Madelen jublet av glede da håret kom tilbake

En sjelden sykdom gjorde at Skiens-jenta mistet håret. Nå har tenåringen fått hjelp - og lokkene tilbake.

OKTOBER 2015: TYKT OG FINT: Madelen er storfornøyd etter at hun fikk hjelp. Med tykt og fint hår  er det igjen morsomt å se seg selv i speilet Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
OKTOBER 2015: TYKT OG FINT: Madelen er storfornøyd etter at hun fikk hjelp. Med tykt og fint hår er det igjen morsomt å se seg selv i speilet Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: En sjelden sykdom gjorde at kroppen til Madelen Gulseth Christensen (15) fra Skien ble allergisk mot eget hår.

Se og Hørs lesere ble tidligere i år kjent med hennes historie. Tenåringens åpenhet om hvorfor hodet hennes delvis var hårløst vakte oppsikt.

- Tilstanden min heter alopecia areata. Ingen vet helt hva sykdommen kommer av. Det er kroppen min som danner antistoffer mot egne hårsekker.

- Tilbakemeldingene jeg fikk i sosiale medier etter at jeg fortalte min historie tyder på at sykdommen utvilsomt langt mer utbredt enn folk flest er klar over. Men de fleste som får alopecia gjør mye for å skjule den, sier Madelen.

DESEMBER 2014: TØFF JENTE: Den sjeldne sykdommen alopecia areata gjorde Madelen Gulseth Christensen fra Skien er spent på hvor mye hår som var borte mellom hver gang hun så seg selv i speilet.
 Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
DESEMBER 2014: TØFF JENTE: Den sjeldne sykdommen alopecia areata gjorde Madelen Gulseth Christensen fra Skien er spent på hvor mye hår som var borte mellom hver gang hun så seg selv i speilet. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Fikk hjelp

Historien om den delvis hårløse tenåringen engasjerte mange. Nils Christian Mortensen (75) i Tønsberg-firmaet Immitec var en av dem som ønsket å hjelpe Madelen.

Han har gjennom årenes løp utviklet flere unike kost-tilskudd, og tilbød Madelen produkter for å få orden på tarmsystemet, i tillegg til fiskeproteiner, vitaminer, mineraler og klorofyll.

- I tradisjonell kinesisk medisin er det aller viktigste å få orden på tarmsystemet. Problemer med tarmene defineres som roten til alt vond, og påvirker både hår, hud og negler, sier Nils Christian.

DESEMBER 2014: Sykdommen alopecia areata gjorde at kroppen til Madelen Gulseth Christensen (15) fra Skien ble allergisk mot eget hår. Tenåringens åpenhet engasjerte Se og Hørs lesere, slik at hun fikk hjelp. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
DESEMBER 2014: Sykdommen alopecia areata gjorde at kroppen til Madelen Gulseth Christensen (15) fra Skien ble allergisk mot eget hår. Tenåringens åpenhet engasjerte Se og Hørs lesere, slik at hun fikk hjelp. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Madelen og moren Hege Sofie Gulseth (45) understreker at Madelen i tillegg til månedene med kosttilskudd også valgte å ta en cortison-behandling av de hårløse områdene.

- Nå føler håret mitt nesten like tett og fyldig som det en gang var. Det eneste som mangler er et lite område i bakhodet, men også der ser det ut til at håret vokser igjen, sier Madelen fornøyd.

- Ikke alle får håret tilbake med denne behandlingen, men jeg har fått gode tilbakemeldinger fra personer med flekkvis alopecia. Dette er et spesielt stort problem for kvinner i Asia, sier Nils Christian.

HJELPEREN: Nils Christian Mortensen har utviklet flere kosttilskudd, og tilbød Madelen hjelp. Han er fornøyd med at håret til Madelen nå vokser igjen. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
HJELPEREN: Nils Christian Mortensen har utviklet flere kosttilskudd, og tilbød Madelen hjelp. Han er fornøyd med at håret til Madelen nå vokser igjen. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Nektet bilder

Da Madelen konfirmerte seg i mai nektet hun å la seg fotografere.

- Jeg ville vente til jeg hadde hår igjen, sier hun ærlig. - Det var det som skjedde med mamma, så jeg nektet å gi slipp på håpet om at det også ville skje med meg.

Mamma Hege Sofie hadde også flekkvis tap av hår da hun var yngre.

- Jeg brukte mye tid på å skjule de stedene på hodet hvor jeg manglet hår. Men som ved et trylleslag gikk sykdommen i dvale da jeg kom i 20-årene, for så å komme tilbake igjen i voksen alder, sier Hege Sofie.

Hun er stolt av måten datteren taklet hårtapet på.

- Det er ikke lett å være jente med hårproblemer. Derfor er det ekstra deilig å kjenne at håret hennes igjen er i ferd med å vokse seg tykt og godt.

Skolestart

Madelen var bare fire år gammel da hun begynte å miste hår.

STOLT MAMMA: Hege Gulseth er stolt av måten datteren Madelen taklet hårsykdommen på, og glad for at hun har fått håret tilbake.
 Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
STOLT MAMMA: Hege Gulseth er stolt av måten datteren Madelen taklet hårsykdommen på, og glad for at hun har fått håret tilbake. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

- Jeg akseptert at det ikke var noe jeg kunne gjøre. Men innerst inne håpet jeg jo hele tiden at det skulle komme tilbake, sier Madelen.

Skiens-jenta sier at det var en fornøyelse å komme tilbake på skolen etter ferien.

- Alle kom med hyggelige kommentarer - og de lurte virkelig på hva jeg hadde gjort med håret mitt.  Det kjennes bare så mye bedre ut når jeg ser meg selv i speilet nå, sier 15-åringen.

LES OGSÅ: Marianne ble mor som 13-åring

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer