<strong>VELGER ÅPENHET:</strong> 14 år gamle Madelen Gulseth Christensen fra Skien har mistet hår hele livet – og store deler av hodebunnen hennes er i dag skallet. På sosiale medier hylles hun nå for sin åpenhet omkring det å ha alopecia. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
VELGER ÅPENHET: 14 år gamle Madelen Gulseth Christensen fra Skien har mistet hår hele livet – og store deler av hodebunnen hennes er i dag skallet. På sosiale medier hylles hun nå for sin åpenhet omkring det å ha alopecia. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Madelen begynte å miste håret som fireåring

- Det er en rar sykdom, men det gjør iallfall ikke vondt, sier Skiensjenta til Se og Hør - ti år etter at hun ble rammet av alopecia.

Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Madelen Gulseth Christensen (14) fra Skien var bare fire år da hun begynte å miste hår. En sjelden sykdom gjør at jenta i dag vekker oppsikt når hun går uten lue.

Men det er lenge siden den tøffe tenåringen sluttet å bry seg over at ubetenksomme mennesker peker og stirrer på hennes delvis hårløse hode.

– Spør meg gjerne direkte, og du skal få svar! For meg er det naturlig å miste hår, selv om det er blitt spesielt ille det siste året, sier Madelen.

Mamma rammet

Tilstanden heter alopecia areata. Ingen vet helt hva sykdommen kommer av. Det er kroppen som danner antistoffer mot egne hårsekker.

<strong>MODIG:</strong> Madelen har alopecia aeata, en sykdom som gir betennelser i hårsekkene hennes slik at håret faller av.
 Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
MODIG: Madelen har alopecia aeata, en sykdom som gir betennelser i hårsekkene hennes slik at håret faller av. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Saken fortsetter under bildet.

Og sykdommen er langt mer utbredt enn folk flest er klar over, siden de som får alopecia gjør mye for å skjule den.

– Det er en rar sykdom, men det gjør iallfall ikke gjør vondt. Mamma har akkurat samme problem som meg, men ingen ting tyder på at alopecia er arvelig, sier Madelen.

Glad og gravid

Mamma Hege Sofie Gulseth (45) ble fortvilet da hun skjønte at datteren mistet hår på samme vis som henne.

<strong>
FULL STØTTE:</strong> Madelen nekter å bruke parykk. Mamma Hege og storebror Adrian synes det er flott at hun er åpen om hva sykdommen gjør med håret hennes. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
FULL STØTTE: Madelen nekter å bruke parykk. Mamma Hege og storebror Adrian synes det er flott at hun er åpen om hva sykdommen gjør med håret hennes. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Hun opplevde at det gjorde hennes egen barndom vanskelig.

- Da jeg var liten hørte jeg mange teorier om hvorfor barn mistet håret. I tillegg til ulike dietter, måtte jeg i perioder også kutte ut både melk og sukker, sier Hege Sofie.

Som barn brukte hun mye tid på å skjule hårtapet. Derfor var lykken stor da sykdommen som ved et trylleslag gikk i dvale da hun kom i 20-årene.

<strong>FELLES SKJEBNE:</strong> Hege Sofie Gulseth ble fortvilet da hun oppdaget at datteren Madelen mistet hår. Hennes egen barndom ble vanskelig - fordi  hun har den samme lidelsen. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
FELLES SKJEBNE: Hege Sofie Gulseth ble fortvilet da hun oppdaget at datteren Madelen mistet hår. Hennes egen barndom ble vanskelig - fordi hun har den samme lidelsen. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– Da jeg var gravid fikk jeg fyldigere hår enn noen gang. I 15 år var det som om hårsykdommen min aldri hadde eksistert. Det var et sjokk da problemene kom tilbake, sier 45-åringen. 

Hennes eldste sønn Adrian Gulseth Nilsen (18) deler ikke hårproblemene til mor og lillesøster.

Parykk

Madelen har forsøkt å bruke parykk, men hun synes det er bedre å gå uten.

Hun har også forsøkt ulike behandlinger for å stoppe tapet av hår, men enn så lenge har verken hun eller moren funnet en kur som virker.

– Jeg har dager hvor jeg ikke orker å se meg selv i speilet – av frykt for at mer hår skal være borte. Men jeg har akseptert at jeg ikke kan påvirke sykdommen, sier Madelen.

Hun forteller sin sterke historie i håp om å hjelpe andre, og hylles i ulike sosiale medier etterhvert som historien hennes blir kjent.

- Det er godt å se hvor styrket hun er etter at hun sto frem og fortalte sin historie. Nå er det slutt på at folk stirrer, men hun får mange hyggelige spørsmål hun gjerne svarer på, sier mamma Hege Sofie.

 

<strong>ET FORBILDE:</strong> Madelen håper at hun ved å fortelle sin historie viser en holdning som gjør henne til et forbilde for andre som mister håret i ung alder. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
ET FORBILDE: Madelen håper at hun ved å fortelle sin historie viser en holdning som gjør henne til et forbilde for andre som mister håret i ung alder. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– Selvsagt har noen kommet med dumme bemerkninger. Men jeg bryr meg ikke. , sier 14-åringen.

– Og på ungdomsskolen er det heldigvis ingen som reagerer hvis jeg bruker lue innendørs.

LES OGSÅ: Mette fant sin ukjente far etter 40 år.

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer