390 GRAM: Lotte fra Fredrikstad veide utrolige 390 gram rett etter fødselen. Her har hun mammas giftering rundt armen sin. Foto: Privat/Se og Hør
390 GRAM: Lotte fra Fredrikstad veide utrolige 390 gram rett etter fødselen. Her har hun mammas giftering rundt armen sin. Foto: Privat/Se og HørVis mer

Mammas giftering gikk med letthet rundt Lottes arm

Gifteringen til Thea gikk med letthet rundt datterens arm. Legene var usikre på om Lotte med sine 390 gram kunne reddes.

SEOGHØR.NO: Lotte Jenshagen (6 ½) fra Fredrikstad var ekstremt liten da hun kom til verden etter bare 24 uker og 2 dager i mors liv.

Vekten på den 27 cm lange babyen var ikke mer enn 450 gram. Men bare to dager senere veide «Lille Lotte» utrolige 390 gram.

EN TØFF KAMP: Lotte klamret seg til livet i kuvøsen, hvor UV-lys ga henne ekstra beskyttelse. Legg merke til forskjellen det er i størrelsen på fingrene til mor og barn. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
EN TØFF KAMP: Lotte klamret seg til livet i kuvøsen, hvor UV-lys ga henne ekstra beskyttelse. Legg merke til forskjellen det er i størrelsen på fingrene til mor og barn. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– Hun ble født så tidlig i svangerskapet at jeg ikke hadde fått mage engang, sier mamma Thea Jenshagen (31) fra Fredrikstad.Det er allerede seks år siden den dramatiske fødselen.

Lotte synes det er spennende å se bilder fra den gang hun veide mindre enn en pakke smør. Men langt mer spennende er det å fortelle om alt det spennende som har skjedd i løpet av en skoledag.

– Jeg har vokst ganske fort, sier førsteklassingen fornøyd. I dag er hun 116 cm høy, og hun veier nesten 20 kilo. Dermed er hun ikke lenger skolens minstemann.

– Det er morsomt å se video av meg selv som liten. Ikke de fra sykehuset, men de som er tatt da jeg ble litt større, forklarer Lotte.

FAMILIEN: Lille Lotte, mamma Thea og pappa Frode Jenshagen trives i Fredrikstad. Lotte går i dag i første klasse.
 Foto: HENNING JENSEN/SE OG HØR
FAMILIEN: Lille Lotte, mamma Thea og pappa Frode Jenshagen trives i Fredrikstad. Lotte går i dag i første klasse. Foto: HENNING JENSEN/SE OG HØR Vis mer

HELLP-syndrom.

Første del av svangerskapet gikk greit for Thea. Lotte var et planlagt barn, men alle planer ble endret da mor fikk en akutt svangerskapsforgiftning. 

Forkalkninger i navlestrengen hindret normal blodgjennomstrømning. Diagnosen er det sjeldne HELLP syndrom.

I følge norsk helseinformatikk er HELLP-syndrom en form for svangerskapsforgiftning som innebærer høy risiko for alvorlige komplikasjoner hos moren. 

Legene ga derfor klar beskjed om at det var Thea som skulle reddes – ikke barnet.

FEIRINGER: Alle begivenheter ble feiret. 13. juni 2008 kunne Thea heise flagg og markere at datteren endelig veide en kilo. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
FEIRINGER: Alle begivenheter ble feiret. 13. juni 2008 kunne Thea heise flagg og markere at datteren endelig veide en kilo. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– Fødselen kom som et sjokk. Vi var ikke forberedt. Det var jo måneder til vi skulle bli en familie. Plutselig måtte jeg ta stilling til om babyen skulle legges på respirator, eller bare fødes for å dø, sier Frode Jenshagen (38).

Keisersnitt

Lotte kom til verden på Ullevål sykehus den 28. april 2008.

– Keisersnittet skulle i utgangspunktet vært utført med det samme jeg kom til Oslo med ambulanse. Lave blodverdier hos meg gjorde risikoen for komplikasjoner så stor at legene tok sjansen på å vente. Det ga veslejenta vår to ekstra dager å vokse på, sier Thea.

Frode var engstelig, både for mor og barn.

ENGSTELIG: Frode var engstelig da kona Thea fikk HELLP syndrom. Han visste det var fare både for mor og barn. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
ENGSTELIG: Frode var engstelig da kona Thea fikk HELLP syndrom. Han visste det var fare både for mor og barn. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– Han skjønte hvor farlig situasjonen var, at han kunne miste både meg og Lotte. Jeg var for syk til å innse hvor alvorlig det var med meg, sier Thea.

Legene var i utgangspunktet tvilende til om babyen hennes var sterkt nok til å klare seg. Men det ekstremt premature barnet klamret seg til livet med et nødskrik.

– De ga henne en sjanse fordi hun laget lyd, sier Thea takknemlig.

Kuppet navnet

Thea var våken under keisersnittet, og fulgte med via speilbildet i lampen over operasjonsbordet.

– Jeg skjønte knapt at det var en unge som kom ut. Hun var jo så liten at jeg nesten ikke merket det.

Prematur fødsel er den vanligste årsaken til at nyfødte dør. I Norge er det ca. 3 600 barn som blir født for tidlig hvert år. Verdens prematurdag ble markert 17. november i år.
 
Thea og Frode var i utgangspunktet uenige om datteren skulle hete Lotte eller Lotta. Frode avsluttet diskusjonen ved å skrive Lotte på kuvøsen.

– Vi fikk tilbud om å døpe barnet med det samme, men ba om utsettelse slik at også fadderne fikk være med. Vi lånte den minste dåpskjolen de hadde, men selv den var så stor at vi måtte legge den over henne.

Feiret.

Selv om Lotte fikk sjansen til å leve, var dramatikken langt fra over. Hun fikk to alvorlige hjerneblødninger den første uken, men kom seg etter hvert.
– Den første kiloen ble feiret med plakat og flagg på kuvøsen, minnes Thea. Hun er glad legene på Ullevål hadde rett da de fortalte at hun hadde fått ei viljesterk og tøff jente.

STOR JENTE: Lotte Jenshagen trives i første  klasse. Hun er lykkelig over at hun ikke lenger er minst på skolen. 
 Foto: HENNING JENSEN/SE OG HØR
STOR JENTE: Lotte Jenshagen trives i første klasse. Hun er lykkelig over at hun ikke lenger er minst på skolen. Foto: HENNING JENSEN/SE OG HØR Vis mer

Etter 10 uker på respirator fikk Lotte forsøke seg på å puste på egen hånd.

Men først 4 ½ måned etter fødselen var hun blitt så stor at foreldrene fikk ta henne med seg hjem.

Enebarn.

Thea og Frode ønsket seg i utgangspunktet flere barn.

– Etter å ha født Lotte slo jeg meg til ro med at det ikke var noen grunn til å utfordre skjebnen mer, sier Thea. – Derfor er hun enebarn.

Thea holdt seg sterk så lenge datteren var liten, men etter to år fikk hun en psykisk knekk.

– Det var fantastisk å være mor, men kroppen min var i konstant beredskap. Jeg var forberedt på at Lotte i tillegg til spiseproblemer og mangel på språk ville få milde CP-skader som følge av hjerneblødningene. Jeg ventet meg syk på problemer som aldri kom. Klarte aldri å glede meg ordentlig over at alt gikk utrolig mye bedre enn forventet, sier Thea.

Små luer.

Hun følte seg veldig alene om å ha et så lite barn, og opprettet Facebooksiden «Lykketrollet Lotte», hvor du kan lese mer om datterens historie. 

- Jeg fortalte om livet med et prematurt barn, og skjønte raskt at jeg ikke er den eneste med et barn som er født for tidlig, sier Thea.

FAMILIELYKKE: Lotte er enebarn. Frode og Thea Jenshagen fra Fredrikstad tok ikke sjansen på å utfordre skjebnen en gang til. Foto: HENNING JENSEN/SE OG HØR
FAMILIELYKKE: Lotte er enebarn. Frode og Thea Jenshagen fra Fredrikstad tok ikke sjansen på å utfordre skjebnen en gang til. Foto: HENNING JENSEN/SE OG HØR Vis mer

Hun er engasjert i arbeidet til prematurforeningen, og i anledning årets prematurdag overrakte hun og Lotte en masse små luer til nyfødtintensiven på Fredrikstad sykehus.

– De bitte små plaggene er strikket med varmt garn og kjærlighet, sier Thea som i likhet med datteren har fått masse hyggelige tilbakemeldinger etter at Se og Hør fortalte deres sterke historie.

Jeg har også en sterk historie jeg vil dele med Se og Hørs lesere