IMPONERT: - Selma er ei utrolig søt jente, med et kjempestort hjerte for andre, sier Vibeke Skofterud (34). Foto: Se og Hør, Morten Eik
IMPONERT: - Selma er ei utrolig søt jente, med et kjempestort hjerte for andre, sier Vibeke Skofterud (34). Foto: Se og Hør, Morten EikVis mer

Kreftsyke Selmas aksjon imponerte Skofterud

- Du er den tøffeste jenta jeg kjenner!

SEOGHØR.NO: – Du har vært syk halve livet. Likevel har du og foreldrene dine energi nok til å hjelpe andre kreftsyke barn. Jeg er imponert, sier skidronningen Vibeke Skofterud (35) til Selma Kristiansen (5).

Se og Hør var med da Vibeke traff Selma for å høre om SuperSelma-prosjektet, som er navnet på flaskepantaksjonen.

– Jeg kommer til å tenke på deg neste gang jeg ser tomflasker. Dere får penger ut av flaskene, slik at kreftsyke barn får oppleve noe positivt. Dere har samlet inn én million kroner. Fantastisk! Du er den tøffeste jenta jeg kjenner, sier Vibeke til vesle Selma.

Selma syntes det var stort å møte den tidligere skihelten.

– Hun har kule tatoveringer, synes Selma.

Saken fortsetter under bildet.

- HELDIG: - Det er mange kjente navn som står på trøya. Jeg er heldig som får lov til å være med, sier Vibeke Skofterud. Selma og pappa Tommy Kristiansen er godt fornøyde. 
#
21.07.2015: - HELDIG: - Det er mange kjente navn som står på trøya. Jeg er heldig som får lov til å være med, sier Vibeke Skofterud. Selma og pappa Tommy Kristiansen er godt fornøyde. 
# Foto: Morten Eik, Se og Hør
- HELDIG: - Det er mange kjente navn som står på trøya. Jeg er heldig som får lov til å være med, sier Vibeke Skofterud. Selma og pappa Tommy Kristiansen er godt fornøyde. # 21.07.2015: - HELDIG: - Det er mange kjente navn som står på trøya. Jeg er heldig som får lov til å være med, sier Vibeke Skofterud. Selma og pappa Tommy Kristiansen er godt fornøyde. # Foto: Morten Eik, Se og Hør Vis mer

Krysser fingrene

Det er ikke rart at Vibeke likte den tapre fireåringen.

– Selma sjarmerte meg helt i senk. En utrolig søt jente, med et kjempestort hjerte for andre. Jeg håper at mange støtter opp om det flotte arbeidet hun og familien gjør, og krysser fingrene for at Selma selv forblir frisk i årene som kommer, sier Vibeke til Se og Hør.

- GULLMANN: Knut Knudsen (64) tok OL-gull i sykling i 1972. Store deler av året bor han i Italia, hvor faren til Selma har vært med venner for å få treningstips før Birken.
#
21.07.2015: - GULLMANN: Knut Knudsen (64) tok OL-gull i sykling i 1972. Store deler av året bor han i Italia, hvor faren til Selma vært med venner for å få treningstips før Birken.
# *** Local Caption *** 21.07.2015: - GULLMANN: Knut Knudsen (64) tok OL-gull i sykling i 1972. Store deler av året bor han i Italia, hvor faren til Selma vært med venner for å få treningstips før Birken.
#
21.07.2015: - GULLMANN: Knut Knudsen (64) tok OL-gull i sykling i 1972. Store deler av året bor han i Italia, hvor faren til Selma vært med venner for å få treningstips før Birken.
# Foto: Privat
- GULLMANN: Knut Knudsen (64) tok OL-gull i sykling i 1972. Store deler av året bor han i Italia, hvor faren til Selma har vært med venner for å få treningstips før Birken. # 21.07.2015: - GULLMANN: Knut Knudsen (64) tok OL-gull i sykling i 1972. Store deler av året bor han i Italia, hvor faren til Selma vært med venner for å få treningstips før Birken. # *** Local Caption *** 21.07.2015: - GULLMANN: Knut Knudsen (64) tok OL-gull i sykling i 1972. Store deler av året bor han i Italia, hvor faren til Selma vært med venner for å få treningstips før Birken. # 21.07.2015: - GULLMANN: Knut Knudsen (64) tok OL-gull i sykling i 1972. Store deler av året bor han i Italia, hvor faren til Selma vært med venner for å få treningstips før Birken. # Foto: Privat Vis mer

Selv om tomflaskeaksjonen er en suksess, hviler ikke foreldrene Marita Jacobsen (34) og pappa Tommy Kristiansen (40) på laurbærene.

Tommy og en gjeng kompiser bestemte seg for å sykle Birken i august.

Som oppladning dro de til Italia og trente sammen med den tidligere sykkelheten Knut Knudsen (64), som bor der. En rosa sykkeldrakt ble laget til alle som ville sykle for TeamSuperSelma.

Drakt skal selges

Pappa Tommy fikk en rekke kjendiser til å signere drakten. Skilandslaget for menn og kvinner har satt sitt navnetrekk på drakten, med Marit Bjørgen i spissen.

Etter Birken ble trøya auksjonert bort for 16 000 kroner. Pengene skal gå til aktiviteter for kreftsyke barn og deres pårørende.

Blodkreft

Sjokket var stort da mamma Marita og pappa Tommy fikk vite at datteren Selma var rammet av akutt leukemi for to år siden.

Blodkreften herjet i den vesle kroppen. Det hastet å komme i gang med behandling, etter at funn av en kul i nakken avdekket kreften.

- FIKK IDÉEN: Det var tanta til Selma, Linda Kristiansen (37), som dro i gang panteaksjonen for to år siden. Foto: Morten Eik, Se og Hør
- FIKK IDÉEN: Det var tanta til Selma, Linda Kristiansen (37), som dro i gang panteaksjonen for to år siden. Foto: Morten Eik, Se og Hør Vis mer

– Vi hadde to valg da Selma ble alvorlig rammet av kreft.

Det ene var å lukke oss inne og deppe. Det andre var å stå oppreist for Selma og gjøre den krevende behandlingen til en så positiv opplevelse som mulig. Vi valgte det siste, sier Marita og Tommy fra Røyken i Buskerud.

For å holde motet oppe, både hos seg selv og datteren, startet ekteparet SuperSelma-prosjektet.

Tanken var å samle inn tomflasker, og bruke pantepengene på å finne på noe morsomt for andre barn i samme situasjon som Selma.

Passert millionen

Panteaksjonen startet for litt over ett år siden. Familie og venner kom med tomflasker. Siden har dette spredd seg videre. Privatpersoner, bedrifter og offentlige kontorer kastet seg på.

TUR-KAMERAT: Eks-syklist Dag Otto Lauritzen (59) gleder seg over at Selma og familien fokuserer på sykling til inntekt for kreftsaken. Foto: Privat
TUR-KAMERAT: Eks-syklist Dag Otto Lauritzen (59) gleder seg over at Selma og familien fokuserer på sykling til inntekt for kreftsaken. Foto: Privat Vis mer

– Vi hadde et hårete mål om å få inn 50 000 kroner. Nå har vi fått inn rundt én million kroner.

Dette inkluderer bidrag som privatpersoner og bedrifter har tatt fra egen lomme, forteller Marita.

– Hvordan forklarer dere denne suksessen?

– Tomflasker er som regel til irritasjon i de fleste hjem. Hvis folk ser at panting kan glede kreftsyke barn, blir veien til panteautomaten veldig kort, tror Tommy.

Egen forening

Nå er Super-Selmas forening stiftet med eget styre. I februar i år reiste kreftsyke barn og deres familier til Hunderfossen ved Lillehammer.

Oppholdet for de 90 kreftrammede barnefamiliene var gratis, takket være panteaksjonen. SuperSelma skal finansiere flere nye prosjekter.

– Jeg vil glede andre kreftsyke barn, sier Selma med et bredt smil.

Den vesle jenta har for lengst forstått at det er hun som er SuperSelma – jenta som vil utgjøre en forskjell for barn med kreft.

Selma er ikke friskmeldt. Det er et halvt år igjen av vedlikeholdskuren med cellegift. Dette innebærer sykehusbesøk én gang i uka, men heldigvis er Selma frisk nok til å gå i barnehagen igjen.

– Håret har begynt å vokse ut og sonden fra nesa er borte. Jenta vår er på full fart tilbake til livet. Vi håper at den positive framgangen fortsetter, sier mamma Marita og pappa Tommy.

LES OGSÅ: Marianne ble som 13-åring