Marthe Sundby fikk kreft:

Kreftsyke Marthe donerer bort teddybjørnen

Bildet av Marthe og teddybjørnen liggende i sengen på sykehuset har rørt en hel nasjon.

LIVETS KONTRAST: - Jeg kjenner på hvor skjørt livet er. Det er ikke så lenge siden jeg konkurrerte i bodybuilding. Nå kjemper jeg for å kunne leve så lenge som mulig, sier Marthe Sundby. Foto: Privat
LIVETS KONTRAST: - Jeg kjenner på hvor skjørt livet er. Det er ikke så lenge siden jeg konkurrerte i bodybuilding. Nå kjemper jeg for å kunne leve så lenge som mulig, sier Marthe Sundby. Foto: Privat Vis mer

(Seoghør.no): Kroppsbygger Marthe Sundby (42), som har kreft og kort tid igjen å leve, donerer bort teddybjørnen sin. Målet er at inntektene skal gi alle landets sykehus bamser merket «Hero-Marthe».

Det er halvannen uke siden Marthe fra Oslo gikk ut åpent og fortalte at hun har kort tid igjen å leve. Kreften i leveren vokser, og legene er klare på at Marthe har startet på sin siste reise.

Marthe har rørt en hel nasjon ved å være åpen om sykdommen, men også ved at hun ber folk slutte å bruke uttrykket «tapte kampen mot kreften». Marthe er også opptatt av at folk skal nyte livet og ikke utsette ting.

DONERER TEDDYBJØRNEN: Marthe håper å sørge for at flere kreftavdelinger får teddybjørner takket være hennes donasjon. Foto: Morten Eik
DONERER TEDDYBJØRNEN: Marthe håper å sørge for at flere kreftavdelinger får teddybjørner takket være hennes donasjon. Foto: Morten Eik Vis mer

Mange bamser

Det siste viser Marthe til det fulle ved å si ja til en stor innsamlingsaksjon i regi av nettstedet spleis.no. Her donerer Marthe bort teddybjørnen sin, som er blitt hennes varemerke helt siden Marthe fikk vite at hun bare har kort tid igjen å leve. Bildet av Marthe og teddybjørnen liggende i sengen på sykehuset har rørt en hel nasjon.

Egen hilsen

Denne teddybjørnen, med en personlig hilsen fra Marthe, doneres nå bort. Håpet er at inntektene skal munne ut i mange teddybjørner til landets kreftavdelinger og barneavdelinger. Hver teddybjørn skal broderes med ordene «Hero-Marthe».

– Det er det som er tanken, sier Marthe som nå har fått lov til å flytte hjem for å ha familie rundt seg den siste tiden.

Marthe har med seg sin forlovede, Lars Petter Pedersen (47), i dette helt ferske prosjektet. Sammen ønsker de å være med på å utgjøre en forskjell, tross den tøffe tiden Marthe og familien står midt i.

Tøff beskjed

Det er to måneder siden kroppsbyggeren fikk den tøffe beskjeden om at immunterapien som hun har fått en stund, ikke lenger virker.

Hun har primær leverkreft, og det finnes ingen kreftkur mot denne typen. Derfor har Marthe fått immunterapi, etter at leverkreften ble oppdaget i fjor sommer. Det skjedde ni år etter at Marthe fikk leverkreft første gang. Da ble to tredje deler av leveren fjernet.

Denne gangen har det vært lite legene har kunnet gjøre for å få Marthe frisk.

- I våres sa legene at jeg i beste fall hadde ni måneder igjen av livet mitt. Da jeg for åtte uker siden fikk vite at leveren vokste og at det ikke var mer å gjøre, forstod jeg at tiden snart ville renne ut for meg. Da startet min sorgprosess. Mine nærmeste håpet at det ikke skulle gå så raskt. De har det på mange måter tøffere enn meg akkurat nå. Jeg har forsonet meg med hva som er i vente, sier Marthe.

LES OGSÅ: - Jeg har bare dager igjen av livet mitt