Mistet barn i krybbedød i mai - nå er hun gravid igjen

I sju måneder bar Marte Oline sønnen Loke i armene – før hun og ektemannen måtte bære kisten med sønnen til hans siste hvilested. Nå gleder Ålesundsjenta seg over å være gravid igjen.

TELLER NED: - Det er godt å ha noe å glede seg til igjen, sier den Ålesundjenta Marte Oline, som tidligere har mistet et barn i krybbedød. Nå gleder hun seg til hun snart blir mamma igjen. Foto: Privat
TELLER NED: - Det er godt å ha noe å glede seg til igjen, sier den Ålesundjenta Marte Oline, som tidligere har mistet et barn i krybbedød. Nå gleder hun seg til hun snart blir mamma igjen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Marte Oline Siem-Pettersen (21) fra Langevåg utenfor Ålesund er mor til ett barn på jorden og til et englegull i himmelen.

Nå skriver hun på bloggen Turkisliv om hvordan hun og ektemannen Torbjørn Siem-Pettersen (22) makter å komme seg videre etter at sønnen Loke Alexander døde i krybbedød 12. mai i år, og om hvordan det er å være gravid igjen.

- Vi oppdaget graviditeten i sommer, så magen vokser. Det er spennende, og godt å ha noe å glede seg over igjen, sier Marte. - Jeg ble gravid litt fortere enn planlagt, men dette er uansett en god nyhet.

Terminen er 26. mars.

Revet bort

Loke ble bare 7 ½ måned gammel.

«Jeg hadde et friskt og flott barn, som ble brutalt revet ut av armene mine, uten grunn og uten mening. Jeg fikk erfare hvor skjørt livet er, og hvor viktig det er å ta vare på det. Jeg elsket Loke Alexander alt jeg kunne når han var her. Ingen kan noensinne ta det ifra meg. Jeg vil alltid være Lokes mamma», skriver Marte på sin blogg.

Saken fortsetter under bildet.

VINTERBRYLLUP: Loke Alexander og Debora var med da Torbjørn og Marte giftet seg. Nøyaktig tre måneder senere ble lykken snudd til bunnløs sorg. Foto: PRIVAT/Frida Kristine Berg
VINTERBRYLLUP: Loke Alexander og Debora var med da Torbjørn og Marte giftet seg. Nøyaktig tre måneder senere ble lykken snudd til bunnløs sorg. Foto: PRIVAT/Frida Kristine Berg Vis mer

Hun forteller sine lesere at bare 8 norske barn døde i krybbedød i 2013, mens hele 187 fikk krybbedød som dødsårsak i 1989.

 
- Vi er forberedt på at de mest sansynlig ikke finner noen annen dødsårsak for Loke Alexander enn krybbedød. Men det hadde utvilsomt vært enklere å leve med det som har skjedd hvis noen kunne gi oss et svar, sier Marte.

Saken fortsetter under bildet.

BEGRAVELSEN: Marte Oline og Torbjørn bar kisten til Loke sammen med tanter og faddere Marita Pettersen (sort) og  Marianne Johnsen Siem (rødt).  Foto: PRIVAT/SE OG HØR
BEGRAVELSEN: Marte Oline og Torbjørn bar kisten til Loke sammen med tanter og faddere Marita Pettersen (sort) og Marianne Johnsen Siem (rødt). Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer


 
Også storesøster Debora (4) savner lillebroren sin, som hun aldri ble ordentlig kjent med.
 
Men hun synes det er spennende å se bilder og video som viser hvordan hun overøste den lille babyen med kjærlighet, og hun har ingenting imot å være med foreldrene bort på kirkegården.
 
- Jeg får lov til å vanne blomstene hans, sier hun.

Minne-tatovering

Marte og Torbjørn besøker sønnens grav flere ganger i uken. Gresset spirer der kisten ble senket i jorden. Gravstøtten kom på plass for noen dager siden.

Marte har laget en minne-tatovering over sønnen på sin venstre arm. To håndavtrykk over hverandre viser verden at hun er mor til to.

FIKK BARE LEVE I SYV MÅNEDER: Marte blogger om hvordan hun makter å komme seg videre etter at sønnen Loke Alexander døde i krybbedød. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
FIKK BARE LEVE I SYV MÅNEDER: Marte blogger om hvordan hun makter å komme seg videre etter at sønnen Loke Alexander døde i krybbedød. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

«Jeg hadde håndavtrykket til Debora, med navn og dato fra før. Nå tok jeg håndavtrykket til Loke-skatten, med englevinger, navnet hans, fødsels- og dødsdato og noen skyer og himmelen helt oppe på skulderen for å gi mer helhet i tatoveringen. Tanken er at Loke lyser ned fra himmelen og beskytter henne med vingene sine.»

Sorg og glede
Marte var 17 år gammel da hun ble gravid første gang, og datteren Debora kom til verden dagen før hun fylte 18 år.

Marte og Torbjørn var kjærester på ungdomsskolen, men forholdet tok etter hvert slutt. Men ungdomsforelskelser har en tendens til å blomstre opp igjen. 
 
- Både Debora og Loke Alexander var med da vi inviterte til eventyrbryllup i is-katedralen på Hunderfossen 14. februar. Vi ville ha et spesielt bryllup, og selv om det var kaldt, ble det akkurat slik vi ønsket, sier Torbjørn.
 
Nøyaktig tre måneder senere ble lykken snudd til bunnløs sorg. Datoen er 12. mai. Det unge ekteparet husker det som om det var i går.

Hjernedød

Loke Alexander våknet midt på natten, og fikk både mat og stell. Men Torbjørn tok ham med ned i stuen for at Marte skulle få sove litt ekstra – i forkant av morgendagens eksamen.


- Det var jeg som fant ham. Begge to sov på sofaen da jeg kom ned til dem kl 03.00 om natten. Jeg skjønte ikke at Loke Alexander var død før jeg løftet ham…
 
Marte minnes hvordan hun sparket Torbjørn våken, for å få ham til å ringe nødnummeret etter en ambulanse.
 
- Jeg oppførte meg som en tulling, mens han fulgte instruksene om gjenopplivning. Det virket som en evighet før ambulansen kom, selv om det i virkeligheten bare dreide seg om noen få minutter. De var like i nærheten da vi ringte.

LIVET MÅ GÅ VIDERE: Marte Oline og Torbjørn gjør alt
de kan for at datteren Debora skal få en fantastisk oppvekst. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
LIVET MÅ GÅ VIDERE: Marte Oline og Torbjørn gjør alt de kan for at datteren Debora skal få en fantastisk oppvekst. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Saken fortsetter under bildet.
 
Hjelpemannskapene fikk i gang både hjerteslag og puls, men den lille gutten var hjernedød da han ble lagt i respirator.
 
- Kroppen hans var fremdeles varm da jeg fant ham. Men hjernen hans hadde vært for lenge uten oksygen. Vi hadde et håp, men ble anbefalt å skru av respiratoren. Det var det eneste riktige. Samtidig har jeg ikke tall på hvor mange ganger jeg har tenkt om ting ville vært annerledes hvis han bare hadde fått ti minutter ekstra…, sier Torbjørn.

Blogger

«Jeg har ikke lyst til å være lykkelig hele tiden.Ingenting har lært meg mer om lykke enn sorg. Og ingenting har lært meg mer om livet enn døden.  Jeg elsker smerten og sorgen jeg bærer på. Faktisk så omfavner jeg den», skriver Marte på bloggen sin.
 
Innleggene hun deler på bloggen Turkisliv betyr mye – for mange.

GLEDELIG NYHET: Marte Oline og ektemannen Torbjørn Siem-Pettersen gleder seg til å bli foreldre igjen. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
GLEDELIG NYHET: Marte Oline og ektemannen Torbjørn Siem-Pettersen gleder seg til å bli foreldre igjen. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Ikke bare for de som selv har mistet et barn, men også for alle de som står dem nær. 

 21-åringen  husker dagene etter sønnens død som en fin tid.  Hun både stelte og koste med ham, og så til ham flere ganger om dagen.
 
«De timene vi brukte med ham, dagene etter at han var død, var på flere måter de vakreste timene jeg har vært med på. Selvfølgelig ville jeg heller ha ham i live, ikke missforstå. Men de timene vi brukte på å stryke på ham, holde ham, kysse ham… Jeg ville aldri at de timene skulle stoppe, jeg ville aldri si farvel».

Sorgreaksjoner

I gamle dager ble foreldre ofte rådet til å glemme sine døde barn – og la livet gå videre.

Saken fortsetter under bildet.

DYPT SAVNET: Gravsteinen til Loke kom på plass for noen dager siden.  Foto: PRIVAT/SE OG HØR
DYPT SAVNET: Gravsteinen til Loke kom på plass for noen dager siden. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer


 
- Det at vi fikk bruke så mye tid hjalp oss videre i sorgprosessen, sier Marte.

- På forhånd var jeg sikker på at døden bare var forferdelig, og jeg ville ikke engang tenkt tanken på å se et dødt barn. Men Loke Alexander så bare fredfull ut. 
 
Menn og kvinner har ofte ulike sorgreaksjoner.
 
- Jeg sa ingen ting, mens Torbjørn var den som gråt og klemte. Men selv om jeg ikke er så glad i å snakke, så hjelper det å dele tankene når jeg skriver. Og det var veldig fint å se at det var så mange som brydde seg. Selv om det er nå, når blomstene har visnet, at vi virkelig trenger kontakt.  Verden forventer jo at vi skal gå videre, selv om vi ikke er klare for det…

TATOVERING: Marte har laget en minne-tatoveringen over sønnen på sin venstre arm. To håndavtrykk over hverandre viser verden at hun er mor til to.  Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
TATOVERING: Marte har laget en minne-tatoveringen over sønnen på sin venstre arm. To håndavtrykk over hverandre viser verden at hun er mor til to. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Et stort savn
Marte og Torbjørn savner sønnen sin.

- Det føltes helt feil å bære kisten til sin egen sønn til hans siste hvilested, og bare det å se en så liten kiste føltes urettferdig og rart, sier Torbjørn.
 
- Jeg bar ham ni måneder i magen min, i over syv måneder bar jeg ham i hendene mine, og jeg bar kroppen hans til sitt siste hvilested. Nå vil jeg bære ham for alltid i hjertet mitt, sier Marte.
 
Selv om sorgen kanskje blir mindre tung å bære etter hvert som dager blir til måneder og år, er savnet der hver eneste dag.
 
- Vi har også Debora å tenke på. Derfor er vi ikke fremmede for at vi en dag vil forsøke å gi henne en bror eller søster. Men ingen vil noensinne erstatte Loke.

Barnebok

Marte går på lærerskolen, og håper å være ferdig adjunkt om fire år.

Hun skriver også på en barnebok om lillebror som døde. Håpet er at ordene hun henter frem for å beskrive egen sorg også kan hjelpe barn å forstå det uforståelige.


«Selv om vi englemødre bærer på en stor sorg og byrde, tror jeg barna våre ga oss en stor gave når de gikk bort. Jeg håper ingen tolker det feil, for det er jo selvfølgelig helt forferdelig å miste barnet sitt, men jeg tror at englemødre sitter igjen med en visdom om livet som få vil få oppleve. Når hjertet til barna våre stoppet, mistet vi også en del av oss selv. Den delen får vi aldri tilbake».

Dette er krybbedød

På hjemmesiden til landsforeningen uventet barnedød kan du lese mer om krybbedød.

Et tilsynelatende friskt barn dør plutselig og uventet uten noe forvarsel. Selv ved en grundig obduksjon og undersøkelse av omstendighetene rundt dødsfallet finner man ikke noen forklaring på hvorfor barnet døde.

Saken fortsetter under bildet.

STORESØSTER: Debora savner lillebror Loke, som hun aldri ble ordentlig kjent med. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
STORESØSTER: Debora savner lillebror Loke, som hun aldri ble ordentlig kjent med. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

I Norge gis krybbedød som diagnose inntil 4-årsalder dersom ingen årsak blir funnet.
De fleste barna dør mens de sover og lider ikke før de dør. De blir ikke kvalt av sengetøy eller oppkast. Dødsfallet skjer oftest i løpet av barnets første levemåneder, men kan forekomme opp til to-tre års alder.

Det kan skje både når barnet ligger i egen seng, vogn eller sover i sengen til foreldrene.

Det skyldes ikke vaksine som spedbarnet eventuelt fikk.

Det rammer oftere barn som sover i mageleie og i familier der det røykes. Også barn som aldri har ligget på magen eller vært utsatt for røyk, kan rammes.

Man antar at genetiske forhold spiller en rolle og gjør enkelte barn sårbare for risikofaktorer som ellers ikke er farlige.

Gutter rammes oftere enn jenter.

Det forekommer noe hyppigere i forkjølelsessesonger og rundt halvparten av barna hadde en lettere  infeksjon som forkjølelse rett før de døde.

Det kunne ikke forutsees at barnet skulle dø – selv ved grundig legeundersøkelse like før dødsfallet.

LES OGSÅ: - Hundene reddet livet mitt

 

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer