MAMMA-GUTT: - Jeg er mammaen din uansett, sier Gry Johansen Grønnerød fra Hokksund. Hun er lykkelig over at datteren Linda får hjelp til å bli Thomas. Foto: HENNING JENSEN/SE OG HØR
MAMMA-GUTT: - Jeg er mammaen din uansett, sier Gry Johansen Grønnerød fra Hokksund. Hun er lykkelig over at datteren Linda får hjelp til å bli Thomas. Foto: HENNING JENSEN/SE OG HØRVis mer

Mamma Gry støtter datteren Thomas i kampen for å skifte kjønn

Hun ble døpt Linda, men hatet kjoler, pynt og jenteleker. Nå er hun gift med Christine og heter Thomas.

SEOGHØR.NO: Thomas Aleksander Olsen (25) bor på Gol i Hallingdal med kone og to hunder. Han er fornøyd med livet, men klar på at det ikke alltid har vært slik. Men mamma Gry Johansen Grønnerød (50) fra Hokksund har alltid forsøkt å gjøre sitt beste for å være en støtte.

- Den kroppen jeg vokste opp i var aldri min egen, sier Thomas, som ble døpt Linda da han ble født.

MAMMA-GUTT: - Jeg er mammaen din uansett, sier Gry Johansen Grønnerød fra Hokksund. Hun er lykkelig over at datteren Linda får hjelp til å bli Thomas. Foto: HENNING JENSEN/SE OG HØR
MAMMA-GUTT: - Jeg er mammaen din uansett, sier Gry Johansen Grønnerød fra Hokksund. Hun er lykkelig over at datteren Linda får hjelp til å bli Thomas. Foto: HENNING JENSEN/SE OG HØR Vis mer

- Jeg hatet Barbiedukker, og elsket lekebiler. Men det var vondt å føle seg annerledes, uten noen å betro meg til. Jeg fryktet at alle ville ta avstand fra meg hvis jeg fortalte dem om hemmeligheten min.Brikkene falt på plass den dagen det han erkjente at han er transseksuell, og langt fra alene om denne biologiske utfordringen.

I dag er Linda historie. Nå handler alt om Thomas og fremtiden, for han er allerede ferdig utredet med tanke på kjønnsskifte. Han har fått diagnosen F64.0 Transseksualisme.

SKOLESTART: Linda gledet seg til å begynne på skolen, men de andre jentene tok avstand fra henne fordi hun hadde "guttelus". Foto: PRIVAT/SE OG HØR
SKOLESTART: Linda gledet seg til å begynne på skolen, men de andre jentene tok avstand fra henne fordi hun hadde "guttelus". Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

- Jeg håper årets julegave blir den første sprøyten med testosteron. Skal på en viktig legekontroll allerede i neste uke, og håper jeg allerede da får den første dosen med hormonet som gjør at jeg også fysisk blir mann. Så skal brystene fjernes, og underlivet korrigeres. Det kommer til å ta mange år. Men allerede nå gleder jeg meg til jeg blir mann, fullt og helt, sier 25-åringen.

Bryllup.

Han er lykkelig gift, og har allerede feiret sin første bryllupsdag.

Lesbiske Christine Olsen (26) fra Drammen forelsket seg hodestups da hun traff Linda for fire år siden. Men det tok ikke lang tid før hun skjønte at kjæresten var spesiell, på mer enn en måte.

- Hun var mer gutt enn jente, så betroelsen kom ikke som noe sjokk på meg. Vårt forhold handler om kjærlighet. Jeg kommer ikke til å gå fra ham selv om han bytter kjønn, sier Christine.

- Jeg var redd du ville forlate meg dersom jeg fortalte deg sannheten om hvem jeg er.  Men du sviktet ikke! Det eneste jeg angrer på i ettertid, er at jeg ikke tok sjansen på å være ærlig før jeg traff deg. Da kunne mange problemer vært unngått, sier Thomas.

LYKKELIG GIFT: Selv om det fysisk sett var to kvinner som giftet seg for ett år siden, er Christine klar på at hun giftet seg med mannen Thomas. Etterhvert håper de å få barn. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
LYKKELIG GIFT: Selv om det fysisk sett var to kvinner som giftet seg for ett år siden, er Christine klar på at hun giftet seg med mannen Thomas. Etterhvert håper de å få barn. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Selv om det fysisk sett var to kvinner som giftet seg for ett år siden, er Christine klar på at hun giftet seg med en mann. Og på at hennes store drøm er å bli mor før hun fyller 30 år.

- Det lesbiske kjæresteparet er blitt heterofile, sier Thomas ertende.

Puberteten.

Humor er en viktig del av livet til Thomas og Christine.

Men ungdomstiden til Thomas var alt annet enn morsom, selv om han forsøkte å være «snill pike» på skolen.

- Allerede på barneskolen ble jeg utstøtt av de andre jentene. De ville ikke leke med meg, som aller helst spilte fotball med de andre guttene. De påsto jeg var full av guttelus, sier Thomas.

SJELDENT BILDE: Kroppspråket til Linda sier mer enn tusen ord. I motsetning til søsteren Stine Jeanette likte hun ikke å være brudepike. De to har alltid hatt et godt og åpenhjertig forhold. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
SJELDENT BILDE: Kroppspråket til Linda sier mer enn tusen ord. I motsetning til søsteren Stine Jeanette likte hun ikke å være brudepike. De to har alltid hatt et godt og åpenhjertig forhold. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Mamma Gry forteller om hyppige innkallelser til møter med skolen.

Hun følte seg alene. Ba om utredninger, men følte at lite ble gjort.

- I puberteten ble du et mareritt for dine omgivelser, sier hun til sønnen.

- Du ble fryktelig sint og voldelig. Både mot dine nærmeste samtidig som du i ren frustrasjon drev med selvskading. Det ble til sist så ille at jeg ikke våget å ha deg hjemme.

Hjelpeløs.

Gry husker ble et hjelpeløst vitne til at barnet hennes forsøkte å ta sitt eget liv. Ikke bare en gang, men flere ganger. 

Barnevernsinstitusjoner og opphold på psykiatrisk sykehus ble valgt som en løsning, uten at noen klarte å trenge inn i kjernen på problemene til Thomas.

- Jeg visste ikke hvordan jeg skulle takle livet, sier Thomas.

Han håper de vonde og vanskelige årene er historie, og fokuserer på fremtiden.

- I dag er jeg glad for at jeg lever, og takknemlig overfor alle gode hjelpere.

KJÆRLIGHETEN SEIRET: - De lesbiske kjærestene er blitt et heterofilt ektepar, sier Thomas ertende. Det er fire år siden Christine Olsen (26) fra Drammen forelsket seg i Linda.

# Foto: HENNING JENSEN/SE OG HØR
KJÆRLIGHETEN SEIRET: - De lesbiske kjærestene er blitt et heterofilt ektepar, sier Thomas ertende. Det er fire år siden Christine Olsen (26) fra Drammen forelsket seg i Linda. # Foto: HENNING JENSEN/SE OG HØR Vis mer
UFORSTÅELIG: Lille Thomas forsto aldri hvorfor han som barn var annerledes enn guttene han lekte med. Forklaringen fikk han først i voksen alder.

 Foto: PRIVAT/SE OG HØR
UFORSTÅELIG: Lille Thomas forsto aldri hvorfor han som barn var annerledes enn guttene han lekte med. Forklaringen fikk han først i voksen alder. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Et nytt liv.
Linda eksisterer ikke lenger. Da Thomas flyttet fra Hokksund til Nesbyen i Hallingdal, startet han et helt nytt liv. I dag har han jobb og bolig på Gol.- Jeg får en vond følelse når jeg ser bilder av meg selv som liten pike. Samtidig handler det om en barndom og minner, om den jeg engang var.

Derfor er det greit at mamma har barnehagebilder av meg på veggen, selv om jeg tydelig demonstrer hvor misfornøyd jeg var da jeg ble påtvunget kjole for å være brudepike.

Jeg har en sterk historie jeg gjerne vil dele med Se og Hørs lesere.

Han har et nært forhold til lillesøster Stine Jeanette (22), som han alltid har kunnet betro seg til.

- Ønsket om å skifte kjønn kom ikke akkurat som noe sjokk på meg, sier Stine Jeanette. - Hun har liksom alltid vært broren min.

TO JENTER: Gry er lykkelig, fordi barnet hennes er lykkelig. Samtidig er hun bevisst på at hun har født to jenter, Stine og Linda.
 Foto: PRIVAT/SE OG HØR
TO JENTER: Gry er lykkelig, fordi barnet hennes er lykkelig. Samtidig er hun bevisst på at hun har født to jenter, Stine og Linda. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

- Også lillebroren min ser på Thomas som en bror. Så i vår familie er ikke dette engang noe tema. Men jeg har full forståelse for at historien vår gjør folk forvirret, ler Christine.

Alltid mamma. 

Gry er lykkelig, fordi barnet hennes er lykkelig. Samtidig er hun bevisst på at hun har født to jenter, selv om den selv om den ene av dem nektet å gå i annet enn gutteklær.

Gry vet at hun av og til roter det til når hun veksler mellom å si Thomas og Linda, men hun håper hun blir tilgitt. Men hun skulle ønske hun hadde forstått mer av situasjonen før, slik at årene med problemer og håpløshet kunne vært unngått.

- Men en ting skal du vite. Kjønn er uvesentlig, det viktigste er at du har det bra. Jeg er mammaen din uansett, sier hun og gir Thomas en klem.