Fikk livet snudd på hodet:

Lena fikk MS etter slankeoperasjonen

Den 30 år gamle Eidsvoll-kvinnen drømmer om å bli frisk.  Nå samler gode  venner inn penger til behandling i utlandet - og til bryllup.

LEVER MED SMERTER: Lena Hoels liv ble snudd på hodet etter sin slankeoperasjon i Russland.
LEVER MED SMERTER: Lena Hoels liv ble snudd på hodet etter sin slankeoperasjon i Russland. Vis mer
Publisert

(SE OG HØR): Lena Hoel (30) fra Eidsvoll har en diagnose som gjør at hun ikke kan forutse morgendagen. I tillegg til ADHD har hun også fått sykdommen Multipel Sklerose. Og det er sistnevnte diagnose som skaper usikkerhet.

- Alle som kjenner meg vet at jeg til tider er superenergisk. Derfor er det vondt for dem å forstå at jeg også har mine dager med «fatigue», hvor jeg knapt orker å kjempe meg opp av sengen, sier Lena.

Det er bare noen måneder siden hun fikk sin MS-diagnose. Sykdommen rammet akkurat i det tobarnsmoren følte at livet endelig gikk på skinner, etter svært mange opp- og nedturer.

- Vi hadde akkurat sikret oss drømmeboligen på Gullverket, bare noen minutters kjøretur fra sentrum. Her er det rikelig med plass både ute og inne, og ikke minst en flott garasje hvor Pål kan mekke bil, sier Lena.

SLANKEOPERERT: Lena lånte penger til en rimelig slankeoperasjon i Russland. Hun kom hjem med alvorlige infeksjoner. Foto: Privat
SLANKEOPERERT: Lena lånte penger til en rimelig slankeoperasjon i Russland. Hun kom hjem med alvorlige infeksjoner. Foto: Privat Vis mer

Hun titter bort på samboeren Pål-Gunnar Hagen (30) . De to gikk i samme klasse på ungdomsskolen, og var alt annet enn bestevenner på den tiden. Men drøyt et tiår senere endret følelsene seg totalt…

Slankeoperert

Lena flyttet hjemmefra som 16-åring. Hun beskriver seg selv som vanskelig å være i hus med. Etter hvert ble hun alenemor til datteren Mathilda (8), og det hun selv beskriver som sterkt overvektig.

STERK MOR: Lena Hoel fra Eidsvoll har har sykdommen Multippel Sklerose. Hun er takknemlig for at gode venner samler inn penger til stamcellebehandling i utlandet, slik at hun kan få overskudd til å være mamma. Foto: Svend Aage Madsen
STERK MOR: Lena Hoel fra Eidsvoll har har sykdommen Multippel Sklerose. Hun er takknemlig for at gode venner samler inn penger til stamcellebehandling i utlandet, slik at hun kan få overskudd til å være mamma. Foto: Svend Aage Madsen Vis mer

- Jeg eide ikke kontroll over matinntaket, og brydde meg egentlig ikke. Behandlet kroppen som om den skulle være min verste fiende. Den 157 høye kvinnen veide på det meste 120 kilo.

Lena bestemte seg for å stå på venteliste for en slankeoperasjon i Norge. Men hun orket ikke vente på tur for å få den innvilget. Derfor lånte hun penger til en operasjon i Russland.

- Jeg så på det som en fordel at de ikke stilte krav om at jeg måtte gå ned i vekt før operasjonen. Det var bare å betale, for så å vente på at livet ble lettere. Men så enkelt var det jo ikke, sier Lena.

Treningsnarkoman

Lena gjennomgikk en duodenal switch operasjon i 2009. Dette er en omfattende operasjonsmetode hvor ca . 80 % av tynntarmen kobles ut og ca 60 % av magesekken fjernes. For Eidsvold-kvinnen endte det med at hun reiste hjem med kraftige infeksjoner i operasjonssårene.

- Jeg var forbannet på alle som hadde tipset meg om at det var lurt og billig å ta denne operasjonen i utlandet. Men kiloene raste heldigvis av meg etter hvert, sier Lene, som også begynte å trene, både sykkel og styrke.

- Jeg ble etter hvert sett på som en av bygdas treningsnarkomane.

Da hun noen år senere ble sammen med Pål begynte de to også å trene kickboksing. Han reagerte imidlertid på at kjæresten slet med rastløshet og en konstant innvendig uro. Hun hadde følelsen av å aldri klare å slå seg til ro. Noe som førte til at hun lot seg utrede med tanke ADHD.

TUNG MOR: Lena hadde
 ikke kontroll over matinntaket.  Hun var alenemor til Mathilda og  veide på det meste hele 120 kilo. Foto: Svend Aage Madsen.
TUNG MOR: Lena hadde ikke kontroll over matinntaket.  Hun var alenemor til Mathilda og  veide på det meste hele 120 kilo. Foto: Svend Aage Madsen. Vis mer

- Jeg fikk diagnosen. Det var både forklaringen og løsningen på mine problemer. Jeg fikk medisiner, og en helt ny hverdag. Mestret både jobb, hjem og meg selv. Endelig var jeg den beste utgaven av meg selv, sier Lena lykkelig. – Jeg var tilfreds med livet, ikke minst fordi vi også var blitt foreldre til lille Nicklas.

Sjokk-diagnosen

Men nok en gang viste lykken seg å være en kortvarig tilstand. Lena gledet seg til å jobbe igjen etter mamma-permisjonen, men følte seg ukomfortabel med et syn som stadig oftere sviktet.

- Jeg fikk et uforklarlig tunnell- og dobbeltsyn, som ikke ble bedre hvis jeg brukte briller.

Hun hadde allerede fjernet en cyste på eggstokken, så frykten gikk på at hun hadde fått kreft.

- Min store skrekk var å få Multipel Sklerose. De årene jeg jobbet på sykehjem hadde jeg med egne øyne sett hva den kan gjøre med unge mennesker. Symptomene jeg klaget over minnet om MS. Det er en uforutsigbar sykdom, og det har vært tøft å lære seg å leve med den.

Dyr behandling

Lenas høyeste ønske er å bli frisk, slik at hun igjen har overskudd til å være mor og kjæreste. Selv om hun får medisiner som kan holde sykdommen i sjakk, ønsker hun seg en stamcelletransplantasjon. Håpet er at den tøffe behandlingen vil stanse sykdommen i å utvikle seg til det verre..

SER FRAM TIL BRYLLUP: Lena gleder seg til å gifte seg med kjæresten Pål Gunnar, som har vært en god støtte etter at hun ble syk. Foto: Svend Aage Madsen, Se og Hør
SER FRAM TIL BRYLLUP: Lena gleder seg til å gifte seg med kjæresten Pål Gunnar, som har vært en god støtte etter at hun ble syk. Foto: Svend Aage Madsen, Se og Hør Vis mer

- Jeg er heldig. Er ikke kjempedårlig ennå, men det har sine utfordringer å være kjevhendt. Sliter med smerter i håndledd, pekefinger og tommel. Og det føles i perioder som om jeg har et slags pannebånd rundt hodet som noen bare spenner til. Men det skumle med MS er at ingen kan si noe om fremtiden, eller når jeg får neste attack som gjør meg sykere.

Behandlingen i Russland koster rundt 500.000 kroner. Dette er penger Lena og Pål ikke har, så de er avhengig av økonomisk støtte.

- Jeg sverget i sin tid at jeg aldri skulle tilbake til Russland. Men denne gangen har jeg ikke noe valg. I Norge er det bare en håndfull personer som får tilbud om denne kostbare behandlingen hvert år, resten må selv betale for behandlingen i utlandet.

Bryllupsplaner

30-åringen både gruer og gleder seg med tanke på fremtiden. Men før hun reiser har hun en drøm om å gifte seg. Pål har fridd. Sjef og kollegaer har tilbudt seg å arrangere bryllup.

- Jeg skal være brudepike, sier Mathilda lykkelig.

- Forlovelsesringene våre er helt vanlige nøkkelringer, men for meg er de gull verd. Gode venner er allerede i gang med å hjelpe oss med forberedelsene. Målet er at vi skal gifte oss så snart som mulig, slik at jeg i alle fall har hår på hodet når jeg går opp til alteret, sier Lena.

- Pål betyr bare så utrolig mye for meg. Han fikk meg opp av den tunge grøften jeg havnet i da jeg fikk MS-diagnosen. Bare sammen er vi sterke nok til å klare veien videre. Den kan bli lenger enn planlagt, og kanskje til og med føre til et helt annet sted enn hva vi ser for oss.

Innsamlingsaksjonen som støtter Lena Marina finner du her

LES OGSÅ: - Kattene førte oss sammen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer