Colorado

Mener drapsgåten er løst: - Et mareritt

Den utrolige redningsaksjonen av en mann i 30-årene ble forsidenyheter i USA for nesten 40 år siden. Nå mener politiet at han skjulte en dyster hemmelighet.

DREPT: Annette Schnee (22) og Barbara Jo Oberholtzer (29) be drept den 6. januar 1982. Foto: NYT
DREPT: Annette Schnee (22) og Barbara Jo Oberholtzer (29) be drept den 6. januar 1982. Foto: NYT Vis mer
Publisert

For 39 år siden fløy Harold E. Bray over fjellene i Colorado i USA en iskald januarkveld. Han tittet ut av vinduet og så blinkende lys i fjellet.

Tre korte, tre lange og tre korte igjen. Han forsto umiddelbart hva det var: S.O.S.

Bray, som også jobbet hos politiet, sa fra til sin sjef og redningsarbeidere ble sendt opp det 3000 meter høye fjellet. Der fant de mannen i 30 årene.

Han ble reddet ned fra fjellet og historien om den utrolige redningsaksjonen gikk landet rundt, skriver Washington Post.

HOLMENKOLLENDRAPET: Da Maria Iranzo var fire år gammel, så hun moren sin bli drept. Fredag snakker hun om hvordan det har preget livet hennes, Video: NRK Vis mer

Siktet for drap

30 år senere har historien om den heldige mannen tatt en mørk vending. Han var nemlig ikke bare en vanlig person som var på vei hjem fra en kamerat i dårlig vær.

Politiet mener nå at han bare timer før den storstilte redningsaksjonen drepte to unge kvinner som haiket i nærheten.

Den 6. januar 1982 ble Annette Schnee (22) og Barbara Jo Oberholtzer (29) meldt savnet etter at de hadde haiket i Breckenridge-området.

Dagen etter ble Oberholtzer funnet livløs i snøen, rundt seks meter fra veien. Hun hadde blitt skutt i brystet, ifølge politiet. Det skulle ta hele seks måneder før Schnee skulle bli funnet. Politiet forteller at hun ble funnet med et skuddsår i ryggen.

GUANELLA PASS: Det var i disse fjellene mannen ble reddet ned fra. Foto: Wikimedia Commons/Laura Scudder
GUANELLA PASS: Det var i disse fjellene mannen ble reddet ned fra. Foto: Wikimedia Commons/Laura Scudder Vis mer

Ved hjelp av ny DNA-teknologi har politiet brukt DNA-funn fra åstedet og knyttet de til den nå 70 år gamle mannen.

Han er nå arrestert og siktet for drap på de to kvinnene.

- Etter flere tiår i uvisshet håper vi at dette kan gi oss ro og fred fra dette forferdelige marerittet, sier Jeff Oberholtzer's statement said

«SERIAL»: I 1999 ble Hae Min Lee drept. Kjæresten hennes, Adnan Syed, ble dømt for drapet. Podcasten «Serial» har sådd tvil hos mange om det faktisk var Syed som utførte drapet, selv om han ble dømt for det. Nå lanserer HBO en dokumentarserie om rettssaken mot Syed. Video: HBO Vis mer

Brukte slektsforskning

Politiet brukte genetisk slektsforskning til å knytte mannen til drapene.

Genetisk slektsforskning brukes i rettsmedisinske undersøkelser til å identifisere DNA-rester ved å knytte DNA-et til en familie med en savnet person eller for å peke på gjerningsmannens sannsynlige identitet, slik som i denne saken.

I dette tilfellet brukte politiet flere år på å knytte familietreet til en mistenkt. Men tredje mars i år kunne de endelig arrestere mannen de mener står bak dobbeltdrapet.

- Det var fantastisk, det er noe jeg aldri trodde kom til å skje, sier drapsetterforsker Charlie Mcormick til KUSA-TV i Colorado, ifølge Washington Post.

MODENA: Amanda Knox er tilbake i Italia for første gang siden hun ble frikjent for drapet på sin venninne, Meredith Kercher. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Kjente han igjen

Da nyheten om arresten sprakk og den mistenktes ansikt var overalt, var det en mann som umiddelbart kjente ham igjen.

Det var Dave Montoya. Han er tidligere brannmann i Clear Creek i Colorado og var med å redde den mistenkte den iskalde januarkvelden i 1982.

Montoya fant den mistenkte i bilen hans. Han hadde en skade i ansiktet og var litt beruset.

- Der var han i sin lille pickup. Da han så meg sa han: «Takk gud, jeg er reddet», fortalte Montoya til KUSA.

«SERIAL»: I 1999 ble Hae Min Lee drept. Kjæresten hennes, Adnan Syed, ble dømt for drapet. Podcasten «Serial» har sådd tvil hos mange om det faktisk var Syed som utførte drapet, selv om han ble dømt for det. Nå lanserer HBO en dokumentarserie om rettssaken mot Syed. Video: HBO Vis mer

Han forteller at han tenkte at det var utrolig hvor heldig mannen hadde vært.

Etter den kvelden kjørte Montoya hjem og så aldri den drapsmistenkte igjen – helt til nå. Da var han linket til drapet på de to kvinnene.

- Han ble reddet der oppe, men han gjorde forferdelige ting før det og han må betale for dem, sier Montoya.

LES OGSÅ: Instagram-profil (17) brutalt drept

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer