MIRAKELBARNET: Stine Andersen fra Øvrebø i Vennesla er lykkelig over at datteren Sofie utvikler seg normalt. Foto: Anders Martinsen/SE OG HØR
MIRAKELBARNET: Stine Andersen fra Øvrebø i Vennesla er lykkelig over at datteren Sofie utvikler seg normalt. Foto: Anders Martinsen/SE OG HØRVis mer

Mirakeljenta Sofie tåler ikke lyd og stress

Vennesla-jenta skulle gjerne gått i barnehagen, men legene tar ingen sjanser. Hun må nemlig ikke gråte eller utsettes for stress og høye lyder.

SEOGHØR.NO: Sofie (2) fra Øvrebø i Vennesla er et levende eksempel på at det fortsatt skjer mirakler. Det lille sjarmtrollet på hele 4050 gram var helt frisk da hun ble født en uke over tiden.

Men noen dager senere tok livet en vond vending.

– Jeg trodde først at jeg hadde fått en baby som sov mye. Så fikk vi noen kraftige runder med oppkast, som om hun skulle hatt omgangssyke, sier mamma Stine Andersen (33).

Fikk sjokk

FAMILIELYKKE: Stine og Jan Halvard forlovet seg for ett år siden, men foreløpig er der ikke blitt tid til noe bryllup. Her er de sammen med Sofie og tvillingene Emil og Sebastian. Foto: Anders Martinsen/SE OG HØR
FAMILIELYKKE: Stine og Jan Halvard forlovet seg for ett år siden, men foreløpig er der ikke blitt tid til noe bryllup. Her er de sammen med Sofie og tvillingene Emil og Sebastian. Foto: Anders Martinsen/SE OG HØR Vis mer

Foreldrene ble bekymret, og tok henne med til sykehuset i Kristiansand. To uker etter fødselen avslørte ultralyd at nyfødte Sofie hadde hatt en hjerneblødning, uten at noen kunne forklare hvorfor.

Det var mye væske rundt hjernen, som presset på hodeskallen hennes.

– Vi fikk sjokk, sier pappa Jan Halvard.

Han forsøker å beskrive følelsen da det gikk opp for ham hvor syk datteren var.

– Vi var ikke forberedt, selv om vi av legenes oppførsel burde ha forstått at noe var alvorlig galt.

Rikshospitalet

STORT TRYKK: Sofie har operert inn dren - et såkalt shunt (ledning fra hodet til bukhulen) som leder væske bort fra hodet.
 Foto: PRIVAT/SE OG HØR
STORT TRYKK: Sofie har operert inn dren - et såkalt shunt (ledning fra hodet til bukhulen) som leder væske bort fra hodet. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Sofie havnet på Rikshospitalet i Oslo. Hun lå til overvåking på Nyfødt intensiv.

Øvrebø-jenta var tre uker gammel da hun ble lagt i narkose og hjerneoperert første gang.

Hjernen har væskefylte hulrom kalt ventrikler. Væsken sirkulerer ut av hjernen og ned rundt ryggmargen.

Madelen begynte å miste hår som 4-åring.

Noen ganger hindres dreneringen fra hjerne-ventriklene, da oppstår hydrocefalus. I gamle dager kalt vannhode.

Operasjonen tok sikte på å fjerne væske fra Sofies hode, slik at trykket ble redusert.

– Vi hadde et håp om at en operasjon ville være nok, men legene forberedte oss på at det kunne bli flere, sier Stine.

Hjernevæske

Den første operasjonen gjorde livet til Sofie litt bedre, men bare i noen uker.

– En morgen var håret og sengen hennes våt av hjernevæske. Vi fryktet først at hun hadde fått ørebetennelse. Men tilstanden var langt mer alvorlig, sier Stine.

Nå ble det lagt inn et dren i hodet til Sofie, fra hodet og ned i buken.

MIRAKELBARNET: Stine Andersen fra Øvrebø i Vennesla er lykkelig over at datteren Sofie utvikler seg normalt. Foto: Anders Martinsen/SE OG HØR
MIRAKELBARNET: Stine Andersen fra Øvrebø i Vennesla er lykkelig over at datteren Sofie utvikler seg normalt. Foto: Anders Martinsen/SE OG HØR Vis mer

Stine og Jan Halvard følte etter hvert at de hadde kommet heldig gjennom den tøffe tiden, men lite visste de da at marerittet bare så vidt hadde startet.

– En natt hørte vi et fryktelig skrik. Hun skrek og skrek, samtidig som hun kastet opp. Dermed bar det nok en gang inn til Rikshospitalet med ambulanse, sier Stine.

Livløs i dagevis

Sofie ble operert, og fikk lagt inn et utvendig dren samme natt som hun kom til Oslo. Prøvene fra spinalvæsken hennes viste et skremmende høyt infeksjonsnivå.

MÅLINGER: Sofie fikk hjerneblødning rett etter fødselen, og overlevde som ved et mirakel. På sykehuset ble omkretsen på hodeskallen hennes målt og kontrollert daglig.
 Foto: PRIVAT/SE OG HØR
MÅLINGER: Sofie fikk hjerneblødning rett etter fødselen, og overlevde som ved et mirakel. På sykehuset ble omkretsen på hodeskallen hennes målt og kontrollert daglig. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– I tre dager lå hun livløs i sengen ute av stand til å bevege seg. Hun hadde hjernehinnebetennelse, og vi kunne ikke engang ta på henne. Hun måtte ligge helt i ro, sier Stine.

Situasjonen var langt mer alvorlig enn hun og Jan Halvard kunne forestille seg da de reiste hjemmefra.

– Akkurat da hadde vi ikke store forhåpninger. Det var også skremmende å tenke på hvordan framtiden ville bli dersom hun skulle overleve med store skader, sier pappa Jan Halvard.

Endelig et smil

Tiden sneglet seg av sted for mamma og pappa ved sykesengen. Minutter ble til timer, som etter hvert ble til dager. Følelsene svingte mellom håp og fortvilelse.

– Øyeblikket da hun ga oss øyekontakt – og smilte til oss er uforglemmelig. Men det tok tid før hun ble så frisk at jeg kunne holde henne i armene mine og amme henne. sier Stine.

Men problemene for det lille sykehusbarnet var langt fra over. Infeksjonen kom tilbake, og nå virket ikke antibiotika.

Siste utvei var å fjerne det utvendige drenet fra hodet hennes.

Takker legene

Stine nøler ikke med å karakterisere datterens overlevelse som et mirakel. I dag har Sofie fått et nytt dren, og det fungerer som det skal. Men foreldrene er hele tiden på tå hev – og følger nøye med.

STOLTE BRØDRE: Tvillingene Emil og Sebastian passer på at lillesøster Sofie har det bra.
 Foto: Anders Martinsen/SE OG HØR
STOLTE BRØDRE: Tvillingene Emil og Sebastian passer på at lillesøster Sofie har det bra. Foto: Anders Martinsen/SE OG HØR Vis mer

Sivert har et av verdens sjeldneste syndromer.

– Hun hadde aldri vært den hun er i dag hvis det ikke hadde vært for dyktige leger og sykepleiere ved nevrokirurgisk barneavdeling. De er bare helt fantastiske, sier Stine.

Ikke lyd og stress

Stine er for tiden hjemme med Sofie. Månedene med et sykt barn på sykehus har lært henne å sette pris på de virkelige verdiene i livet.

– Vi gleder oss over de små tingene i hverdagen, og at det går så bra med veslejenta vår. Sofie har vært utrolig heldig. Alt tyder på at hun har kommet seg over den tøffe starten uten varige skader. Hun har for lengst lært å gå, og hun snakker som en foss.

Sofie skulle gjerne gått i barnehage, akkurat som brødrene. Men det tar ikke foreldrene og legene sjansen på.

– Hun skal verken utsettes for lyder eller stress. Og hun må for all del ikke gråte. Da ender det lett med at hun kaster opp, sier Stine. Og legger fornøyd til:

– Så hun har for tiden lett for å få viljen sin.

LES OGSÅ: Forelsket seg mellom cellegiftkurene