Linda trente vekk angst og 38 kilo

– Det er unødvendig å fortelle en overvektig person at hun er tykk. De fleste av oss har både speil og vekt, sier 36-åringen til Se og Hør.

STOLT AV KONA: Victor Taaje har hele tiden støttet Linda, som har vært overvektig det meste av sitt voksne liv. Her trener de knebøy på stuegulvet, med sekken full av vekter. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
STOLT AV KONA: Victor Taaje har hele tiden støttet Linda, som har vært overvektig det meste av sitt voksne liv. Her trener de knebøy på stuegulvet, med sekken full av vekter. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO:  Linda Taaje (36) fra Kambo utenfor Moss fryktet at sønnene hennes ville vokse opp uten en mor. Hun vurderte å la seg slankeoperere, men er i dag glad for at hun klarte å endre tankegangen som gjorde henne sykelig overvektig, deprimert og full av angst.

– Jeg fulgte legens råd om å bli mentalt sterkere før jeg lot meg operere. En angstring ga meg hjelp til å sette ord på både tanker og følelser. Der innså jeg at den som best kunne hjelpe meg videre var meg selv, forteller Linda.

ET NYTT LIV: Linda Taaje fra Moss er glad hun valgte bort slankeoperasjonen og satset på mental og fysisk trening i stedet. Det har på kort tid gjort henne 38 kilo lettere. Neste mål er å veie under 80 kilo.
# Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
ET NYTT LIV: Linda Taaje fra Moss er glad hun valgte bort slankeoperasjonen og satset på mental og fysisk trening i stedet. Det har på kort tid gjort henne 38 kilo lettere. Neste mål er å veie under 80 kilo. # Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Kamp mot vekten

Ektemannen Victor Taaje (36) har hele tiden støttet sin kone, som har vært overvektig det meste av sitt voksne liv. De er foreldre til Marcus (3) og Gabriel (5).

I juli 2013 veide 170 cm høye Linda 123 kilo. Hun hadde en BMI på hele 42.

– Det er unødvendig å fortelle en overvektig person at hun er tykk. De fleste av oss har både speil og vekt, så vi vet utmerket godt hvordan vi ser ut, påpeker Linda.

Satt i sofaen

Depresjon og angst gjorde henne så tiltaksløs at bare tanken på å gjøre noe tappet henne for krefter.

Når mann og barn var ute av huset, satt tobarnsmoren igjen i sofaen. De vanskelige følelsene taklet hun med å spise.

TUNG BRUD: Linda var kraftig overvektig allerede da hun og Victor giftet seg. 
 Foto: PRIVAT/SE OG HØR
TUNG BRUD: Linda var kraftig overvektig allerede da hun og Victor giftet seg. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– I min verden lot alle problemer seg løse med en pose potetgull, sukker Linda. - Det var bare å sette seg ned, åpne en pose og "innhalere".

Hun fikk tilbud om medisiner, men takket nei fordi hun ikke orket tanken på et liv med kjemisk tilfredshet.

– Jeg ville komme til bunns i problemene og behandle årsaken. Har ikke tro på at det er mulig å behandle symptomer.

Et lettere liv

I dag er Linda er 38 kilo lettere enn da hun var på sitt tyngste, og selvtilliten øker omvendt proporsjonalt med kiloene som er borte.

SPISTE FOR MYE: Linda Taaje var lenge plaget av angst, og hadde en lei uvane med å spise potetgull når resten av familien var ute av huset.  Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
SPISTE FOR MYE: Linda Taaje var lenge plaget av angst, og hadde en lei uvane med å spise potetgull når resten av familien var ute av huset. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

36-åringen er deler villig oppskriften til et lettere liv. Frykten for å bli 40, feit og ferdig er forsvunnet, selv om hun fremdeles vil noen kilo ned fra de 84 hun veier i dag.

– Det første jeg gjorde var å notere hvor mye og hvor ofte jeg spiste. I mitt hode spiste jeg sunt, men jeg fikk sjokk da det viste seg at porsjonene mine var altfor store.

Mat og trening

Kiloene forsvant da hun begynte å veie mat og telle kalorier, og ikke lenger spiste mer enn kroppen klarte å forbrenne.

– Jeg våget ikke starte med trening før jeg hadde gått ned 20 kilo. Var redd belastningsskader skulle sette meg tilbake. Men nå trener jeg både styrke og kondisjon flere ganger hver eneste uke, sier Linda.

Victor skryter gjerne av kona.

STOLT AV KONA: Victor Taaje har hele tiden støttet Linda, som har vært overvektig det meste av sitt voksne liv. Her trener de knebøy på stuegulvet, med sekken full av vekter. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
STOLT AV KONA: Victor Taaje har hele tiden støttet Linda, som har vært overvektig det meste av sitt voksne liv. Her trener de knebøy på stuegulvet, med sekken full av vekter. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

– Det som før bremset henne, gjør det ikke lenger. Det er lettere å finne på ting og komme seg ut, og vi har begynt å trene sammen når vi har barnefri, sier han.

Stolt ektemann

Hun fryktet at hun ikke ville leve lenge nok til å se guttene sine vokse opp.

- Også den frykten er borte. Nå har jeg en hvilepuls jeg er stolt av. Jeg har gjennomført KK-mila på ski, og gleder meg til nye utfordringer.

Tilbakemeldinger fra både kjente og ukjente gjør at hun våger å fortelle historien sin for å inspirere andre.

– Det er mulig å endre livsstil, men du må våge å være egoistisk og gjøre det som er bra for deg, understreker Linda.

LES OGSÅ: - Jeg var redd guttene skulle synes jeg var stygg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer