Skriver bok om søsterens dramatiske bortgang:

Kristin ble drept av eks-kjæresten: - Minnene vil aldri dø

- Jeg vil alltid ha en søster for lite, sier Ingrid Kjelstrup. Kristin ble drept av eks-kjæresten - som var politimann.

TUR-VENNINNER:
Kristin og Ingrid elsket
å oppdage fjellheimen
sammen. Foto: Privat
TUR-VENNINNER: Kristin og Ingrid elsket å oppdage fjellheimen sammen. Foto: Privat Vis mer

(Se og Hør): Den 23. januar 2009 blir Kristin Kjelstrup (41) fra Tromsø skutt og drept av ekskjæresten som var politimann. Straks etter skyter han seg selv.

Tilbake står blant andre storesøster Ingrid Kjelstrup (51). Spesialsykepleieren er bare et par år eldre enn sin drepte søster og venninne. I syv år har hun prøvd å forstå hvorfor hennes elskede søster ble drept av eksen.

Det ble det for ett år siden bok av.

TANKER BLE TIL BOK: Ingrid noterte ned alt som
skjedde i tiden etter at søsteren ble drept. Nå er notatene
blitt til boken «En søster for lite». Foto: Se og Hør
TANKER BLE TIL BOK: Ingrid noterte ned alt som skjedde i tiden etter at søsteren ble drept. Nå er notatene blitt til boken «En søster for lite». Foto: Se og Hør Vis mer

– Jeg vil alltid ha en søster for lite, sier Ingrid. Ordene er tittelen på boken. Den handler om søsterens død og det den erfarne sykepleieren og familien opplevde i den vanskelige tiden etterpå.

– Mye av manuset ble skrevet i de kaotiske dagene etter at Kristin ble skutt. Jeg var livredd for å glemme, og føler selv at jeg noterte ned alt som skjedde. Jeg samlet også dokumenter for å få en helhetlig historie.

Siden fortsatte jeg å skrive, før materialet ble pakket bort for fem år siden. Jeg orket simpelthen ikke fortsette.

Heldigvis fant jeg styrke og hjelpere som ønsket at jeg skulle fullføre boken.

Tunge minner

Mamma Ellinor Albrigtsen (70) synes det er tungt å hente frem de vonde minnene fra tiden rundt datterens død.

SOMMEREN 1969: Det er bare noen
få års aldersforskjell mellom Kristin og
Ingrid. Da de var små, feiret de ofte felles
fødselsdag. Foto: Privat
SOMMEREN 1969: Det er bare noen få års aldersforskjell mellom Kristin og Ingrid. Da de var små, feiret de ofte felles fødselsdag. Foto: Privat Vis mer

Samtidig er hun stolt av Ingrid og de gode tilbakemeldingene hun får fra de som har lest boken «En søster for lite», utgitt av Forglemmegei Forlag.

– Ingrid skriver godt. For selv om historien handler om Kristin, handler den like mye om menn som dreper kvinner. Vi gjorde jo ingen ting før det var for sent, selv om vi i ettertid kjenner igjen mange av faresignalene, sier Ellinor.

Hun og Ingrid vil aldri glemme det grusomme som skjedde.

Tomrommet

Kristin og politimannen hadde vært kjærester i halvannet år da hun gjorde det slutt. En handling han nektet å akseptere.

– Det er som om han tenkte at «hvis ikke jeg får henne, skal ingen andre få henne heller», sier Ingrid.

Et bilde av søsteren på stueveggen minner henne om tomheten hun kjenner – og savnet etter søsteren som ikke lenger er med på fjellturer og familiesamlinger.

Hun tenker også på den lille jenta som mistet sin mor.

Kristin og Ingrid vokste opp sammen, og feiret ofte bursdagene sine sammen da de var yngre. Ingrid har nemlig fødselsdag 20. november, mens Kristin hadde sin fødselsdag 30. november.

SKRIVER OM SORGEN:
I syv år har Ingrid Kjelstrup fra
Tromsø prøvd å forstå hvorfor
hennes elskede søster Kristin
ble drept av sin eks-kjæreste.
Mamma Ellinor Albrigtsen er
stolt av datterens bok. Foto: Se og Hør.
SKRIVER OM SORGEN: I syv år har Ingrid Kjelstrup fra Tromsø prøvd å forstå hvorfor hennes elskede søster Kristin ble drept av sin eks-kjæreste. Mamma Ellinor Albrigtsen er stolt av datterens bok. Foto: Se og Hør. Vis mer

– Den dagen har det blitt tradisjon at vi går med blomster til graven hennes, sier storesøsteren, som gjerne har følge av søskenflokkens tredje søster, Elisabeth (41).

Vakte oppsikt

I boken skriver Ingrid i detalj om det som skjedde, både før og etter tragedien. Drapsmannen hadde avtalt å møte ekskjæresten på parkeringsplassen ved Slettaelva skole.

Uten forvarsel tok han frem et tjenestevåpen. Kristin ble drept med tre skudd.

– Vi vil aldri få vite akkurat hva som gikk galt, eller hva som fikk ham til å utføre handlingen som førte til at begge mistet livet, sier Kristin.

Saken vakte stor oppsikt – det var første gang en politimann i aktiv tjeneste med overlegg hadde brukt et tjenestevåpen til et drap og selvdrap utenfor tjeneste.

TUNGT FARVEL: Elverhøy kirke
var fylt til randen av sørgende under
begravelsen. Det var mange som ville
ta et siste farvel med Kristin. Foto: NTB Scanpix
TUNGT FARVEL: Elverhøy kirke var fylt til randen av sørgende under begravelsen. Det var mange som ville ta et siste farvel med Kristin. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Engasjerte kronprinsen

Tilfeldigheter gjorde at kronprins Haakon kom til Tromsø bare noen timer etter at tragedien ble kjent. Det fikk ham til å snakke om den i sin tale da han åpnet Nordlysfestivalen.

«Jeg vil gjerne si til familie og pårørende av de involverte, til venner og alle som er berørt av hendelsen, at vi føler med dere. Det var ikke planlagt at jeg skulle ta opp dette, men jeg tenkte at det ville være riktig», sa kronprinsen ifølge avisa Nordlys.

Ingrid satte stor pris på kronprinsens ord.

– Det han sa betød enormt mye for oss, sier Ingrid.

STØTTENDE ORD: Kronprins Haakon kom med støttende ord til de etterlatte etter at drapet ble kjent. Her er han fotografert ved en tidligere anledning. Foto: Andreas Fadum
STØTTENDE ORD: Kronprins Haakon kom med støttende ord til de etterlatte etter at drapet ble kjent. Her er han fotografert ved en tidligere anledning. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Hun skulle ønske at familien fikk bedre hjelp i tiden etter tragedien. Voldsom påkjenning.

– Jeg følte meg mer alene enn noen gang, og la meg skrikende på gulvet når jeg hadde huset for meg selv. Det føltes som om det ville vært bedre hvis jeg hadde vært borte fra denne verden.

- Kristin var død. Det føltes så galt, og i helt feil rekkefølge, at en av de tre jentene mine skulle dø før moren sin. Så selv om jeg hadde to døtre til og barnebarn, hadde jeg klare tanker om å gjøre det slutt, sier mamma Ellinor.

Veien videre

For Ingrid har skriveprosessen vært en viktig del av veien videre. Hun bebreidet seg lenge for at hun ikke grep inn da hun trodde Kristin var i et usunt forhold.

For selv om Kristin aldri klaget, ble hun etter hvert redd for å sove alene hjemme.

– Vi snakket om politianmeldelse, men fryktet at ingen ville tro oss. Det var jo en politimann som forårsaket min søsters problemer, sier Ingrid.

I dag har hun innsett at søsteren var et tilfeldig offer, uten skyld i det som hendte.

– Historien viser at det er farlig for kvinner å gjøre det slutt. Jeg blir både sliten og sentimental av å tenke på Kristin. For jo mer jeg snakker, jo mer forstår jeg hvor mye hun betød for meg. Men vi ble aldri gamle sammen ...

LES OGSÅ: - Jeg var aldri inne på tanken om å be om en slankeoperasjon