uka i livet.


Et mirakel

Det tar tre uker før Martine åpner øynene etter ulykken. Den første tiden orket hun så
vidt å blunke et ja eller nei for å svare på spørsmål.

Men da hun for første gang etter ulykken fikk tilgang til penn og papir, skrev hun ned ordene «Jeg er veldig glad i dere».

Skriften er nærmest uleselig, men sjelden har vel et brev blitt mottatt med større glede.

Det har sin selvskrevne plass i den store minneboken mamma Mona har laget, for at Martine aldri skal glemme hvor dramatisk det var da dyktige leger og sykepleiere reddet henne tilbake til livet.

DRAMATISK:  Martine Elise Bjune (18) slo hodet stygt da hun falt av skateboardet. Senere måtte deler av hodeskallen fjernes for at trykket ikke skulle skade hjernen hennes.

# Foto: PRIVAT/SE OG HØR
DRAMATISK: Martine Elise Bjune (18) slo hodet stygt da hun falt av skateboardet. Senere måtte deler av hodeskallen fjernes for at trykket ikke skulle skade hjernen hennes. # Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– Ingen trodde jeg skulle overleve. Det er skummelt å tenke på hvor skadd jeg var, og det er sårt å se disse bildene. Samtidig hjelper de meg å skjønne ting jeg ikke husker selv, sier Martine.

Uviss framtid

Hun lå på båre da hun ble overført til Sunnaas sykehus for opptrening. Trøsten var at hun var i live, riktignok avhengig av rullestol, og uten sikre spådommer om framtiden. Men Martine var innstilt på å kjempe …

– Jeg lengtet tilbake til det livet jeg engang hadde.

Syv uker senere sto den da 17 år gamle jenta igjen på egne bein.

– Det var godt overlegen hadde ører, ellers hadde smilet hennes gått helt rundt, sier Mona lattermildt.

Martine var avhengig av støtte, men fast bestemt på å si farvel til rullestolen så fort som mulig.

ET STORT ARR: Martine fikk et stort arr i hodet da hodeskallen ble satt på plass igjen.  Foto: PRIVAT/SE OG HØR
ET STORT ARR: Martine fikk et stort arr i hodet da hodeskallen ble satt på plass igjen. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– Det var kjedelig på Sunnaas, sier Martine når hun skal oppsummere seks måneder med opptrening. – Alt handlet jo bare om å stå opp, spise og trene.


Fortvilet

Før ulykken var Martine fast bestemt på å bli kirurg, hun var omsorgsfull ovenfor familie og småsøsken, og var en venninne til å stole på. Hjerneskaden har forandret mye.

– Jeg som var sjenert og redd, er nå kjempesosial. Og jeg har begynt å snuse. Enda så mye jeg var imot det før ulykken, sier Martine.

Skaden på frontallappen gjør at Martine ikke lenger klarer å skille fantasi fra virkelighet. Hun mangler en del «sperrer » i sin omgang med andre, og klarer ikke alltid å se konsekvensene av sine handlinger.

– Heldigvis har jeg venninner som er flinke til å holde meg i tømme, selv om jeg protesterer, sier Martine, og gir bestevenninnen Vilde Johannessen (18) en god klem.

GODE VENNER: Martine og bestevenninnen Vilde Johannessen har holdt sammen siden barneskolen.   Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
GODE VENNER: Martine og bestevenninnen Vilde Johannessen har holdt sammen siden barneskolen. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

De to har holdt sammen siden barneskolen, og skulle etter planen vært godt i gang med å planlegge russetiden på linjen for studiespesialisering. 

Men hodeskaden gjør at Martine har startet på en ny utdannelse. Hun tar nå helse- og sosialfag på videregående – med ekstra oppfølging fra skolen.

– Vi som er rundt Martine er vitne til en personlighetsforandring, og uendelig med tårer. Men vi har et håp om at hun blir sitt gamle jeg igjen, sier Vilde og returnerer klemmen.

Vil du lese mer og følge med på hvordan det går med Martine, så blogger Mona om familiens liv etter skateboardulykken.  Bloggen finner du her

LES OGSÅ: Fant svulst i babyens mage