SØSTRE: Ann Karin Thoresen og Berit Hellenes er søstre, men møttes først i voksen alder. Tore Strømøy tok dem med til Nord-Irland for å finne slekta til farens eldste datter. Foto: Tore Skaar
SØSTRE: Ann Karin Thoresen og Berit Hellenes er søstre, men møttes først i voksen alder. Tore Strømøy tok dem med til Nord-Irland for å finne slekta til farens eldste datter. Foto: Tore SkaarVis mer

Lette etter én søster - fant en annen

Ann Karin vokste opp som enebarn. Hun visste at faren hadde en datter i Irland, men ikke at han også hadde en i Bergen.

SEOGHØR.NO: Ann Karin Thoresen (60) var kun to-tre år gammel da pappaen hennes fortalte at hun hadde en storesøster i Nord-Irland. 

- Jeg fantaserte mye om henne da jeg lekte med dukkene mine. Eleanor var, i min fantasiverden, ei nydelig prinsesse som bodde i utlandet, forteller Ann Karin til Se og Hør.

Det hun ikke fikk vite var at pappa Kolbjørn Thoresen hadde enda en datter - i Bergen.

I 1977 fikk hun et brev fra Eleanor i Irland, men Ann Karins mor nektet ektemannen og datteren å ta kontakt. 

- Da mamma døde ti år senere, tok jeg frem brevet. Pappa ble så glad, og vi ble enige om at jeg skulle forsøke å finne Eleanor. Det klarte jeg dessverre ikke, sier hun. 

Ikke i tvil 

Men en novemberdag for ni år siden fikk hun nok et brev - denne gang fra Bergen. I brevet ble hun spurt om hun var datteren til Kolbjørn Thoresen. 

- Jeg ringte brevskriveren, og det viste seg etter hvert at hennes mor var datteren til pappa, forklarer 60-åringen.

To dager senere ringte storesøsteren Berit Hellenes (69) tilbake, og det ble en lang og god samtale. 

- Berit og jeg hadde god kjemi, og det virket som vi hadde kjent hverandre hele livet. 

STORT SAVN: - Jeg føler meg mer hel nå som jeg har fått svar på alle spørsmålene jeg har båret på. Jeg er så trist for at jeg ikke rakk å treffe Eleanor mens hun levde, sier Ann Karin Thoresen mens hun holder bildet av sin irske storesøster. Foto: Tore Skaar
STORT SAVN: - Jeg føler meg mer hel nå som jeg har fått svar på alle spørsmålene jeg har båret på. Jeg er så trist for at jeg ikke rakk å treffe Eleanor mens hun levde, sier Ann Karin Thoresen mens hun holder bildet av sin irske storesøster. Foto: Tore Skaar Vis mer

Da Ann Karin så bilder av Berit, var hun ikke i tvil om slektsbåndet. 

- Hun var prikk lik pappas søster. Jeg hadde levd hele livet som alenebarn, og endelig fikk jeg en storesøster! Jeg skulle bli bestemor for første gang på selveste julaften, og plutselig var vi en storfamilie. Det ble en eventyrlig jul for oss alle, sier Ann Karin. 

Hun og Berit har altså samme far, men fant hverandre først da begge var godt voksne. Berit hadde lenge lett etter faren som hun aldri traff. Berits mor hadde også fortalt om Eleanor - datteren faren fikk i Irland under krigen. 

Ann Karin og Berit prøvde sammen å finne sin irske søster Eleanor. Men det ble en hard nøtt å knekke. Til slutt måtte de søke hjelp hos «Tore på sporet».

GLADE SØSKEN: Ann Karin og Berit er lykkelige over at de fant hverandre.  Foto: Tore Skaar
GLADE SØSKEN: Ann Karin og Berit er lykkelige over at de fant hverandre. Foto: Tore Skaar Vis mer

Tore Strømøy (55) fant ut at Eleanor var død, men kom på sporet av flere etterkommere. Han inviterte Ann Karin og Berit på tur til Nord-Irland:

– Det ble en flott tur med masse følelser for oss begge. Vi fikk møte Eleanors barn og barnebarn, og vi besøkte også huset hvor søsteren vår bodde helt til hun døde av kreft.

De fikk også se huset hvor faren bodde med Eleanors mamma mens han var i Irland. Kolbjørn bodde der i to år, før han reiste tilbake til Norge etter krigen.

– Det er sårt at vi aldri fikk treffe Eleanor, men trøsten får være at vi møtte hennes barn og barnebarn. Jeg føler de er en del av meg og vår kjære pappa. Jeg er takknemlig for at vi fikk hedret Eleanors minne. Innerst inne vet jeg at pappa ønsket dette, sier Ann Karin.

LES OGSÅ: Erik fikk nytt hjerte - det ga to liv