KJÆRESTER: Lise Bakkan og Magnus Kroken traff hverandre på datatreffet "The Gathering". Han er født med albinisme, og
er svaksynt. Hun er blind. Foto: ERLEND HAUKLAND/SE OG HØR
KJÆRESTER: Lise Bakkan og Magnus Kroken traff hverandre på datatreffet "The Gathering". Han er født med albinisme, og er svaksynt. Hun er blind. Foto: ERLEND HAUKLAND/SE OG HØR Vis mer

Lise har aldri sett kjæresten

Lise veide veide 985 gram da hun ble født – med ødelagt syn. 30-åringen fra Bergen har aldri sett hvordan kjæresten Magnus ser ut.

Publisert

SEOGHØR.NO: Lise Bakkan (30) fra Bergen ble født 12 uker for tidlig. Hun veide bare 985 gram, det er mindre enn den posen med sukker du bruker til julebaksten, og som baby var hun nesten blind.

 KJÆRESTER: Lise Bakkan og Magnus Kroken traff hverandre på datatreffet The Gathering. Han er født med albinisme, oger svaksynt. Hun er blind. Foto: ERLEND HAUKLAND/SE OG HØR
KJÆRESTER: Lise Bakkan og Magnus Kroken traff hverandre på datatreffet The Gathering. Han er født med albinisme, oger svaksynt. Hun er blind. Foto: ERLEND HAUKLAND/SE OG HØR Vis mer

– Trøsten er at det kunne vært mye verre, jeg kunne hatt både hjerneskadet og CP, sier Lise, som vokste opp i Vrådal i Telemark.

Hun minnes en aktiv barndom hvor hun både sto på slalåmski og syklet. 

– Av og til endte det med knall og fall. Men ballspill fikk jeg aldri skikkelig til!

Vonde minner.

På skolen fikk hun et tavlekamera som forstørret det læreren skrev.

DUKKE-LISE: Lise veide ikke mer enn 985 gram da hun ble født tre måneder for tidlig.
DUKKE-LISE: Lise veide ikke mer enn 985 gram da hun ble født tre måneder for tidlig. Vis mer

– Noen så humoren i å kline inn kameralinsen min med både smør og leverpostei slik at bildet ble uklart. De sparket bort blindestokken min, og lo høyt når jeg ikke fant den igjen. Dessverre våget jeg ikke si fra, jeg var redd for at mobbingen skulle bli enda verre. 

Lise blir stille et øyeblikk. Det gjør vondt å hente fram minner fra en tid hun skulle ønske var glemt.

Historien må likevel fortelles, det er ufattelig hvor grusomt barn kan oppføre seg mot hverandre.

Ga livet en ny sjanse

Vrådal-jenta er glad hun ga livet en ny sjanse da hun begynte på videregående. 

Hun krevde mer av både seg selv og skolen – og engasjerte seg sterkt i arbeidet til Norges Blindeforbunds ungdom.

KINESISKE MUR: Lise er glad i å reise. Her er hun i Kina sammen med sin assistent Aina Kleiv.
KINESISKE MUR: Lise er glad i å reise. Her er hun i Kina sammen med sin assistent Aina Kleiv. Vis mer

Lise var i tenårene da synet hennes forsvant for godt. 

– Jeg lurte øyelegen ved å lære meg rekkefølgen på bokstavene på tavlen. Det gikk bra, helt til tavlen ble byttet ut. På slutten var det så ille at jeg hadde problemer med å se en mørk dør mot en hvit vegg. Så jeg opplevde det aldri som noe stort tap å bli helt blind. 

Fjernet øyet

 ØYEPROTESE: Lise Bakkan måtte fjerne det ene øyet, og er i dag helt blind. Her viser hun frem den livaktige protesen hun bruker på øyet som er fjernet.
ØYEPROTESE: Lise Bakkan måtte fjerne det ene øyet, og er i dag helt blind. Her viser hun frem den livaktige protesen hun bruker på øyet som er fjernet. Vis mer

Varierende trykk på grunn av grønn stær resulterte i store smerter i hennes venstre øye, og legene måtte fjerne det. 

I dag har Lise et kunstig øyeeple hun beveger ved hjelp av musklene. Og ettersom det også betyr at hun rører på øyeprotesen, er det noen som blir overrasket når de oppdager at hun er helt blind. 

En kunnskap hun som medarbeider på Blindeforbundets senter i Hurdal bruker til beste for andre som mister synet.

– Mange får store traumer når de mister synet. Min oppgave er å få folk til å forstå at livet går videre og at verden fremdeles er full av muligheter. 

Samboer.

Selv driver Lise gjerne med tradisjonelt håndarbeid, hun baker, og hun er datainteressert.

 HJELPEREN: Førerhunden "Oda" var Lises gode hjelper i mange år.  *** Local Caption ***  HJELPEREN: Førerhunden "Oda" var Lises gode hjelper i mange år.
HJELPEREN: Førerhunden "Oda" var Lises gode hjelper i mange år. *** Local Caption *** HJELPEREN: Førerhunden "Oda" var Lises gode hjelper i mange år. Vis mer

Ved hjelp av en leselist under maskinen eller «datastemme» – får hun med seg innholdet i både mail og på nettsider. Og hun takker datainteressen for at hun ble kjent med samboeren Magnus Kroken (24) fra Vinje. 

– Vi møttes da vi begge deltok på datatreffet «The Gathering» på Hamar. Ett år senere var vi samboere, forteller Magnus. 

Han er født med albinisme, og er svaksynt.

– Jeg har aldri sett ham, så jeg må forestille meg hvordan han ser ut. Jeg berører vanligvis aldri folk i ansiktet, men for Magnus har jeg selvsagt gjort et unntak, ler Lise.

ELSKER DATA: På Hurdal Syn og Mestringssenter underviser Lise i punktskrift, data og tekniske hjelpemidler.
ELSKER DATA: På Hurdal Syn og Mestringssenter underviser Lise i punktskrift, data og tekniske hjelpemidler. Vis mer

 

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer