Ida visste ikke at hun var gravid:

- Mageknip var baby

Ida hadde så vondt i magen at kjæresten kjørte henne til sykehuset. Der fikk hun sjokkbeskjeden: Du skal føde – nå!

MAMMAS ØYESTEN: Ida Nilsson gikk ni måneder gravid uten å merke noe, før fødselen plutselig var i gang! Lille Stella ble varmt tatt imot, tross sjokket. Foto: Kai Rehn
MAMMAS ØYESTEN: Ida Nilsson gikk ni måneder gravid uten å merke noe, før fødselen plutselig var i gang! Lille Stella ble varmt tatt imot, tross sjokket. Foto: Kai Rehn Vis mer
Publisert

Gulvet i stua i den lille toromsleiligheten er fullt av leker. I et hjørne står stellebordet, og i sofaen leker Ida Nilsson (29) og Lars Alm (32) med datteren Stella som nå er ni måneder.

Lille Stella dukket opp som en total overraskelse en mandag i september i fjor. Ida hadde ingen anelse om at hun var gravid før datteren var på vei ut i verden.

- Jeg ble så sjokkert at jeg nesten ikke visste hva jeg het, sier hun.

Gledessjokk

Det var ikke slik at Ida og Lars ikke ønsket å bli foreldre. Tvert imot. De hadde forsøkt i mange år uten å lykkes. Så at Stella var svært velkommen da hun ble født, er det ingen tvil om.

TO BLE TRE: I fire år prøvde Ida og Lars å bli foreldre. De hadde gitt opp, da familieforøkelsen brått ble et faktum. Foto: Kai Rehn
TO BLE TRE: I fire år prøvde Ida og Lars å bli foreldre. De hadde gitt opp, da familieforøkelsen brått ble et faktum. Foto: Kai Rehn Vis mer

At datteren er elsket, merkes straks når vi treffer de to nybakte foreldrene hjemme i Habo nord for Jönköping i Sverige. Den lille jenta gurgler av glede og søker øyekontakt med mamma og pappa.

- Hun er nesten alltid glad. Hun er den beste lille datteren man kan tenke seg, sier den stolte faren Lars.

BLITT FORELDRE: Ronny Brede Aase og Tuva Fellman er stolte foreldre, men den første tiden med baby er ikke like rosenrødt som alle skal ha det til, ifølge dem. Video: «Lindmo», NRK Vis mer

Prøvde i fire år

Ida må ha blitt gravid på slutten av året 2019, men hun vet ikke nøyaktig når. På det tidspunktet hadde hun gitt opp drømmen om å få egne barn.

- Jeg og Lars snakket om at vi ville ha barn da vi flyttet sammen for fire år siden, og da sluttet jeg å bruke prevensjon, forteller Ida, som er bonusmamma for samboerens to barn fra et tidligere forhold.

Men ingenting skjedde, og til slutt aksepterte hun det faktum at hun trolig aldri kom til å bli mamma.

SJARMTROLL: 7. september 2020 ble Stella født. En velskapt jente på 4390 gram og 53 centimeter. Nå er hun ni måneder og foreldrenes store stolthet. Foto: Kai Rehn
SJARMTROLL: 7. september 2020 ble Stella født. En velskapt jente på 4390 gram og 53 centimeter. Nå er hun ni måneder og foreldrenes store stolthet. Foto: Kai Rehn Vis mer

Kanskje var det likevel en slags forutanelse som fikk henne til å ta en graviditetstest. Men da den var negativ, sluttet hun å tenke på det.

Det syntes heller ikke så mye på henne at hun ble rundere rundt magen. Det var i hvert fall ikke noe verken hun selv eller Lars tenkte noe over, før det kom en kommentar fra Idas storebror.

- Men jeg antok at det kanskje kom av at vi hadde spist litt for godt gjennom sommerens mange grillkvelder. Tanken om at jeg var gravid, streifet meg ikke. Jeg hadde jo menstruasjon som vanlig, og jeg var aldri uvel og kvalm som man ofte kan være når man er gravid.

SJOKK: Influencer Lainey Marie avslørte på sin YouTube-kanal at hun var gravid - og mye lengre på vei enn hun trodde. Video: Laineymariebeauty / Youtube Vis mer

Kraftige smerter

Da høsten kom begynte hun å få litt vondt i magen. Først trodde hun at det var fordi hun var stresset og hadde mye å gjøre på jobben, men det ble bare verre og verre.

- Fra den første uken i september begynte jeg å få kramper i magen som jeg aldri hadde hatt før. Jeg trodde at jeg holdt på å få magekatarr.

Ida hadde så vondt at Lars måtte kjøre henne til akuttmottaket på sykehuset den helgen. På grunn av koronarestriksjonene fikk han ikke følge henne inn, men måtte dra hjem.

NY FØLELSE: - Jeg hadde holdt mange babyer tidligere, men nå var det annerledes fordi det var mitt eget barn, sier Ida om øyeblikket da hun fikk holde Stella for første gang. Foto: Kai Rehn
NY FØLELSE: - Jeg hadde holdt mange babyer tidligere, men nå var det annerledes fordi det var mitt eget barn, sier Ida om øyeblikket da hun fikk holde Stella for første gang. Foto: Kai Rehn Vis mer

Ida vred seg i smerter. Legene trodde først at hun hadde en langt framskreden urinveisinfeksjon.

- Men man tar tydeligvis rutinemessig også en graviditetstest på kvinner som kommer inn med akutte magesmerter. Jeg trodde ikke mine egne ører da sykepleieren fortalte meg at jeg var gravid, forteller hun.

Magekramper var rier

Tusen tanker fløy gjennom hodet hennes da hun fikk beskjeden. Hun hadde ingen anelse om hvor langt hun var på vei.

Det ble tatt en vaginal ultralyd, men jordmoren klarte ikke å se noe, for det satt noe i veien som hun trodde var en cyste. En ny ultralyd ble gjort, og det viste seg at Ida var på vei til å føde. Det de trodde var en cyste, var faktisk barnets hode!

MANGLET ALT: - Takk og lov ordnet min familie det slik at alt babyutstyr var på plass da vi kom hjem fra sykehuset, sier Ida og Lars, som naturlig nok ikke fikk handlet inn på forhånd. Foto: Kai Rehn
MANGLET ALT: - Takk og lov ordnet min familie det slik at alt babyutstyr var på plass da vi kom hjem fra sykehuset, sier Ida og Lars, som naturlig nok ikke fikk handlet inn på forhånd. Foto: Kai Rehn Vis mer

- Det jeg hadde trodd var magekramper, var rier. Vannet måtte ha gått uten at jeg merket noe, forteller Ida.

Legen sa til Ida at hun måtte ringe Lars for å fortelle at han var i ferd med å bli pappa. Begge ler godt når de refererer den smått absurde telefonsamtalen.

- Du må komme tilbake til sykehuset, for vi skal tydeligvis ha barn, sa Ida.

- Hva? Nå? svarte han fortumlet.

- Ja, nå!

Julie Bergan gjestet Else Kåss Furuseth i «Kåss til kvelds», og kunne avsløre at hun har en helt spesiell angst. Vis mer

Fullstendig forvirret kom Lars seg inn i bilen og kjørte tilbake til sykehuset.

- Jeg visste ikke hva jeg skulle tro. Det var tomt i hodet. Jeg hadde vanskelig for å ta inn at Ida var på vei til å føde.

- Det føltes litt rart

Klokken 02:54 natt til mandag 7. september ble Stella født med keisersnitt. En velskapt jente som veide 4390 gram og var 53 centimeter lang. Da Ida kom til hektene, var det vanskelig å forstå at hun virkelig var blitt mamma. Noen timer senere fikk hun se datteren for første gang.

- Jeg ble trillet inn til neonatalavdelingen klokka seks om morgenen, og fikk for første gang se datteren min. Det føltes uvirkelig. Hun lå i en kuvøse med en masse slanger koblet til kroppen.

Ida glemmer aldri følelsen da hun for første gang fikk legge datteren til brystet. Tre dager senere fikk de flytte over på eget rom på sykehuset.

AVSLØRER: I en episode av «Sofa» så Martine og kjæresten Aleksander på Selda Ekiz som var på Lindmo og snakket om graviditeten. Da avslørte Martine at hun ønsker seg tvillinger. Vis mer

- Det føltes litt rart, som om det ikke var vårt barn. Litt av den følelsen satt fortsatt i da vi etter en uke tok henne med fra sykehuset og dro hjem. Det var nesten som om vi kidnappet noen andres barn.

Frarøvet tiden som gravid. Ida tror følelsen kom av at hun aldri fikk noen sjanse til å forberede seg på at hun skulle bli mamma.

- Jeg føler meg nesten litt frarøvet følelsen av å være gravid og muligheten til å forberede meg på at jeg skulle bli mamma, ikke minst mentalt. Samtidig slapp jeg å bekymre meg for at noe skulle gå galt, eller at jeg kunne abortere.

Hva skal barnet hete?

- Vi synes Stella var et kult navn. Hun stelte det jo litt til for oss da hun kom, smiler Ida og gir datteren en rangle.

Stella har også stelt det slik til at Ida og Lars i løpet av kort tid må lete etter en større leilighet. Men det gjør de med glede.

- Når vi minst ventet det, så ble det tilskudd i familien. Det er jo fantastisk!

JORDMORPROFESSOR: Ellen Blix ved OsloMet sier graviditetstester er ganske sikre, men at de kan vise feil, som i Idas tilfelle. – Alle tester kan ha en feilmargin. Det kan for eksempel være brukerfeil, som at man leser av testen for tidlig eller at urinen er for uttynnet, sier hun til Se og Hør. Foto: Sonja Balci / OsloMet
JORDMORPROFESSOR: Ellen Blix ved OsloMet sier graviditetstester er ganske sikre, men at de kan vise feil, som i Idas tilfelle. – Alle tester kan ha en feilmargin. Det kan for eksempel være brukerfeil, som at man leser av testen for tidlig eller at urinen er for uttynnet, sier hun til Se og Hør. Foto: Sonja Balci / OsloMet Vis mer

Skjer oftere enn man skulle tro

Det er sjelden at kvinner går helt frem til fødselen uten å oppdage at de er gravide, men likevel skjer det oftere enn man kanskje skulle tro.

Det er gjort svært lite forskning på dette feltet, men resultater fra utlandet tyder på at dette gjelder et sted mellom 1 av 7500 og 1 av 1420 fødsler. Med utgangspunkt de norske fødselstallene, vil det si at det som hvert år er mellom 7 og 37 norske kvinner oppdager at de er gravide først når de får rier eller føder.

Ellen Blix, professor i jordmorfag ved OsloMet – storbyuniversitetet, sier det er mange årsaker som kan ligge bak at en kvinne ikke skjønner at hun er høygravid.

PUNGET UT: Reality-profilen Henrik Elvejord Borg og hans svenske forlovede, Lisa Anckarman, har tatt forholdet nok et steg videre. Video: Rød Løper Vis mer

- Noen har uregelmessig menstruasjon og reagerer ikke på at blødningene er borte en lengre periode. Andre kan ha hatt blødninger som de oppfatter som menstruasjon. Noen har ikke de vanlige svangerskapssymptomene som trøtthet og kvalme, sier hun i en generell kommentar til Se og Hør.

- Det er ikke alle som legger så mye på seg i graviditeten, og om man i tillegg er overvektig, så kan det bidra til at man ikke oppdager at man er gravid. Noen kvinner kan ha psykiske eller sosiale problemer som gjør at de fortrenger at de er gravide, legger hun til.

- Den lille forskningen som finnes, tyder på at kvinner som ikke oppdager graviditet før fødselen starter, ikke er en ensartet gruppe. De fleste er helt alminnelige kvinner, og i tilfellet Ida og Lars kan vi glede oss over at de fikk oppfylt ønsket sitt om å få barn, og at de fikk ei stor, flott og velskapt jente!

LES OGSÅ: Dramatisk fødsel etter slankeoperasjonen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer