Marcus (5) reddet fire liv etter sin død

Celine (8) var en av de som fikk livet i gave, takket være organdonasjon. Se videoen om deres sterke historie.

SEOGHØR.NO: Søndag 26. april er det ett år siden Marcus Hagen (5) ble overkjørt og drept.

Tirsdag fortalte Se og Hør den rørende historien om hvordan foreldrenes ja til organdonasjon etter sønnens død, sørget for et nytt liv til Celine Sandbæk (8) og tre andre personer.

Det ble også starten på vennskapet mellom barnas mødre, Ragnhild Berg Hagen (35) fra Nes i Akershus og Veronica Sandbæk (37) fra Lørenskog.

Få med deg den sterke historien i videoen øverst i saken.

Etter at videoen lagt ut på Seoghør.no, har flere tusen fått den med seg. Historien om hvordan Celine fikk et nytt liv den dagen Marcus døde både rører og berører, men ikke minst er den med på å åpne folks øyne for hva organdonasjon betyr.

Det har også Marcus' mamma, Ragnhild Hagen merket. Både hun og Veronica setter stor pris på at historien og videoen deles i sosiale medier, og på alle hyggelige tilbakemeldinger.

Neste søndag arrangerer hun minnekonsert for sønnen i Fenstad kirke.

ARRANGERER STØTTEKONSERT: 26. april. arrangeres det støttekonsert for Marcus Hagen, ett år etter hans død Foto: Se og Hør
ARRANGERER STØTTEKONSERT: 26. april. arrangeres det støttekonsert for Marcus Hagen, ett år etter hans død Foto: Se og Hør Vis mer

Overstrømmende tilbakemeldingene

- Gravsteinen tl Marcus er bestilt, vi er lovet at den skal være på plass til helgen, sier Ragnhild til Seoghør.no.

De to mødrene traff hverandre for første gang i fjor sommer, noen måneder etter at Marcus var gravlagt.

26. april vil alltid være en spesiell dag for dem begge. Det er dagen Marcus mistet livet, Celine fikk nytt hjerte og Ragnhild har bursdag.

Marcus ble nemlig overkjørt da han og faren skulle ut en liten tur for å handle bursdagspresang til mamma. rettsaken er berammet til mai.

- Jeg har bestilt bløtkake til bursdagen min, med løvetann-dekor. Løvetann er blitt min blomst. Det var løvetann Marcus plukket når han ville gjøre mamma glad, sier Ragnhild, som også har latt den vår-gule blomsten pryde plakaten til minnekonserten.

REDDET CELINE: Celine Sandbæk fikk et nytt liv takket være organene fra Marcus, som han donerte etter sin død. Foto: PRIVAT
REDDET CELINE: Celine Sandbæk fikk et nytt liv takket være organene fra Marcus, som han donerte etter sin død. Foto: PRIVAT Vis mer

Selv om fagmiljøet i Norge anbefaler at både donor og mottaker holdes anonyme, har de to familiene på eget initiativ tatt kontakt med hverandre.

På grunn av retningslinjene om anonymitet vil donor og mottaker aldri få hundre prosent bekreftelse, men ettersom Celine fikk nytt hjerte bare timer etter at Marcus´foreldre sa ja til organdonasjon, er det liten tvil om sammentreffet.

EN GLAD GUTT: Marcus Berg Hansen spredte glede rundt seg til alle han møtte. Foto: Se og Hør
EN GLAD GUTT: Marcus Berg Hansen spredte glede rundt seg til alle han møtte. Foto: Se og Hør Vis mer

De ønsker også å presisere at de aldri vil få en sikker bekreftelse på at det virkelig er hjertet til Marcus som banker videre i brystet til Celine.
 
– Du så livet, den dagen vi så at det ikke var liv lenger, sier Ragnhild.

Selv om utgangspunktet er så forskjellig som det kan være, ønsker de to mødrene at enda flere skal få øynene opp for, og innse hvor viktig det er å si ja til organdonasjon

  – Kroppen til Marcus er borte, men fordi jeg vet at organene hans har gitt andre liv, føler jeg ikke at han er helt død, sier Ragnhild.

Hun finner trøst i å tenke på at de to nyrene, hjertet og leveren til Marcus gjorde at han reddet fire liv etter sin død.

– Det var vondt å tenke på at et annet barns liv måtte gå tapt for at min datter skulle få sjansen til å leve videre, sier Celines mor Veronica.

BEGRAVET: Marcus Berg Hagen fra fra Nes i Akershus ble bare 5 år gammel. Han ble kjørt ned og drept da han skulle handle bursdagspresang til mamma Ragnhild sammen med pappa Morten Hagen. Foto: Se og Hør
BEGRAVET: Marcus Berg Hagen fra fra Nes i Akershus ble bare 5 år gammel. Han ble kjørt ned og drept da han skulle handle bursdagspresang til mamma Ragnhild sammen med pappa Morten Hagen. Foto: Se og Hør Vis mer

LES OGSÅ: Dødsdømte Samantha ble gift - og bestemor