FAR OG DATTER: Mette er overrasket over hvor mange likheter det er mellom henne og faren Wayne. En melding på Facebook førte dem sammen.
 Foto: PRIVAT/SE OG HØR
FAR OG DATTER: Mette er overrasket over hvor mange likheter det er mellom henne og faren Wayne. En melding på Facebook førte dem sammen. Foto: PRIVAT/SE OG HØRVis mer

Mette fant sin ukjente far etter 40 år

40 år etter at moren noterte feil navn på gasten hun hadde en romanse med, fant Mette fra Skjetten mannen i Canada.

SEOGHØR.NO:  Mette Pedersen (39) fra Skjetten i Akershus ble unnfanget under et flåtebesøk i Oslo.  Men moren Anne Lise Baltzersen (61) kunne ikke fortelle annet enn at han het «William Ramsey», og at han kom fra Canada.

Hun hadde nemlig en kort romanse med en gast fra det kanadiske skipet HMCS «Annapolis», som hun aldri holdt videre kontakt med.

- Et navn i mammas notisbok var alt jeg hadde å gå etter. I tillegg beskrev mamma ham som høy og sjarmerende.

Men bekjentskapet deres varte ikke lenger enn de dagene marinefartøyet hans var på besøk i Oslo, sier Mette til Se og Hør.

FØLELSESLADET: Mette Pedersen fra Skjetten klarte ikke å holde tårene tilbake da hun endelig fikk møte sin ukjente canadiske far Wayne Rumsay (63) .
 Foto: PRIVAT/SE OG HØR
FØLELSESLADET: Mette Pedersen fra Skjetten klarte ikke å holde tårene tilbake da hun endelig fikk møte sin ukjente canadiske far Wayne Rumsay (63) . Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Et barns drøm

Som barn drømte hun ofte om å finne faren sin.

- Jeg fantaserte om hvordan det ville være å møte ham, men innså etter hvert at jeg måtte nøye meg med drømmen, sier Mette.

Hun får stjerner i øynene når hun forteller om fjorårets øyeblikket, da det virkelige liv overgikk hennes villeste fantasier.

FLÅTEBESØK: Slik så Wayne ut da han var på flåtebesøk i Oslo med det canadiske krigsskipet HMCS «Annapolis» i 1974.
 Foto: PRIVAT/SE OG HØR
FLÅTEBESØK: Slik så Wayne ut da han var på flåtebesøk i Oslo med det canadiske krigsskipet HMCS «Annapolis» i 1974. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Om dagen Mette fikk kontakt med mannen hun trodde hun aldri ville møte.

Facebook

Det var tilfeldigheter som gjorde at Mette i fjor sommer kom over en side på Facebook for folk som hadde seilt på det kanadiske marinefartøyet HMCS «Annapolis».

Alle innlegg ble lest med stor interesse. Mette jaktet på brikker til livets puslespill. 

- Jeg tok en vill sjanse da jeg oppdaget noen gamle bilder og sendte melding til mannen jeg antok kunne være på alder med min ukjente far, sier Mette.

En herre ved navn Rick Olsen svarte henne etter bare noen timer.

Han var selvsagt nysgjerrig på hvorfor Mette jaktet på en kanadisk marinegast som hadde hatt landlov i Oslo på 70-tallet, og lurte på hvorfor hun kontaktet nettopp ham.

- Da jeg forklarte at jeg var på jakt etter min ukjente far, fikk jeg beskjed om at han trolig het Wayne, og ikke «William» slik mamma husket.

Hun hadde simpelthen notert feil navn i notisboken sin.

Gamle venner.

Rick ba Mette smøre seg med tålmodighet mens han undersøkte om Wayne var interessert i kontakt.

STORFAMILIEN: Mette Pedersen fra Skjetten vokste opp som enebarn. Alt hun visste var at hun hadde en far i Canada, som moren trodde hun visste navnet på. Etter 39 år i uvisshet - fant hun sin far via en facebookgruppe. Deretter dro hun og datteren Mia (8)  rett til Canada for å møte ham - og sine to søsken.   Foto: PRIVAT/SE OG HØR
STORFAMILIEN: Mette Pedersen fra Skjetten vokste opp som enebarn. Alt hun visste var at hun hadde en far i Canada, som moren trodde hun visste navnet på. Etter 39 år i uvisshet - fant hun sin far via en facebookgruppe. Deretter dro hun og datteren Mia (8) rett til Canada for å møte ham - og sine to søsken. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer


Mette beskriver ventetiden som ulidelig. Heldigvis tok det bare noen timer før en Wayne Rumsay (63) la henne til på vennelisten sin. For også etternavnet hans hadde moren husket feil.

Gjenkjent

Han hadde i forkant lett seg frem til Mettes profil på facebook. Og selv om han fikk opp veldig mange som het Mette Pedersen da han søkte opp navnet hennes, var han aldri i tvil om hvem av kvinnene som var hans datter.

- Gleden kunne ikke vært større om de hadde ringt fra Norsk Tipping for å fortelle at jeg hadde vunnet i Lotto. Nå mangler det bare at jeg får en telefon fra noen som tilbyr meg en av jobbene jeg søker på.

LYKKELIG: Mette Pedersen gledet seg over å feire jul i Canada med ektemannen Bjørn Ivo og parets to barn Mia og Christer Ivo.
 Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR
LYKKELIG: Mette Pedersen gledet seg over å feire jul i Canada med ektemannen Bjørn Ivo og parets to barn Mia og Christer Ivo. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR Vis mer

Wayne visste at han hadde en ukjent datter i Norge, men han han hadde aldri klart å få kontakt med henne.

- Nå var det som om brikkene i puslespillet falt på plass for oss begge, sier Mette.

 Klarte ikke vente

Far og datter avtalte raskt at Mette og familien hennes skulle reise til Canada, slik at de alle kunne feire julen sammen. Men så var det med å vente helt til den store dagen...

- Vi fikk umiddelbart en helt spesiell kontakt. Dermed ble det til at vi snakket sammen på telefonen hver eneste dag, før jeg fikk tak i flybilletter til en fonuftig pris, sier Mette.

Hun og datteren Mia (8) traff sin Wayne og familien hans for første gang allerede i høst.

 - Jeg var så spent og høy på adrenalin at jeg bare måtte gjennomføre det første møtet på egenhånd. Jeg klarte bare ikke å vente helt til julaften…

Pappas historie

Wayne fra Calgary i Alberta var en ung mann da han besøkte i Norge.

Han fikk meldingen om mulig farskap gjennom den kanadiske ambassaden, men han avviste saken. Siden hørte han aldri noe mer, verken fra Norge eller Mettes mor.

BESTEFAR: Mia (8) er fornøyd med at også hun kan skryte av å ha en bestefar, som er god til å lage pannekaker. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
BESTEFAR: Mia (8) er fornøyd med at også hun kan skryte av å ha en bestefar, som er god til å lage pannekaker. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Noen år senere giftet han seg med Kate (55). Men selv om de ble foreldre til Bryan (28) og Alaina (32), forsvant aldri tanken på at han kunne ha et tredje barn – i Norge.

Også hans nye familie var klar over mulighetene for at det kunne dukke opp en norsk slektning.

- Jeg gjorde noen forsøk på å finne kvinnen jeg ble kjent med i Norge, men etter nesten 40 år må jeg innrømme at jeg nesten hadde gitt opp. Men så, helt uventet, kom det denne meldingen fra ei jente i Norge som sier at hun er datteren min, sier Wayne lykkelig.

Familielikhet

Noe av det første Mette fikk fra Wayne var et bilde av ham som ung marinegast, tatt omtrent på den tiden hun ble unnfanget.

VEKKER OPPSIKT: Den canadiske avisen Strathmore Standard brukte god plass på å fortelle om den lykkelige gjenforeningen. Foto: SE OG HØR
VEKKER OPPSIKT: Den canadiske avisen Strathmore Standard brukte god plass på å fortelle om den lykkelige gjenforeningen. Foto: SE OG HØR Vis mer

- Det er morsomt å se at morfar som ung ligner på meg i dag, sier Christer Ivo Pedersen (17).

Også lillesøster Mia er begeistret når hun med begeistring forteller om opplevelsesrike juledager i Canada.

- Jeg har alltid ønsket meg en bestefar, en sånn bestefar som er god til å lage pannekaker, sier hun opprømt. - Nå skal jeg bli skikkelig god i engelsk.

Endelig en pappa

Fra å være enebarn hele livet, er Mette plutselig en del av en stor familie. Hun er glad de allerede har vist henne mye av deres hjemland.

UADSKILLELIGE: Mette og Wayne føler seg uadskillelige - etter nesten 40 års adskillelse. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
UADSKILLELIGE: Mette og Wayne føler seg uadskillelige - etter nesten 40 års adskillelse. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

39-åringen ble overveldet av å se mye hun ligner sin far og sine halvsøsken. Både av utseende, og når det gjelder humor.

- Jeg har alltid trodd at jeg var spesiell, et sårbart følelsesmenneske. Nå viser det seg at søsknene mine oppfører seg akkurat på samme måte. Den uken vi hadde sammen var full av sterke følelser.

- Vi gråt mye, både av glede, og i sorg over å måtte skilles igjen. Det merkeligste er likevel hvor avhengig vi alle er av å ha ekstra mye pepper på maten.

Anne Lise Baltzersen deler datterens glede.

- Det er flott at hun endelig har funnet faren sin, sier hun til Se og Hør.

Lykkerus

Mette befinner seg fremdeles i en lykkerus, og gleder seg til hennes kanadiske familie kommer på gjenbesøk til Norge.

- Jeg trodde hjertet mitt skulle stoppe da jeg fikk kontakt med faren min. Nå banker det videre – i glede, sier hun lykkelig.

- Det rare er at jeg aldri kalte noen for pappa før jeg traff Wayne. Nå føler jeg at pappa er et ord jeg ikke får brukt ofte nok.

Jeg har en sterk historie jeg vil dele med Se og Hørs lesere

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.