Milliardær-arving drepte seks personer med luksusbilen sin

Seks ble drept og seks skadd, da Alyona Zaitseva meide inn i en folkemengde i oktober 2017. Nå krever ofrene at hun bures inne i ti år.

TILSTÅR: Alyona Zaitseva erkjenner straffskyld etter at meide ned 12 personer 18. oktober 2017. Foto: Pavlo Pakhomenko / EPA/ NTB scanpix
TILSTÅR: Alyona Zaitseva erkjenner straffskyld etter at meide ned 12 personer 18. oktober 2017. Foto: Pavlo Pakhomenko / EPA/ NTB scanpix Vis mer
Publisert

Seks personer ble drept og ytterligere seks skadd da en luksusbil meide inn i en folkemengde i byen Kharkiv i Ukraina en oktoberdag i 2017.

Det var den 18. oktober 2017 at den da 20 år gamle oligark-arvingen Alyona Zaitseva kjørte mot rødt lys i sin luksus-SUV. I en hastighet som er anslått til å ha vært på over 100 kilometer i timen, kjørte hun inn i en annen bil og så opp på et fortau hvor tolv personer ble meid ned.

Grusomme bilder fra stedet viser vrakrestene av bilen, med likene etter seks personer som ligger strødd langs fortauet.

Blant de drepte var en femten år gammel jente og en gravid kvinne, ifølge lokale medier.

Kappkjørte

Overvåkningsbilder fra området skal vise Zaitseva som kappkjører mot en annen bil kort tid før ulykken.

Ofrene som overlevde, samt pårørende til de drepte, er klare i sin tale: Bur henne inne i ti år, skriver Kiyv Post.

Samtidig er mange i Ukraina bekymret for at Zaitseva skal slippe unna straff, takket være hennes styrtrike oligark-far Vasily Zaitsev.

Energimogulen Zaitsev var raskt ute med å bekrefte at det var hans bil – en Lexus 4x4 – som var involvert i hendelsen og at datteren hadde blitt tatt inn til avhør.

- Vi står på knærne og ber familiene til de omkomne og skadde i denne grusomme trafikkulykken om å tilgi vår datter, sa Zaitsev noen dager senere.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

Tilbudt erstatning

Siden har han tilbudt å betale erstatning til alle skadde og etterlatte. Og det er ikke småpenger det er snakk om, det nevnes summer godt over 10 millioner norske kroner.

Skulle ofrene gå med på millionutbetalingen må de også skrive under på at de ikke kommer til å stille oligarkdatteren til ansvar for hennes handling.

Det er ikke en helt uvanlig framgangsmåte i Ukraina.

- Dessverre kan penger få mange til å holde munn her, har advokaten Ivan Liberman tidligere sagt til ukrainske medier.

Det ser uansett ut til at Zaitseva nå er klar til å stå til ansvar for handlingene sine. Hun har sagt seg skyldig i samtlige tiltalepunkter, skriver det ukrainske mediet 112.international.

- Jeg tilstår alle bruddene på trafikkreglene som jeg er tiltalt for. Jeg føler meg skyldig. Jeg skal selvfølgelig aldri kjøre igjen. Jeg angrer virkelig. Derfor anerkjenner jeg alle søksmålene, sier Zaitseva, som legger til at hun er klar for å bli straffet av retten.

Hadde brukt opiater

I etterkant av ulykken har det blitt slått fast at Zaitseva brukte opiater kort tid før ulykken. Ifølge hennes forsvarere hadde hun tatt beroligende midler.

Den gang 20 år gamle Alyona Zaitseva hadde hatt førerkort i to år da ulykken inntraff.

Denne artikkelen ble først publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: Forfulgt av dødsfall og skandaler

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer