Elin (22) skal snart dø:

- Lurer på hvordan jeg skal dø

Elin Holmsten planlegger drømmebryllupet. En siste, storstilt feiring før hun forlater jorden.

UHELBREDELIG: Elin Holmgren ble friskmeldt våren 2022. Nå er kreften tilbake. Bildet vises med tillatelse. Foto: Privat
UHELBREDELIG: Elin Holmgren ble friskmeldt våren 2022. Nå er kreften tilbake. Bildet vises med tillatelse. Foto: Privat Vis mer
Publisert

«Jeg heter Elin, og jeg har uhelbredelig kreft.»

Slik starter Elin Holmsten innlegget på Facebook. 22-åringen fra Nossebro i Sverige fikk nylig beskjed om at hun lever på ubestemt tid.

For ett år siden opplevde Elin kraftige magesmerter, oppkast og forstoppelse. I august i fjor fikk hun skrekkbeskjeden:

Kreft i tykktarmen.

KREFTSYK: Shabana Rehman gjestet «Lindmo», og der kunne hun fortelle om oppløftende nyheter om kreftsykdommen. Video: NRK Vis mer

Som en knyttneve

Etter flere operasjoner etterfulgt av cellegiftbehandling, fikk Elin vite at kreften var borte.

- De opererte bort en svulst på størrelse med en knyttneve. De fjernet en stor del av tykktarmen og en bit av tynntarmen, samt lymfekjertlene i lysken, forklarer Elin i en video publisert på TikTok.

Dagbladet har vært i kontakt med Elin Holmsten. Hun har gitt tillatelse til å sitere videoer og publisere private bilder.

RØRENDE: Det ble et sterkt øyeblikk i «Mesternes Mester» da Bjørn Einar Romøren fortalte om kreften. Video: NRK Vis mer

22-åringen tok opp studiene og flyttet hjemmefra for å bo med kjæresten og kattungen Snus i Lindesberg i Örebro.

Hun var friskmeldt og kunne leve livet som «alle» andre jevnaldrende.

Frem til nå.

På ubestemt tid

I juni i år begynte Elins hender og føtter å hovne opp. Magesmertene var tilbake.

- Velkommen til en av de verste dagene i mitt liv. Som dere kanskje forstår er kreften mest sannsynlig tilbake, sier 22-åringen i video publisert 14. oktober.

DØDE: Den populære TikTokeren Kassidy Pierson tapte kampen mot kreften etter at hun ble diagnostisert for seks år siden. Video: TikTok. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Dager senere ble mistanken bekreftet. Elin har kreftsvulster i eggstokkene, i lymfekjertlene - og i skjelettet.

Legene har sagt at hun har uhelbredelig kreft.

- Jeg fikk beskjed om at hvis jeg velger cellegiftbehandling, kan jeg leve i om lag to og et halvt år til. Dersom jeg ikke tar cellegiften, har jeg seks måneder igjen, sier Elin.

- Lurer på hvordan jeg skal dø

Til svenske Expressen forteller 22-åringen at hun ikke klarte å ta det innover seg. Familien brøt sammen på legekontoret. Selv var hun helt tom innvendig.

- Jeg lurer på hvordan jeg skal dø. Jeg vet ikke om det er verdt å gå på cellegift resten av livet, eller bare la det gå sin gang. Det er ikke en avgjørelse en 22-åring skal måtte ta, sier hun til avisen.

ÅPEN: Elin Holmgren har vært åpen om kreftdiagnosen på sine sosiale medier. Bildet vises med tillatelse. Foto: Privat
ÅPEN: Elin Holmgren har vært åpen om kreftdiagnosen på sine sosiale medier. Bildet vises med tillatelse. Foto: Privat Vis mer

Elin tviler. Årsaken er den forrige runden med cellegift. Den gjorde henne veldig dårlig.

- Jeg vet ikke om jeg vil leve min siste del av livet med bivirkningene. Jeg kommer til å miste håret. Jeg får dårlig immunforsvar, noe som betyr at jeg kanskje ikke kan treffe de personene jeg vil møte. Men jeg skal gjennomføre en strålebehandling på ryggvirvelsøylen som fremfor alt skal være smertelindrende, sier hun i en video.

STOLTE: Michael Bublé og kona Luisana Lopilatos, holdt en direktesending på Instagram, hvor den tidligere kreftsyke sønnen deres, Noah, dukket opp. Reporter: Christian Wehus. Video: @Michael Bublé. Vis mer

Bryllup i desember

Elin vet ikke hvor lang tid hun har igjen. Det eneste hun er sikker på, er at hun vil gifte seg med Albin før hun forlater jorden. Det store spørsmålet stilte kjæresten 4. november, da livet var som aller mørkest.

- Velkommen til en litt annerledes videoblogg enn hva dere kanskje har forventet å se fremover. Albin har fridd til meg, sier 22-åringen i en video. Hun viser stolt frem den glitrende forlovelsesringen.

Elins siste ønske i livet er å kunne glemme døden for en dag. Feire kjærligheten med venner og familie. Hun drømmer om å kunne kalle samboeren for ektemann.

TRAGEDIE: Robert «NorwayRob» Scott var deprimert i åtte år etter å ha mistet tre av brødrene sine. Video: Andreas Fadum Vis mer

3. desember blir de mann og kone, etter halvannet år som kjærester. For å finansiere det som kanskje kan være Elins siste fest, har både kjente og ukjente donert penger.

«Hei alle herlige. Det er mange som har bidratt til å gjøre min siste tid i livet så minneverdig som overhodet mulig. Jeg klarer ikke sette ord på hvor takknemlig jeg er for deres støtte og kjærlighet», skriver hun på innsamlingsnettstedet GoFundMe.

Planlegger begravelse

Til svenske Expressen sier Elin at bryllupsfesten også blir en slags «farvel-fest». I tillegg til å finne ut av fargene i brudebuketten, menyen og bordplasseringer, jobber Elin parallelt med å planlegge egen begravelse.

- Det er fint å sette ord på tankene mine. Jeg vil ha så mye som mulig klart, så jeg ikke står der på slutten og ikke orker å skrive ned eller fortelle. Jeg vil at familien min skal få vite alt, slik at de kan gjøre som jeg ønsker i begravelsen, sier hun til avisen.

MARTIN LEPPERØD: Martin Lepperød åpnet seg om sin kreftsyke søster i TV 2-programmet «En kveld hos Kloppen». Video/Tv2 Vis mer

LES OGSÅ: Brakk ryggen - så ble hun rammet av kreft

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer