- Mannen min fikk brystkreft

Lillehammer-mannen fikk vondt i brystet under en badetur. Det fikk fastlegen til å slå alarm.

FERIEMINNER: Ian og kona Ranveig var på ferie i Thailand da han plutselig ble truffet i brystet av en bølge. Resultatet ble store hevelser og smerter, men Lillehammer-mannen tenkte ikke mer over det da problemet forsvant. Foto: Privat
FERIEMINNER: Ian og kona Ranveig var på ferie i Thailand da han plutselig ble truffet i brystet av en bølge. Resultatet ble store hevelser og smerter, men Lillehammer-mannen tenkte ikke mer over det da problemet forsvant. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Ian Chapman (75) fra Lillehammer har kjempet mange tøffe kamper i sitt liv. Som ung kommandosoldat i Royal Marines, var han blant annet med under Falklandskrigen i 1982.

Men i fjor sto den pensjonerte engelsklæreren plutselig overfor en fiende han ikke hadde noen forutsetninger for å bekjempe på egen hånd.

- Jeg har aldri vært syk en dag i mitt liv, og spøkte ofte med at den dagen jeg ble det, ville det være alvorlig. Da visste jeg ikke engang at menn kunne få brystkreft, sier 75-åringen.

Han var på ferie i Thailand med kona Ranveig Paulsen (71) og gode venner i desember 2018. Under en badetur ble han truffet i brystet av en bølge.

Det gjorde unaturlig vondt, og resulterte i voldsomme hevelser. Men hardhausen tenkte ikke mer over hendelsen siden smertene ga seg etter hvert. Han hadde kjent de samme smertene før. Under lek med viltre barnebarn som bokset ham i brystet.

- Men heller ikke det ga meg grunn til bekymring.

DOBBELTGJENGER: Ian Chapman var hovedpersonen da Se og Hør i 1991 laget en humoristisk reportasje på at han var dobbeltgjengeren til Eddie Skoller, som på den tiden var gift med Sissel Kyrkjebø. Foto: Privat
DOBBELTGJENGER: Ian Chapman var hovedpersonen da Se og Hør i 1991 laget en humoristisk reportasje på at han var dobbeltgjengeren til Eddie Skoller, som på den tiden var gift med Sissel Kyrkjebø. Foto: Privat Vis mer

Brystmerter

Ian forteller hvordan kreften ble oppdaget ved en tilfeldighet, av en årvåken fastlege som lyttet til det pasienten hadde å si.

- Jeg oppsøkte lege fordi jeg hadde problemer med en hemoroide, sier han.

- Så fikk jeg spørsmål om det var noe annet som plaget meg. Svaret var i utgangspunktet nei, som menn flest svarer. Heldigvis nevnte jeg opplevelsen jeg hadde hatt i Thailand noen uker før. Og om hvor lite som skulle til før jeg fikk unormale smerter i brystet. Legen koblet det han visste om brystkreft hos menn, og reddet livet mitt.

Uforberedt

To dager etter besøket hos fastlegen ble Ian innkalt til mammografi på Lillehammer sykehus, og etter hvert også undersøkt med ultralyd. Så ble det tatt prøver av de mistenkelige kulene under armene hans.

Ian tenkte at det var fint å bli ferdig med undersøkelsene før han og kona reiste til Spania, der de alltid tilbringer noen vintermåneder. Men ekteparet skjønte raskt at planene måtte endres.

KREFTFRI: Ian Chapman fra Lillehammer er glad hans dobbeltsidige brystkreft ble oppdaget i tide. To store arr er alt som synes der brystvortene en gang var. 75-åringen planlegger å skjule dem med en tatovering. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør
KREFTFRI: Ian Chapman fra Lillehammer er glad hans dobbeltsidige brystkreft ble oppdaget i tide. To store arr er alt som synes der brystvortene en gang var. 75-åringen planlegger å skjule dem med en tatovering. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør Vis mer

- Jeg hadde brystkreft – i begge brystene samtidig, sier Ian.

Han ser bort på sin kone og samboer i mer enn 30 år. Hun som var sammen med ham da sjokkbeskjeden ble formidlet.

- Jeg trodde det knapt, og var totalt uforberedt på at min mann hadde brystkreft, sier Ranveig.

Cellegift

17. januar 2019 ble brystene til Ian fjernet. Så reiste han og Ranveig på ferie til Spania mens de ventet på at sårene skulle gro før cellegiftbehandlingen startet.

- I teorien var jeg kreftfri etter at kirurgene fjernet både bryster og flere lymfekjertler.

SER FREMOVER: Ian Chapman og kona Ranveig Paulsen er glade for at Ians brystkreft er historie, og for at han i dag er frisk. Nå gleder de seg til å tilbringe noen måneder i Spania. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør
SER FREMOVER: Ian Chapman og kona Ranveig Paulsen er glade for at Ians brystkreft er historie, og for at han i dag er frisk. Nå gleder de seg til å tilbringe noen måneder i Spania. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør Vis mer

75-åringen beskriver kurene med cellegift som tøffe og krevende. Ikke minst fordi doseringene ga ham en del bivirkninger.

- Håret forsvant, men vokste heldigvis ut igjen. I tillegg fikk jeg svært høy puls bare av å gå i en trapp, noe som resulterte i at de oppdaget at jeg har noen utfordringer med hovedpulsåren.

Åpenhet

Ian og kona skryter av behandlingen han har fått. Kreftkampen ble avsluttet med stråling, og han får i dag hormoner for å forebygge tilbakefall.

- Kreften er borte. Alle gode ressurser ble satt inn for å få meg frisk. Nå håper vi begge at 2020 blir et år uten sykdom, sier Ian.

UHELBREDELIG: Influenser Elin Kjos hadde vært plaget med hoste i ett år, og trodde at det var astma og allergi. Det viste seg å være uhelbredelig lungekreft. Video: Expressen TV Vis mer

Han takker skjebnen for at kreften ble oppdaget i tide. Nå brukes tiden til opptrening, og planlegging av vinterens opphold i Spania.

- Brystkreft hos menn er sjeldent, men dødelig hvis det ikke blir oppdaget i tide. Derfor er jeg så engasjert i å fortelle om dette. Det så viktig å være åpen om hvordan min dobbeltsidige brystkreft ble oppdaget ved en tilfeldighet, og hvordan den er blitt behandlet. Menn tror jo ikke de kan få brystkreft. Min historie viser hvor viktig det er å ta helsen på alvor.

LES OGSÅ: - Er dette alt du bryr deg om?

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer