SPORLØST FORSVUNNET: Fire år gamle Madeleine McCann forsvant sporløst i Portugal i 2007. Nå lanserer Netflix en ny dokumentar om mysteriet. Video: Netflix Vis mer

«The Disappearance of Madeleine McCann»:

Maddie-dokumentaren slaktes av britisk presse

- Oppblåst og manipulerende, sier britisk anmelder.

Publisert

Fredag slapp Netflix den mye omtalte dokumentarserien «The Disappearance of Madeleine McCann», om treåringen som forsvant fra en feriebolig i Praia da Luz i Algarve-regionen, sør i Portugal i 2007.

I dokumentaren følger man historien kronologisk fra McCann forsvinner, og tar opp alle funn og teorier om hva som kan ha skjedd.

Kritikk og slakt

Nå slaktes den åtte episoder lange dokumentaren av anmelderne i britiske medier.

The Guardians anmelder beskrev dokumentaren som «moralsk og kreativt konkurs», og gir dokumentaren bare én av fem stjerner.

- Netflixs etterlengtede dokumentar om McCann-saken ga ingen nye fakta, ingen ny innsikt og hadde ikke engang et synspunkt.

The Telegraph ga dokumentaren to av fem stjerner og kaller den oppblåst og manipulerende.

- Denne dokumentarserien forteller ikke noe nytt, skriver avisens anmelder.

MOTSTAND: Foreldrene til Madeleine, Kate og Gerry McCann, ønsket ikke å delta i dokumentaren om forsvinningssaken. Her på vei til en gudstjeneste som markerte at det var ti år siden datteren forsvant. Foto: Reuters/ NTB scanpix
MOTSTAND: Foreldrene til Madeleine, Kate og Gerry McCann, ønsket ikke å delta i dokumentaren om forsvinningssaken. Her på vei til en gudstjeneste som markerte at det var ti år siden datteren forsvant. Foto: Reuters/ NTB scanpix Vis mer

Ønsket ikke delta

Madeleines foreldre, Kate og Gerry McCann, ønsket ikke å delta i dokumentaren, og har forsøkt å få den stoppet.

- Kate og Gerry og deres utvidede familie, samt venner, ble kontaktet for noen måneder siden og spurt om de ville delta i dokumentaren. Kate og Gerry ba aldri om dette, og kan ikke se hvordan dette vil bidra til letingen etter Maddie på et praktisk nivå - så de valgte å ikke delta, sier en talsmann for familien til The Guardian.

Det er det London-baserte selskapet Pulse Films som har laget TV-serien på vegne av Netflix. Siden de ikke har hatt tilgang på familien som kilder, er dokumentaren basert på intervjuer med blant annet portugisiske etterforskere, vitner og eksperter.

Utsatt flere ganger

Maddie-forsvinningen i 2007 ble de kommende åra Europas mest omtalte forsvinningssak. McCann-paret har innflytelsesrike venner i England, og både politikere og kjendiser engasjerte seg i deres sak.

Det kom inn enorme mengder tips i saken, som har vært gjenstand for omfattende etterforskning og spekulasjoner.

Allerede i 2017, da det var gått ti år siden forsvinningen, bestilte Netflix dokumentarserien om Madeleine-saken, ettersom interessen for true crime og dokumentarserier stadig økte. Serien har imidlertid blitt utsatt gjentatte ganger.

Tidligere denne måneden publiserte Netflix en oversikt over sine nye TV-serier, der de oppga fredag 15. mars som premieredatoen for dokumentaren. Senere fjernet strømmetjenesten dokumentaren fra denne listen, men torsdag forrige uke kom traileren for serien og premieren ble endelig satt til dagen etter.

Denne artikkelen ble først publisert på Dagbladet.no.

Madeleine-saken (2007)

3. mai: Madeleine McCann (4) forsvinner fra familiens hotellrom i Praia da Luz i Portugal mens foreldrene spiser middag på en restaurant like ved. Madeleines yngre bror og søster sover fortsatt i rommet. Alarmen går hos politiet like etter klokka 22.

4. mai: Sporhunder blir brakt til Luz. Spansk politi, grensepolitiet og flyplassene blir alarmert. Over 200 frivillige leter.

5. mai: Portugisiske etterforskere sier de tror Madeleine er kidnappet, men at hun er i live i Portugal.

10. mai: Politiet sjekker muligheten for at Madeleine er blitt kidnappet av to menn og en kvinne.

11. mai: En forretningsmann tilbyr en dusør på en million pund for informasjon som kan føre til at Madeleine kommer tilbake.

12. mai: Madeleine fyller fire år. Dusøren fra flere forretningsmenn når 2,5 millioner pund.

14. mai: Hjemmet til britiske Robert Murat blir undersøkt av politiet. Villaen ligger 100 meter fra hotellet.

15. mai: Robert Murat blir erklært mistenkt. Han hevder at han var hjemme sammen med sin mor på det tidspunktet Madeleine forsvant. Moren gir ham alibi.

16. mai: Portugisiske etterforskere saumfarer hjemmet til russiske Sergey Malinka (22) som laget en nettside for Robert Murat.

25. mai: Politiet gir den første detaljerte beskrivelsen av en mulig mistenkt. Det viser seg at det var et forsøk på å kidnappe ei jente lik Madeleine i Portugal også i fjor.

15. juni: Politiet søker i et øde område cirka 14 kilometer fra der Madeleine forsvant. De finner ingenting.

22. juni: To vitner hevder å ha sett jenta på Malta.

28. juni: En mann og hans venninne pågripes i Spania, mistenkt for utpressingsforsøk av Madeleines foreldre.

11. august: 100 dager siden Madeleines forsvinning.

6. septemer: Madeleines mamma sitter 11 timer i politiavhør i Portimao.

7. september: Madeleines mor får formelt status som mistenkt i saken av portugisisk politi. Faren Gerry får samme status dagen etter.

8.september: Familien McCann reiste hjem til Leicester i England med et haleheng av journalister etter seg. Huset er under politiovervåking.

11. september: Statsadvokaten sendte et over hundre siders dokument over til retten, som skulle avgjøre om Madeleines foreldre skulle siktes.

Kilder: The Sun, News of the World, Times Online, Sky News, www.findmadeline.com

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer