Liza gikk ned 70 kilo på to år

- Jeg forsto at jeg måtte gjøre noe med min egen helse, sier Telemark-jenta til Se og Hør.

I GOD FORM: Dårlig kosthold og leddgikt gjorde livet tungt. Da Liza startet å gå turer, forsvant både smertene – og kiloene. Foto: Morten Eik
I GOD FORM: Dårlig kosthold og leddgikt gjorde livet tungt. Da Liza startet å gå turer, forsvant både smertene – og kiloene. Foto: Morten Eik Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: – Jeg skal aldri mer passe i denne buksa, sier Liza Støa (27) fra Bø i Telemark og viser frem plagget i størrelse 52. Nå får hun plass i det ene buksebeinet.

I dag bruker den blide jenta størrelse 36. Det forteller alt om en eventyrlig forvandling som startet 1. januar 2014.

– Nyttårsaften så jeg et bilde av meg selv. Da tenkte jeg at nok var nok. Jeg forsto at jeg måtte gjøre noe med min egen helse, forteller Liza.

Usunn mat

Vekta viste 130 kilo. Allerede som 15-åring veide Liza 91 kilo. Fra hun var 18 til 24 år la hun på seg ytterligere 40 kilo.

– Jeg hadde et dårlig kosthold med usunn mat. Jeg var sløv og brydde meg ikke om hva jeg puttet i meg. 

DEN GANG DA: Liza så bilde av seg selv og fant ut at hun måtte ta tak i egen helse. Bildet er fra 2014, da hun veide 132 kilo.  Foto: Privat
DEN GANG DA: Liza så bilde av seg selv og fant ut at hun måtte ta tak i egen helse. Bildet er fra 2014, da hun veide 132 kilo. Foto: Privat Vis mer

Første steg i kampen mot kiloene var å oppsøke fastlegen, som rådet Liza til å oppsøke en ernæringsfysiolog.

– Det reddet meg. Det skulle ikke mer enn én time til før jeg innså hvor viktig kostholdet er, sier Liza.

Hun begynte å gå regelmessige turer, som oftest på mellom en og to timer hver gang. I tillegg ble kostholdet lagt drastisk om. I løpet av de fire første månedene i 2014 var 30 kilo borte.

Det neste halvannet året forsvant ytterligere 40 kilo. I løpet av den perioden gjennomgikk Liza en slankeoperasjon.

Lite inngrep

– Jeg var på god vei ned i vekt, og operasjonen var bestilt før jeg så at jeg klarte å gå ned så mye på egenhånd. Du får bare én sjanse til å bli operert – og den grep jeg, sier Liza.

– Operasjonen jeg valgte er den minst omfattende. Inngrepet heter Gastric sleeve, og betyr en innsnevring av magesekken, slik at sultfølelsen avtar. De fleste tar Gastric bypass, som er mye mer omfattende. Det var uaktuelt for meg. 

Hun tror mange tenker at fordi hun er operert, så har det vært lett å gå ned så mange kilo.

– Jeg tok tak i min egen situasjon, la om kostholdet og begynte å gå turer. Nå går jeg også på treningsstudio. Alt dette i sum er den viktigste årsaken til at jeg gikk ned så mye. Jeg tror at jeg hadde klart det uten operasjon. Jeg veier 62 kilo i dag. Det er jeg godt fornøyd med. Jeg ønsket meg et nytt liv – og det har jeg fått, sier 27-åringen.

Saken fortsetter under bildet.

FORANDRING FRYDER: Liza Støas ekstreme forvandling har skjedd på kun to år. Før hun startet slankeprosessen veide hun 132 kilo.  Foto: Morten Eik
FORANDRING FRYDER: Liza Støas ekstreme forvandling har skjedd på kun to år. Før hun startet slankeprosessen veide hun 132 kilo. Foto: Morten Eik Vis mer

Har fått en «ny» søster

Hun er fast bestemt på aldri mer å gå i den gamle jeansen.

– Men jeg kommer alltid til å ta vare på buksa. Den virker avskrekkende. Jeg har leddgikt, og det fine er at vektreduksjonen har ført til mindre smerter, forteller hun.

Etter den totale forvandlingen, er det mange som nesten ikke kjenner igjen Liza – blant dem er lillesøstrene Carina (24) og Cecilie (20).

– Vi ble så vant til å se Liza som hun var før, at vi ikke tenkte så mye over vekten hennes. Nå er det nesten så vi ikke tror det er samme jenta!

Liza forteller flittig på nettet om den fysiske aktiviteten hun bedriver.

– Jeg oppdaterer på Instagram, i håp om at det kan virke inspirerende for andre. Jeg blir glad hvis jeg klarer jeg å motivere flere til å komme i gang med en ny livsstil!

HEIAGJENG: – Det er nesten ikke til å tro den forvandlingen storesøster Liza har gjennomgått, sier Cecilie (t.h.) og Carina. Foto: Morten Eik
HEIAGJENG: – Det er nesten ikke til å tro den forvandlingen storesøster Liza har gjennomgått, sier Cecilie (t.h.) og Carina. Foto: Morten Eik Vis mer

LES OGSÅ: - Mads må ta litt pappaperm

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer