«The Disappearance of Madeleine McCann»:

Maddie-dokumentaren slaktes av britisk presse

- Oppblåst og manipulerende, sier britisk anmelder.

SPORLØST FORSVUNNET: Fire år gamle Madeleine McCann forsvant sporløst i Portugal i 2007. Nå lanserer Netflix en ny dokumentar om mysteriet. Video: Netflix Vis mer

Fredag slapp Netflix den mye omtalte dokumentarserien «The Disappearance of Madeleine McCann», om treåringen som forsvant fra en feriebolig i Praia da Luz i Algarve-regionen, sør i Portugal i 2007.

I dokumentaren følger man historien kronologisk fra McCann forsvinner, og tar opp alle funn og teorier om hva som kan ha skjedd.

Kritikk og slakt

Nå slaktes den åtte episoder lange dokumentaren av anmelderne i britiske medier.

The Guardians anmelder beskrev dokumentaren som «moralsk og kreativt konkurs», og gir dokumentaren bare én av fem stjerner.

- Netflixs etterlengtede dokumentar om McCann-saken ga ingen nye fakta, ingen ny innsikt og hadde ikke engang et synspunkt.

The Telegraph ga dokumentaren to av fem stjerner og kaller den oppblåst og manipulerende.

- Denne dokumentarserien forteller ikke noe nytt, skriver avisens anmelder.

MOTSTAND: Foreldrene til Madeleine, Kate og Gerry McCann, ønsket ikke å delta i dokumentaren om forsvinningssaken. Her på vei til en gudstjeneste som markerte at det var ti år siden datteren forsvant. Foto: Reuters/ NTB scanpix
MOTSTAND: Foreldrene til Madeleine, Kate og Gerry McCann, ønsket ikke å delta i dokumentaren om forsvinningssaken. Her på vei til en gudstjeneste som markerte at det var ti år siden datteren forsvant. Foto: Reuters/ NTB scanpix Vis mer

Ønsket ikke delta

Madeleines foreldre, Kate og Gerry McCann, ønsket ikke å delta i dokumentaren, og har forsøkt å få den stoppet.

- Kate og Gerry og deres utvidede familie, samt venner, ble kontaktet for noen måneder siden og spurt om de ville delta i dokumentaren. Kate og Gerry ba aldri om dette, og kan ikke se hvordan dette vil bidra til letingen etter Maddie på et praktisk nivå - så de valgte å ikke delta, sier en talsmann for familien til The Guardian.

Det er det London-baserte selskapet Pulse Films som har laget TV-serien på vegne av Netflix. Siden de ikke har hatt tilgang på familien som kilder, er dokumentaren basert på intervjuer med blant annet portugisiske etterforskere, vitner og eksperter.

Utsatt flere ganger

Maddie-forsvinningen i 2007 ble de kommende åra Europas mest omtalte forsvinningssak. McCann-paret har innflytelsesrike venner i England, og både politikere og kjendiser engasjerte seg i deres sak.

Det kom inn enorme mengder tips i saken, som har vært gjenstand for omfattende etterforskning og spekulasjoner.

Allerede i 2017, da det var gått ti år siden forsvinningen, bestilte Netflix dokumentarserien om Madeleine-saken, ettersom interessen for true crime og dokumentarserier stadig økte. Serien har imidlertid blitt utsatt gjentatte ganger.

Tidligere denne måneden publiserte Netflix en oversikt over sine nye TV-serier, der de oppga fredag 15. mars som premieredatoen for dokumentaren. Senere fjernet strømmetjenesten dokumentaren fra denne listen, men torsdag forrige uke kom traileren for serien og premieren ble endelig satt til dagen etter.

Denne artikkelen ble først publisert på Dagbladet.no.