Kreftsyke Inger Lise ble overrasket av Plumbo

38-åringen fra Notodden fikk alvorlig beskjed fra legen etter at hun ble mor for andre gang. - Jeg har ikke tid til å dø, sier hun til Se og Hør.

KOSTE SEG: - Det er mer gøy å spille for deg og venninnene dine enn 1000 mennesker på en konsert. Jeg forstår bare ikke at du klarer å holde humøret oppe, sier Plumbo-vokalist Lars Erik Blokkhus til kreftsyke Inger Lise.
 Foto: Tor Lindseth, Se og Hør
KOSTE SEG: - Det er mer gøy å spille for deg og venninnene dine enn 1000 mennesker på en konsert. Jeg forstår bare ikke at du klarer å holde humøret oppe, sier Plumbo-vokalist Lars Erik Blokkhus til kreftsyke Inger Lise. Foto: Tor Lindseth, Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Folk fra Notodden i Telemark er av det sindige slaget. Det er kanskje derfor Inger Lise Sandvold (38) og ektemannen Per Øivind (46) klarer å beholde roen når det stormer som verst.

Paret har vært sammen i hele sitt voksne liv. Sønnen Anders (17) ble tatt imot med åpne armer da han så dagens lys.

– Det skulle bare være oss tre, forteller Inger Lise.

Dårlig

Hun følte seg heldig som hadde et velskapt barn, og tanken på å bli gravid igjen streifet henne ikke.

Men etter en Syden-tur med ektemannen i august 2012, følte Inger Lise seg dårlig.

MEDISIN: Det er blitt mange runder med cellegift for Inger Lise. Hun har åpen dør på sykehuset i Notodden og ved Radiumhospitalet i Oslo. Foto: Privat
MEDISIN: Det er blitt mange runder med cellegift for Inger Lise. Hun har åpen dør på sykehuset i Notodden og ved Radiumhospitalet i Oslo. Foto: Privat Vis mer

Saken fortsetter under bildet.

Like etterpå fant legen ut at Inger Lise var ni uker på vei. Ole Einar kom til verden 23. mars 2013, og Inger Lise gledet seg over å være småbarnsmamma igjen.

Men et drøyt år etter fødselen merket Inger Lise at noe var galt med kroppen. Hun maste på legene om å få en skikkelig undersøkelse.

I juli 2014 påviste legene livmorhalskreft.

– Mange synes det er flaut å snakke om denne kreftformen, men jeg har valgt å være åpen fra første stund, i håp om å kunne være til hjelp for andre.

Alle jenter bør teste seg, synes Inger Lise.

Saken fortsetter under bildet.

VIKTIG: – Barna mine betyr alt. Støtten fra mannen min Per Øivind er enestående, sier Inger Lise. Sønnene Anders (bak) og Ole Einar tenner et håp i en hverdag som ofte føles grå. Foto: Tor Lindseth
VIKTIG: – Barna mine betyr alt. Støtten fra mannen min Per Øivind er enestående, sier Inger Lise. Sønnene Anders (bak) og Ole Einar tenner et håp i en hverdag som ofte føles grå. Foto: Tor Lindseth Vis mer

Kreften ble borte

Hun ble satt på stråling og cellegift på Radiumhospitalet. Tre måneder senere var hun ferdigbehandlet, og etterkontrollen i januar 2015 viste ingen tegn til kreft.

– Vi feiret og gledet oss over at jeg hadde fått livet tilbake, sier Inger Lise.

Men på kvinnedagen 8. mars i fjor fikk Inger Lise igjen dårlige nyheter: Kreften var tilbake, med spredning til lymfekjertlene i ryggen og oppover hovedpulsåren.

Familien viktig

Bare 14 dager etter en runde med cellegift i januar i år, fikk Inger Lise sterke smerter flere steder i kroppen. Hun klarte knapt å stå på beina.

CT-undersøkelsen avdekket spredning til leveren.

VENNINNEGJENG: - Dette hytteturen er et minne for livet. Helt fantastisk at vi 18 jentene kunne samles, sier Inger Lise til Se og Hør. Foto: Tor Lindseth
VENNINNEGJENG: - Dette hytteturen er et minne for livet. Helt fantastisk at vi 18 jentene kunne samles, sier Inger Lise til Se og Hør. Foto: Tor Lindseth Vis mer

– Ingen som kan si hvor kort eller lang tid jeg har igjen. Noe av det verste som kan skje, er at kroppen blir resistent mot cellegiften.

Men jeg forsøker å ikke fokusere på det negative. Jeg vil heller fremheve hvor heldig jeg er som har en enestående familie og venner.

Jeg hadde ikke sittet her uten hjelp fra dem. Det beste i livet mitt er barna. Jeg er evig takknemlig for at jeg har to flotte sønner, sier Inger Lise med tårevåte øyne, og henter fram galgenhumoren:

– Kanskje har jeg ni liv som katta.

– Hvordan påvirker kreftbehandlingen deg?

– Jeg blir fortere lei meg, og er ofte sliten. Hverdagen er tøff …

LYKKELIG: – Jeg prøvde å få autografen din under en konsert i 2012, men da det var altfor mange mennesker. Nå slipper du ikke unna! Inger Lise var lykkelig over å få signaturen til Lars Erik. Foto: Tor Lindseth
LYKKELIG: – Jeg prøvde å få autografen din under en konsert i 2012, men da det var altfor mange mennesker. Nå slipper du ikke unna! Inger Lise var lykkelig over å få signaturen til Lars Erik. Foto: Tor Lindseth Vis mer

Gjør livet gladere

 Inger Lise er fan av rockebandet Plumbo, og vokalist og gitarist Lars Erik Blokkhus (38) står høyt i kurs. Da 18 venninner av Inger Lise nylig var samlet på Storaas Gjestegård utenfor Kongsberg, sørget Se og Hør for at Plumbos frontfigur dukket overraskende opp.

Inger Lise trodde knapt sine egne øyne, spratt opp av stolen og kastet seg rundt halsen på Lars Erik. Han fremførte åtte sanger for jentegjengen. En mer vellykket intimkonsert kunne det ikke ha blitt.

- Jeg er rørt

 – Du er fantastisk som klarer å beholde livsgnisten. Jeg er rørt over at min musikk betyr så mye for deg i den kampen du står i, sier Lars Erik.

– Jeg reiste på «Allsang på grensen» i 2012 for å oppleve Plumbo. Jeg hadde håpet å få autografen din da, men det var altfor mange mennesker.

KJEMPEGLAD: – Tenk så heldig jeg er som får Plumbo-sjefen rett hjem i stua, sa en sprudlende Inger Lise til venninnegjengen som var samlet på hyttetur. Foto: Tor Lindseth
KJEMPEGLAD: – Tenk så heldig jeg er som får Plumbo-sjefen rett hjem i stua, sa en sprudlende Inger Lise til venninnegjengen som var samlet på hyttetur. Foto: Tor Lindseth Vis mer

Nå slipper du ikke unna, ler Inger Lise.

Drømmedagen med Lars Erik går inn i minneboka som det aller beste Inger Lise har opplevd etter at hun ble dødssyk.

Ikke bak ryggen

Nå har musikken og latteren stilnet. Tilbake sitter Inger Lise i en hverdag preget av usikkerhet.

– Er du redd for å dø?

– Jeg har ikke tid til å dø. Anders kan ta lappen om et år. Det håper jeg å få oppleve. Vesle Ole Einar trenger mammaen sin i lang tid. Bestemoren min døde før hun fylte 40. Jeg håper i det lengste at jeg holder litt til.

Inger Lise trekker pusten og legger til:
– Skriv at jeg ønsker at folk kommer bort til meg for å spørre hvordan jeg har det. Det er bedre enn å gå bak ryggen min. Vi skal alle dø en dag. Vi vet bare ikke når …

LES OGSÅ: Rasmine er født med fiskehud

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer