Kreftsyke Selma (3) med panteaksjon

Selma (3) er rammet av akutt leukemi. Hun og familien skal pante minst 10.000 flasker. - Vi vet at datteren vår er alvorlig syk, men det kan vi ikke fokusere på. Det vil tappe oss for krefter.

GIR ALT: - Vi gjør alt for å gjøre hverdagen så lys som mulig for Selma, sier foreldrene Tommy Kristiansen og Marita Jacobsen.
 Foto: Morten Eik/Se og Hør
GIR ALT: - Vi gjør alt for å gjøre hverdagen så lys som mulig for Selma, sier foreldrene Tommy Kristiansen og Marita Jacobsen. Foto: Morten Eik/Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: - Jeg vil hjelpe andre, jeg, sier en smilende Selma.

Mamma Marita Jacobsen (33) oppdaget en kul i nakken på datteren Selma (3) i juni i fjor. Legene mente først det kunne være hovne lymfekjertler på grunn av ørebetennelse. Medisinene hjalp ikke, og legene ment det i stedet kunne være lungebetennelse. Den vesle jenta fra Røyken i Buskerud ble dårligere. Hun fikk blåmerker over hele kroppen. En omfattende undersøkelse med blodprøver ga et nedslående svar: Selma hadde fått akutt leukemi. Blodkreften herjet i treåringens spede kropp. Selma ble satt på en kraftig cellegiftkur.

Mange gir

– Midt opp i vår egen situasjon har vi sett hvor viktig det er for barn med kreft å få en avkobling fra hverdagen. Vi kom på ideen om å samle inn tomflasker. Prosjektet kaller vi SuperSelma, forteller pappa Tommy Kristiansen (39).

Det startet med at familie og venner kom med tomflasker. Siden har dette spredd seg videre til store deler av Buskerud fylke. Privatpersoner, bedrifter og offentlige kontorer panter tomflasker for fullt.

– Noen lever også flaskene rett til oss. Pengene går uavkortet til Barnekreftforeningen som administrerer kontoen, sier Marita.

Målet er få pantet minst 10.000 flasker, og det målet kan nås om kort tid. Pengene skal brukes til en opplevelsesdag, spekket med aktiviteter og underholdning for barn og ungdom med kreft i Buskerud. Målet er å gjennomføre det til høsten.  

– Vi hadde to valg da Selma ble syk. Det ene var å lukke oss inne og deppe. Det andre var å stå oppreist for Selma og gjøre den krevende behandlingen til en så positiv opplevelse som overhodet mulig. Vi valgte det siste. Derfor ønsker vi å skape en minnerik opplevelse for andre i samme situasjon, sier Marita og Tommy.

GOD HJELP: - Jeg panter mange av flaskene som kommer inn, sier Linda. Hun er tanta til Selma.  Foto: Morten Eik/Se og Hør
GOD HJELP: - Jeg panter mange av flaskene som kommer inn, sier Linda. Hun er tanta til Selma. Foto: Morten Eik/Se og Hør Vis mer


Gråter på bakrommet

Alle som besøkte Selma på sykehuset fikk sjelden se en jente som var trist og lei seg.

– Vi gråter aldri foran datteren vår. Dette gjorde vi for å skåne Selma, slik at hun kunne være sterk nok i behandlingen. Vi lar heller tårene trille på bakrommet. Vi vet at datteren vår er alvorlig syk, men det kan vi ikke fokusere på. Det vil tappe oss for krefter. Det betyr likevel ikke at den stien vi har tråkket opp er den eneste rette, men for Selma og oss fungerer det, sier Tommy og Marita.

Den kampen som Selma kjemper er så langt ifra over. Hun er nå i en 40 uker lang vedlikeholdsfase med cellegift hver fjerde uke. Behandlingen som Selma får varer i to og et halvt år. Cellegiften gjør den unge kroppen sliten. Men hun er tapper, og smiler hver gang hun ser en tomflaske.

– Det er pant! sier hun strålende. For SuperSelma skal gi andre barn et minne for livet.

Selma sin kamp mot kreften, og aksjonen for å samle inn tomflasker, kan du følge på Facebook, eller superselma.blogg.no.

LES OGSÅ: Sjelden sykdom gir Sune fiskeskjellhud

 

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer