TV_KJENDIS: Ludvig er med i TV2s program "Kampen for livet".  Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
TV_KJENDIS: Ludvig er med i TV2s program "Kampen for livet". Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØRVis mer

Ludvig fikk kreft på 3 års-dagen

- Jeg våget ikke engang spørre legen om oddsene, eller å søke etter svar på internett, sier moren. Etter to års kamp ser foreldrene endelig lys i tunnelen.

SEOGHØR.NO: Tre årsdagen til Ludvig ble ikke som planlagt. Han var både blek, slapp og sliten, hadde feber og vondt i halsen, samtidig som han fikk stadig flere blåmerker. Få dager senere fikk han kreftdiagnosen. 

– I ettertid ser vi at han hadde alle tegn på at noe var galt. Ikke minst fordi han også hadde hyppige og kraftige neseblødninger,  kuler på halsen og hovne lymfekjertler. I ettertid vet vi at dette er et klassisk symptom ved Akutt Lymfatisk Leukemi, sier mamma Tone-Lise Leinum (34) fra Trondheim.

TV 2 hadde premiere på sin  serie «Kampen for Livet» i forrige uke. Onsdag kveld fortsetter Ludvig og familien hans å dele sin historie mer seerne.

SOMMERFERIEN: Se og Hør møtte Ludvig på familiens hytte ved Leinsjøen, der han feriere sammen med mamma Tone-LiseLeinum (34), pappa Marius Vikaune (38), storebror Truls (12 1/2) og lillesøster Ylvali (4 mnd).
SOMMERFERIEN: Se og Hør møtte Ludvig på familiens hytte ved Leinsjøen, der han feriere sammen med mamma Tone-LiseLeinum (34), pappa Marius Vikaune (38), storebror Truls (12 1/2) og lillesøster Ylvali (4 mnd). Vis mer


Hun er glad hun nektet å vente på legetimen hun hadde bestilt. Det viste seg at Ludvig hadde en blodprosent på 3,8. Han ble med ekspressfart sendt videre til St. Olavs Hospital i Trondheim.

Var redde. 

Men det skulle gå ytterligere noen dager før det kom svar på prøvene som viste at Ludvig hadde akutt lymfatisk leukemi.

– Det tok tid før vi forsto at det var vår sønn som var alvorlig syk. Jeg følte meg nummen, som i en slags sjokktilstand. Og vi var selvfølgelig redde, fortsetter Tone-Lise.

Hun og samboer Marius Vikaune (38) fikk alle planer snudd opp ned på et øyeblikk.

STOREBRØDRE: Ludvig og storebror Truls (12 1/2) synes det er stas med lillesøster Ylvali (4 mnd). Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
STOREBRØDRE: Ludvig og storebror Truls (12 1/2) synes det er stas med lillesøster Ylvali (4 mnd). Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

– Alt annet enn å få Ludvig frisk var plutselig uten mening. Jeg slet med urasjonelle tanker om at guttens sykdom var min skyld. Og vi snakket sammen i frykt om at han var en altfor god gutt til at dette kunne gå bra.

Mistet håret.

Ludvig startet den intensive cellegiftbehandlingen med det samme.

– Jeg våget ikke engang spørre legen om oddsene, eller å søke etter svar på internett. Men heldigvis overhørte jeg en sykepleier hviske «Du skal bli frisk igjen» til Ludvig …

Leger og sykepleiere omtaler 5-åringen som en drømmepasient. To år som kreftpasient har ikke tatt fra ham det gode humøret. Og medisinene virket som de skulle.

– Vi tok det som et godt tegn da han mistet håret. Det falt av i så store mengder at vi fjernet de siste fjonene ved hjelp av støvsuger, ler Tone-Lise.

De berømmer alle ansatte på St. Olavs Hospital for måten de ble tatt imot på, og for hjelpen de fikk i ettertid.

MAMMA-KOS: Ludvig syntes det var rart å se seg selv uten hår. Det er lenge siden filmopptakene ble gjort, så han har glemt mye. 

Se og Hør møtte Ludvig på familiens hytte ved Leinsjøen, der han feriere sammen med mamma Tone-LiseLeinum (34), pappa Marius Vikaune (38), storebror Truls (12 1/2) og lillesøster Ylvali (4 mnd)Kreft  Leukemi barnekreft Foto: PRIVAT/SE OG HØR
MAMMA-KOS: Ludvig syntes det var rart å se seg selv uten hår. Det er lenge siden filmopptakene ble gjort, så han har glemt mye. Se og Hør møtte Ludvig på familiens hytte ved Leinsjøen, der han feriere sammen med mamma Tone-LiseLeinum (34), pappa Marius Vikaune (38), storebror Truls (12 1/2) og lillesøster Ylvali (4 mnd) Kreft Leukemi barnekreft Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Tilbakemeldinger

- Vi fikk mange fine tilbakemeldinger, både fra kjente og ukjente etter første episode. Mobilen pep konstant facebookveggen var full av hilsninger. Det var utrolig rørende, sier Tone-Lise.

SLAPP OG SLITEN:  Få dager etter at Ludvig feiret sin treårsdag fikk foreldrene forklaringen på hvorfor han var så sliten. Kroppen hans var full av kreftceller. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
SLAPP OG SLITEN: Få dager etter at Ludvig feiret sin treårsdag fikk foreldrene forklaringen på hvorfor han var så sliten. Kroppen hans var full av kreftceller. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Ludvig syntes det var rart å se seg selv uten hår. Det er lenge siden filmopptakene ble gjort, så han har glemt mye.  Litt flaut var det også med all oppmerksomheten etter programmer.

- Mye er fortrengt, og enkelte ting var det vondt å gjenoppleve. Men mest av alt husker vi de gode stundene. Det går an å ha det moro på sykehuset, selv om vi så utrolig slitne ut.

Fiskeboller
I dag er sønnens humørsvingninger historie.

 

Det samme er den spesielle matlysten som gjorde at han i lange perioder nektet å spise annet enn fiskeboller rett fra boks.

I ettertid er Ludvig blitt storebror.

– Det er veldig gøy, smiler Ludvig fornøyd. – Jeg har vært syk, men legene har reparert meg igjen!

– Tross den alvorlige diagnosen, føler vi oss heldige. For allerede nå vet vi at siste pille med cellegift skal tas den 16. januar neste år. Da er Ludvig ferdig med to og et halvt års behandling, sier foreldrene.

«Kampen for Livet» ser du på TV 2 onsdager 21.40.