ALVORLIG SYK: Lene Sveberg fikk ME etter at hun tok vaksine mot svineinfluensa. I perioder var hun svært syk. Foto: Privat/ Tor Lindseth
ALVORLIG SYK: Lene Sveberg fikk ME etter at hun tok vaksine mot svineinfluensa. I perioder var hun svært syk. Foto: Privat/ Tor LindsethVis mer

Lene ble alvorlig syk etter svineinfluensa-vaksine

Av hensyn til pasientene lot Lene seg vaksinere mot svineinfluensa. Det ble starten på flere års ME-mareritt.

SEOGHØR.NO: Lene Sveberg (24) var i ferd med å utdanne seg til helsefagarbeider da hun i 2009 lot seg vaksinere mot svineinfluensa.

– Dagen etter fikk jeg veldige hodesmerter og synsforstyrrelser. Jeg besvimte på jobb, og kjente meg svimmel når jeg sto oppreist, sier Fredrikstad-jenta.

Hun hanglet seg gjennom de neste månedene, men høsten 2011 ble hun syk for alvor.

– Kreftene mine forsvant. Gikk jeg på skole i en uke, var jeg sengeliggende i tre uker etterpå. Jeg sovnet når jeg forsøkte å lese en bok og raste ned i vekt. Uansett hva jeg gjorde, var det som om kroppen min nektet å ta til seg næring, sier Lene.

I en periode måtte hun ha rullestol.

Solbriller inne

Skarpt lys gjorde at hun besvimte. Hun brukte mørke briller innendørs.

– Jeg fikk en ekstremt høy puls når jeg forsøkte å reise meg. Kroppen kjentes ut som en potetsekk og hadde null krefter. Det verste var likevel kampen for å bli trodd.

Våren 2012 fikk Lene omsider diagnosen ME som senfølge av svineinfluensavaksinen. Det var en lettelse å få noe å forholde seg til.

– Det var en bekreftelse på at noe var galt med meg, og at det ikke bare var hodet mitt som var i ulage.

Saken fortsetter under bildet.

SPIS ANNERLEDES: Reidun Syversen på helse- og allergisenteret i Fredrikstad rådet ME-syke Lene  å unngå kornprodukter, sukker, gjær, e-stoffer, sure frukter, alkohol og rødt kjøtt. Foto: Tor Lindseth/Se og Hør
SPIS ANNERLEDES: Reidun Syversen på helse- og allergisenteret i Fredrikstad rådet ME-syke Lene å unngå kornprodukter, sukker, gjær, e-stoffer, sure frukter, alkohol og rødt kjøtt. Foto: Tor Lindseth/Se og Hør Vis mer

Ville ha svar

En lege nektet å gi henne håp om at hun ville bli frisk. En annen sa hun måtte ta det med ro og ta tiden til hjelp.

Men da en tredje lege antydet at tilstanden hennes hadde noe med maten å gjøre, bestemte Lene seg for å finne ut om det var noe hun kunne gjøre på egen hånd.

- Under et sykehusopphold hvor jeg også ble lagt inn I psykiatrien,  så de rart på meg når jeg kastet opp maten jeg ikke tålte.

- Dessuten ville de ha meg til å spille volleyball. Senere viste det seg at jeg også fikk psykiske bivirkninger av medisinene jeg fikk for fysiske symptomer, sier Lene.

På denne tiden var hun så syk at hun havnet i rullestol.

ANGRET:  Lene Sveberg (24) fra Fredrikstad angret på at hun lot seg seg vaksinere mot svineinfluensa.Bivirkninger  gjorde henne nemlig syk og sengeliggende med ME. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
ANGRET: Lene Sveberg (24) fra Fredrikstad angret på at hun lot seg seg vaksinere mot svineinfluensa.Bivirkninger gjorde henne nemlig syk og sengeliggende med ME. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

- For meg er det viktig å få økt kunnskapen om ME i helsevesenet, så ikke flere opplever de samme problemene som meg. De på somatisk avdeling sa at det var psykisk og i psykiatrien sa de det var fysisk, sier Lene. 
 
Hun fikk med seg rullestolen hjem. 

Lavkarbo

En ernæringsfysiolog slo fast at Lene ikke tålte egg, melk og hvetemel. I tillegg leste hun mye på egenhånd, noe som fikk henne til å prøve ulike behandlinger.

Lenge levde hun også på en såkalt lavkarbo-diett med mye grønnsaker, oljer, nøtter og fisk.

- Ingenting gjorde meg 100 helt frisk, eller stabilt bra over lengre tid. Dessuten ble tilstanden min ble værre enn noen gang med en gang jeg spiste det jeg hadde lyst på  og avvek fra det strenge kostholdsregimet.

Mat og stress

Da Lene oppsøkte Reidun Syversen (65) på Helse & Allergis Senter i Fredrikstad for ett år siden, hadde hun tre infeksjoner i kroppen.

Reidun har behandlet pasienter med kroniske lidelser i over 27 år.  Hun jobber ut fra teorien om at kroniske lidelser handler om mat og stress, og anbefaler sine pasienter å unngå kornprodukter, sukker, gjær, e-stoffer, sure frukter, alkohol, samt kjøtt av okse og svin.

Sakte, men sikkert ble Lene bedre.

Saken fortsetter under bildet.

GOD HJELP: Reidun Syversen har behandlet pasienter med kroniske lidelser i over 27 år, blant annet ved hjelp av akupunktur. Lene er glad hun fikk hjelp for å gjenvinne helsen. Foto: Tor Lindseth/Se og Hør
GOD HJELP: Reidun Syversen har behandlet pasienter med kroniske lidelser i over 27 år, blant annet ved hjelp av akupunktur. Lene er glad hun fikk hjelp for å gjenvinne helsen. Foto: Tor Lindseth/Se og Hør Vis mer

Energien tilbake

– Det har vært tøft å være veldig syk, men jeg nektet å godta at livet mitt skulle være slik, forteller Lene.

FIKK LIVET TILBAKE: I dag er Lenetilbake i arbeidslivet, og hun er på farten fra morgen til kveld. Foto: Tor Lindseth/Se og Hør
FIKK LIVET TILBAKE: I dag er Lenetilbake i arbeidslivet, og hun er på farten fra morgen til kveld. Foto: Tor Lindseth/Se og Hør Vis mer

I dag er hun tilbake i arbeidslivet, og er på farten fra morgen til kveld. Hun har overskudd til å trene både dans og styrke, og gleder seg over å kjenne at livsenergien endelig er tilbake.

– Hadde jeg ikke gjort noe selv, ville jeg fremdeles ha sittet i rullestol, sier Lene.

- Det har vært tøft å være veldig syk. Heldigvis nektet jeg å godta at livet mitt skulle være slik resten av livet.

- Jeg prøvde mye, men når jeg kom til Reidun falt alle brikker på plass, jeg er i dag utrolig glad for hjelpen jeg har fått. Det føles som om hun fant årsaken til plagene mine og behandlet dem.

Dette er ME

Myalgisk encefalopati er en nevrologisk sykdom med mange symptomer.

Hovedkjennetegnene er tretthet i muskulatur og sentralnervesystem etter minimal fysisk og mental anstrengelse, samt unormal, lang restitusjonstid for gjenvinning av muskelstyrke og intellektuell kapasitet.

Utløses vanligvis av en infeksjon.

Kan også utløses av vaksiner, miljøgifter og etter operasjoner og fysiske skader.

Kilde: ME-foreningen.no

LES OGSÅ: ME-syke Kjetill spiste seg frisk på ugress