Vesle Alma tapte for kreften:

«Melkeallergi» var kreftsvulst

Kathrine og Robin fra Troms hadde bryllupsplanene klare da datteren ble syk.

RØRENDE: Søsknene Sol-Angelica og
Storm trillet barnevognen med
Alma opp kirkegulvet da foreldrene giftet seg. Her blir mamma Kathrine fulgt til alteret av sin far. Foto: Privat
RØRENDE: Søsknene Sol-Angelica og Storm trillet barnevognen med Alma opp kirkegulvet da foreldrene giftet seg. Her blir mamma Kathrine fulgt til alteret av sin far. Foto: Privat Vis mer

(Se og Hør): Kathrine (30) og Robin Furø Frantzen (36) fra Sørreisa i Troms vil alltid ha et barn for lite. Men minnene om hvordan datteren Alma kjempet tappert mot kreften, vil alltid være en viktig del deres familiehistorie.

Hun og Robin hadde akkurat sendt ut bryllupsinvitasjoner til slekt og venner da datterens helsetilstand endret seg.

Syv måneder gamle Alma fikk symptomer som oppkast og slapphet.

I SALG NÅ: I denne ukens Se og Hør kan du lese mer om den sterke historien til Alma og hennes familie. Faksimile: Se og Hør.
I SALG NÅ: I denne ukens Se og Hør kan du lese mer om den sterke historien til Alma og hennes familie. Faksimile: Se og Hør. Vis mer

Alt tydet på at noe var galt. Mamma og pappa jobbet sammen for at datteren skulle få en diagnose.

– Vi følte oss etter hvert stemplet som hysteriske foreldre. Noen mente tilstanden til Alma skyldtes bakterier som eldre søsken kunne hatt med hjem fra barnehagen.

Andre antydet et svært alvorlig tilfelle av melkeallergi, og behandlet henne for det. Til slutt var den lille solstrålen vår så dårlig at hun ikke engang orket at noen koste med henne, sier Kathrine.

Hissig kreft

Mens resten av landet forberedte seg på feiringen av nasjonaldagen, raste verden sammen for Robin og Kathrine den 16. mai 2014. De hadde kranglet seg til en undersøkelse på sykehuset i Tromsø. MR-bildene som ble tatt av Alma viste en stor svulst på 5 x 5 cm i lillehjernen.

– Jeg skrek av fortvilelse. Vi kom til lege i siste liten. Likevel fryktet vi at det var for sent, sier Kathrine.

Den ondartede svulsten ble operert ut av Almas hode 19. mai. Krefttypen heter Atypical Teratoid Rhabdoid Tumor (AT/RT) og regnes som en av de hissigste barnekrefttypene som finnes.

Bryllup

Selv om bryllupsfesten ble utsatt, er Kathrine og Robin i dag glade for at de giftet seg som planlagt, 14. juni – mens datteren fortsatt kunne være med.

Ingen øyne var tørre da søsknene Sol-Angelica (5) og Storm (6) trillet sin syke lillesøster opp kirkegulvet til alteret. Som en liten prinsesse satt hun i en nyrestaurert, antikk barnevogn, iført verdens søteste brudepikekjole. Og ettersom Alma ikke kunne spise på egen hånd, viser bildene fra bryllupsdagen en liten pike som fikk sondemat gjennom nesen.

GIKK BORT: Alma ble kun 22 måneder gammel. Foto: Svend Aage Madsen.
GIKK BORT: Alma ble kun 22 måneder gammel. Foto: Svend Aage Madsen. Vis mer

Han og kona følte seg forberedt da Alma trakk pusten for siste gang like før midnatt 3. august 2015.

Da hadde pulsen hennes vært skyhøy i flere timer. Smertene hennes ble dempet med morfin.

– Alvoret gikk ikke helt opp for oss før jeg måtte feste lokket på min lille datters kiste, sier Robin.

Ifølge Barnekreftforeningen rammes 180 norske barn av kreft hvert år. Fire av fem overlever, men mange sliter med store senskader i ettertid.

Alma er gravlagt på kirkegården i Brekka, som ligger like i nærheten av barndomshjemmet hennes

LES OGSÅ: - Jeg gir ham en klem så ofte jeg kan