Sterk historie:

Måtte amputere etter gynekolog-besøk

– Jeg kunne ikke forstille meg et liv uten begge beina, sier Elin.

REDD: Rune fryktet å miste sin kjære Elin da hun fikk multiorgan-svikt mens hun lå på sykehuset. Foto: Espen Solli/Se og Hør
REDD: Rune fryktet å miste sin kjære Elin da hun fikk multiorgan-svikt mens hun lå på sykehuset. Foto: Espen Solli/Se og Hør Vis mer
Publisert

Elin Bjerke Halvorsen (52) fra Holmestrand i Vestfold er ved godt mot. Livet har ikke vært så mye å le av det siste året, men hun er glad for at hun tross alt har et bein i behold.

Se og Hør har tidligere fortalt om Elin som måtte amputere det ene beinet før jul i fjor. Rett fra ferie. For et år siden var hun plaget av kraftige menstruasjonssmerter og blødninger.

Dagen etter at hun og ektemannen Rune Halvorsen (50) hadde kommet hjem fra ferie i Bulgaria fikk hun time på gynekologisk avdeling ved Sykehuset i Vestfold i Tønsberg.

- Jeg har vært til flere regelmessige gynekologiske undersøkelser tidligere, så jeg gruet meg ikke, forteller Elin.

Voldsomme smerter

Men kort tid etter undersøkelsen fikk hun voldsomme smerter.

- Det kjentes ut som om noen hadde lagt igjen en hjulvisp i kroppen min. Det var som noe boret seg stadig lenger inn. Det var grusomt vondt!

Da hun kom hjem ble smertene verre og verre, og dagen etter ringte hun sykehuset.

- Jeg fikk vite at dette ikke var uvanlig etter denne typen undersøkelse. Jeg slo meg til ro med det, men nesten to døgn senere hadde jeg så vondt at jeg gikk krokbøyd.

HELL I UHELL: Elin mistet halve høyrebeinet, men er lettet over at hun har det andre beinet i behold, selv om tærne måtte fjernes. – Det kunne vært mye verre, sier Holmestrand-kvinnen som ble smittet av en sykehusbakterie og fikk blodforgiftning. Foto: Espen Solli/Se og Hør
HELL I UHELL: Elin mistet halve høyrebeinet, men er lettet over at hun har det andre beinet i behold, selv om tærne måtte fjernes. – Det kunne vært mye verre, sier Holmestrand-kvinnen som ble smittet av en sykehusbakterie og fikk blodforgiftning. Foto: Espen Solli/Se og Hør Vis mer

Elin holdt ut i fem dager før det bar rett til fastlegen hjemme i Holmestrand.

– Jeg følte meg helt i ørska. Da hadde jeg 125 i puls og en CRP på svimlende 364. Alt tydet på en kraftig infeksjon, siden normal verdi på CRP er under ti!

Elin ble fraktet til sykehuset i Tønsberg, der hun bare få dager i forveien hadde gjennomgått underlivsundersøkelsen.

- Legene fant ut at jeg hadde fått blodforgiftning. Den gynekologiske undersøkelsen utløste en infeksjon som følge av sykehusbakterie, forklarer Elin.

Organsvikt

Kort tid etterpå opplevde hun at flere av kroppens organer sviktet – ett etter ett. Det kom som et sjokk på ektemannen.

- Hjertet, lungene, leveren og nyrene hennes sviktet. Legen fortalte meg at Elin var livstruende syk. Jeg fikk beskjed mens jeg planla bursdagen hennes. Plutselig begynte jeg å tenke på om jeg heller måtte organisere begravelse, sier Rune og tørker vekk noen tårer.

MARERITT: Elin Kjos skulle sjekke hvorfor hun hosta i så lang tid. Nå kjemper hun for livet. Video: Instagram @elin.kjos Reporter: Celina Morken Vis mer

Elins indre organer stabiliserte seg, og ekteparet følte at den kritiske fasen var over. Men ingen av dem ante at marerittet slett ikke var over.

Et forvarsel kom da Elins armer og bein begynte å bli blåsvarte. Det viste seg at den livstruende blodforgiftningen hadde gjort mer skader. Vevet i armer og bein hadde ikke fått nok oksygen, og døde. Det førte til at hele foten etter hvert ble svart.

- Jeg trodde ikke det jeg så. Kullsvarte bein kler ingen dame, sier Elin og smiler.

GOD STØTTE: - Jeg er heldig som har Rune. Han er klippen i livet mitt, sier Elin om ektemannen. Foto: Epsen Solli/Se og Hør
GOD STØTTE: - Jeg er heldig som har Rune. Han er klippen i livet mitt, sier Elin om ektemannen. Foto: Epsen Solli/Se og Hør Vis mer

Legene gjorde alt de kunne, men seks uker etter blodforgiftningen var alt håp ute for det høyre beinet. Det ble amputert, mens det var uklart hva som ville skje med det venstre.

Så fikk hun beskjed om at bare var én prosent sjanse for at venstrebeinet kunne reddes.

- Da sa jeg: «Jeg klamrer meg til det håpet. Du får ikke fjerne det ene beinet jeg har igjen». Legen hadde rett i at det ville bli flere måneder med smerte, hvis jeg beholdt beinet – men at det kun var den ene prosenten som ga håp om å redde det. Jeg var så desperat at jeg trosset legens råd. Jeg kunne ikke forestille meg et liv uten begge beina, sier Elin som føler seg heldig tross alt.

Optimist

I dag bruker hun protese på det høyre beinet. På venstrebeinet som ble reddet er tærne og litt av fotbladet skåret bort.

- Jeg er ikke venn med protesen, men tror det kommer til å gå bra etter hvert. Her hjemme krabber jeg rundt på alle fire. Jeg føler at det går mye raskere, men når jeg skal ut bruker jeg protese og krykker, eller rullestol.

Etter at hun kom hjem fra sykehuset har hun reflektert over alt som skjedde.

- I høst var jeg nær døden flere ganger – alt på grunn av sykehusbakterien. Jeg hadde flaks da jeg trengte det som mest. Og så er jeg heldig som har Rune. Vi er like forelsket, og det betyr ubeskrivelig mye for meg.

LES OGSÅ: - Han beholdt håpet til det siste

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer