GOD STØTTE: - Det kjennes godt å dele familielivet med Thor Morten og datteren vår Ida, sier Marianne. Foto: Henning Jensen/Se og Hør
GOD STØTTE: - Det kjennes godt å dele familielivet med Thor Morten og datteren vår Ida, sier Marianne. Foto: Henning Jensen/Se og HørVis mer

Marianne ble gravid - og kvitt spiseforstyrrelser gjennom 22 år

Marianne fikk sitt første barn i fjor høst. Ett år senere tok hun NM-gull i Fitness. – Graviditeten gjorde at jeg er kvitt spiseforstyrrelsene, sier hun.

SEOGHØR.NO: Overarmene til Marianne Ruud (40) består av store, sterke muskler. Den spretne jenta har muskler på størrelse med skidronningen Marit Bjørgen sine.

I løpet av ett år har Marianne fra Hokksund i Buskerud bygget kropp så det suser. Det hadde ingen trodd om jenta som i mange år hadde et anstrengt forhold til mat og egen vekt.

Det er fire år siden Marianne møtte den store kjærligheten i Thor Morten Aga (43).

– Jeg hadde ingen barn da vi møttes. Det er flere årsaker til at jeg hadde unngått å få barn tidligere. En viktig grunn var at jeg var redd for å få en stor kropp etter fødselen. Jeg trodde at kroppen min ville ese så mye ut at den aldri ville bli normal igjen etter graviditeten. Tanken på kanskje å bli feit skremte meg, forteller Marianne til Se og Hør.

– Hvorfor var du redd for det?

NYTT LIV: - Det å bli mamma har forandret livet mitt totalt, sier Marianne. Hun storkoser seg med Ida.  Foto: Henning Jensen/Se og Hør
NYTT LIV: - Det å bli mamma har forandret livet mitt totalt, sier Marianne. Hun storkoser seg med Ida. Foto: Henning Jensen/Se og Hør Vis mer

– Jeg vet at kroppen til mange jenter endrer seg, selv om flere får tilbake samme kroppsfasong som før de ble gravide. Utfordringen min er at jeg i 22 år, helt fra jeg var i slutten av tenårene, har slitt med spiseforstyrrelser. Jeg kastet aldri opp, men overspiste og trente mye. Maten jeg spiste var stort sett sunn, for jeg har aldri vært glad i kaker, søtsaker, burgere eller annen dårlig hurtigmat, forteller Marianne.

 

Kul på magen hjalp

For noen år siden følte Marianne at hun begynte å få kontroll.

– Det var ikke enkelt å skulle la være å overspise når du har et konstant sug etter mat. Det krevde streng disiplin, etter at jeg i mange år fornektet meg mat fra jeg sto opp til jeg la meg. Selv om jeg begynte å få kontroll, fikk jeg en ytterligere positiv endring da jeg ble gravid med Ida (1). Jeg tror hormonforandringer gjorde at siste rest av spiseforstyrrelsene forsvant, sier Marianne.

Vesle Ida kom til verden i fjor høst. Allerede ett år senere, i oktober i år, fikk Marianne gull og bronse i sine klasser i Norgesmesterskapet i Fitness. 

TOK GULL: Marianne gikk til topps i Fitness-NM, ett år etter fødselen.
 Foto: JON A. KLASBU
TOK GULL: Marianne gikk til topps i Fitness-NM, ett år etter fødselen. Foto: JON A. KLASBU Vis mer

Saken fortsetter under bildet.

– Det var ikke mange som visste at jeg skulle delta, fordi jeg ikke ønsket så mye fokus på det. Jeg opplevde at kroppen min ble nokså naturlig etter fødselen, stikk i stridd med hva jeg hadde trodd. Jeg fikk lyst til å trene aktivt. I tenårene kjørte jeg alpint, og deltok i NM både i utfor og superG. I voksen alder har jeg sørget for å trimme, men aldri noe i nærheten av Fitness, sier Marianne.

Feminin

– Hvorfor valgte du å stå i bikini på en scene for å vise kropp?

– Jeg ønsket å realisere ønsket om å mestre noe helt på egen hånd. Endelig er jeg fornøyd med kroppen min. Jeg er ganske feminin og hadde ikke noe behov for å bli en diger muskelbunt, men jeg ønsket å vise at jeg har en bra fysikk, sier Marianne.

– Det er verre å gå i bikini på badestranda enn på en konkurransescene. På stranda er mange nysgjerrige hva som er bak bikinien. I Fitness bedømmes alt annet enn det bikinien skjuler, sier Marianne.

Da hun var 19 år drev hun en kort periode med bygging av kropp.

STOLT: -  Jeg er glad for at kroppen min ble bedre etter at jeg fødte Ida (1), sier Marianne Ruud (40).  Foto: Henning Jensen/Se og Hør
STOLT: - Jeg er glad for at kroppen min ble bedre etter at jeg fødte Ida (1), sier Marianne Ruud (40). Foto: Henning Jensen/Se og Hør Vis mer

Hopplegende

Marianne er født og oppvokst på Kongsberg. Her var hun ofte sammen med farfar, hopplengden Birger Ruud som døde for 16 år siden, nær 87 år gammel.

Ruud ble verdensmester i hopp både i 1931, 1935 og 1937. Han tok OL-gull i denne øvelsen i 1932 og 1936. Ruud kjørte også utforkonkurranser. Det er fra farfar Marianne arvet interessen for å kjøre alpint i ungdomsårene.

– Farfar var alltid blid og oppmuntrende. Han hadde vært stolt av meg og vesle Ida, sier Marianne.

Hun har arvet hans gode egenskaper som en som bryr seg om andre.

– Jeg jobber som miljøarbeider på en akuttinstitusjon for ungdom. Det gir livet mening, et liv som handler om langt mer enn kropp!

ØKT SELVTILLIT: - Nå har jeg vunnet tilbake kontrollen over egen kropp. Det er befriende, sier Marianne. 
 Foto: Henning Jensen/Se og Hør
ØKT SELVTILLIT: - Nå har jeg vunnet tilbake kontrollen over egen kropp. Det er befriende, sier Marianne. Foto: Henning Jensen/Se og Hør Vis mer

LES OGSÅ: - Jeg ble et uhyre av heroin

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.