PASSER PÅ&nbsp;<span style="background-color: initial;">HVERANDRE:&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">Familien Kirkeby&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">med pappa Benny,&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">mamma Mona og&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">sønnene Lucas og&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">Sebastian. Foto: Lars Horn</span>
PASSER PÅ HVERANDRE: Familien Kirkeby med pappa Benny, mamma Mona og sønnene Lucas og Sebastian. Foto: Lars HornVis mer

Sjelden genfeil:

Lucas (9) blir aldri mett

Foreldrene kan aldri la minstesønnen være alene. Han veier dobbelt så mye som storebroren. 

(SE OG HØR): «Nei, Lucas. Du må ikke spise mer!» Ordene gjentas igjen og igjen. Lucas vil alltid ha mat. Han veier 66 kg, fordelt på 135 cm. Det er dobbelt så mye som storebror Sebastian, som er halvannet år eldre.

Niåringen vet godt at han er annerledes, men hverken han eller familien lar seg kue - situasjonen er som den er. Men mor må si nei når sønnen konstant ber om mer å spise.

- Han reagerer på samme måte om jeg sier nei etter første eller sjuende porsjon, sier mamma Mona Kirkeby.

Fort opp i vekt

Allerede da Mona ammet Lucas, forsto hun at noe var galt. Ved fødselen var han en vanlig baby, 3890 gram og 56 cm, men han la på seg i ekspressfart.

Da han var ni måneder satte Mona et kokt blomkålshode foran ham. Pjokken spiste rubbel og bit.

- Det er jo ikke normalt, sier Mona. Da Lucas fylte tre år hadde legene fortsatt ikke funnet ut hva som var galt. Vektøkningen fortsatte, Lucas veide 35 kg og beina hans strevde med å bære den tunge kroppen.

Saken fortsetter under bildet.

STOR LILLEBROR: Lucas (t.v.)&nbsp;er 9 år og veier hele 66 kilo. Storebror&nbsp;Sebastian er 11 år og veier 30 kilo. Foto: Lars Horn
STOR LILLEBROR: Lucas (t.v.) er 9 år og veier hele 66 kilo. Storebror Sebastian er 11 år og veier 30 kilo. Foto: Lars Horn Vis mer

Sjelden genfeil

Familien bor i Roum på Jylland i Danmark, og foreldrene ble satt i kontakt med Jens-Christian Holm, overlege ved Enheten for overvektige barn på Holbæk Universitets Hospital.

Han fant ut at Lucas er den eneste i Danmark, og kanskje en av bare 10-15 i verden, som lider av en genfeil som påvirker metthetsfølelsen.

Uansett hvor mye Lucas spiser, sender hjernen signaler om at han er sulten. Hjernen skriker etter mat, og kroppen er i alarmberedskap.

Lever sunt

Lucas stopper først å spise når det ikke er plass til mer mat i magen eller når foreldrene sier nei. Familien lever sunnere enn de fleste.

Når de en sjelden gang spiser pizza, vet barna at de må ut og bevege seg etterpå.

- Det var godt å finne ut hva som feilte Lucas. Nå vet vi hvor vanskelig og vondt dette er for ham, forteller Mona.

Saken fortsetter under bildet.

GLAD I DYR: Her er Lucas og mamma Mona&nbsp;sammen med familiens hest.&nbsp;Foto: Lars Horn
GLAD I DYR: Her er Lucas og mamma Mona sammen med familiens hest. Foto: Lars Horn Vis mer

På grunn av overvekten har Lucas begrenset motorikk, men hodet er det ikke noe galt med. Han er flinkere enn klassekameratene i de fleste fag.

Mens de har dansk, får Lucas derfor ekstratimer i svømming. Problemet oppstår når gutten ser mat.

- Vi må passe på Lucas hele tiden. Kroppen hans styrer ham mot mat, og vi kan aldri la ham være alene, sier pappa Benny.

LES OGSÅ: - Plutselig merket jeg at beina sviktet