TETTE BÅND: Ida og datteren Solveig hadde et nært og godt forhold.  Foto: ESPEN SOLLI/SE OG HØR
TETTE BÅND: Ida og datteren Solveig hadde et nært og godt forhold. Foto: ESPEN SOLLI/SE OG HØRVis mer

Kreftsyke Ida Helene tok farvel med familien

- Jeg har ikke lyst til å skrive dette innlegget, men det blir punktum for livet. Les småbarnsmorens siste, gripende hilsen.

SEOGHØR.NO: Se og Hør har de tre siste årene hatt flere reportasjer om den rørende historien til Ida Helene S. Nilsen (28) fra Øvre Eiker i Buskerud.

Hun kjempet mot kreften. I natt døde den sympatiske småbarnsmoren.

Brystkreften kom tilbake, og etter hvert ble det spredning i hele kroppen. Det var leveren som sviktet rett før Ida sovnet stille inn hjemme med sine kjære rundt seg natt til mandag.

Tilbakefall

Sykepleieren jobbet som kreftkoordinator i hjembygda da hun selv ble rammet av kreft. Ida Helene fikk brystkreft i 2010.

Tre år senere var hun kvitt kreften og hadde fått rekonstruert et bryst. Se og Hør møtte den da kreftfrie småbarnsmoren og familien for første gang.

DE NÆRE TING: - Vi er flinkere til å sette pris på de små ting i livet. Det aller viktigste er å gjøre ting sammen og kunne glede seg over det, sa Ida Helene og Tom Sverre foran en turmarsj i 2015 med datteren Solveig. Foto: ESPEN  SOLLI, SE OG HØR
DE NÆRE TING: - Vi er flinkere til å sette pris på de små ting i livet. Det aller viktigste er å gjøre ting sammen og kunne glede seg over det, sa Ida Helene og Tom Sverre foran en turmarsj i 2015 med datteren Solveig. Foto: ESPEN SOLLI, SE OG HØR Vis mer

Kort tid etterpå fikk Ida Helene tilbakefall. Kreften var ikke bare tilbake – den hadde spredt seg til nakken og hoftene.

I fjor sommer ble det påvist kreftceller i leveren, i tillegg til at Ida Helene altså har spredning til skjelettet. 

Ida Helene var gjennom flere runder med cellegift og strålebehandling, men legene var tydelige på at det er snakk om livsforlengende behandling.

Åpen

– Jeg vet at jeg en dag skal dø. Det gjør vi jo alle, men jeg vet at jeg har kortere tid igjen enn andre på min alder. Jeg har jo kreft med spredning, sa Helene da Se og Hør møtte henne hjemme i stua i desember i fjor.

- TETTE BÅND: -Jeg var gravid på ny da jeg fikk kreft. Nå er jeg bare svært takknemlig for at vi har Solveig, sa Ida Helene til Se og Hør i 2013.
 Foto: Se og Hør
- TETTE BÅND: -Jeg var gravid på ny da jeg fikk kreft. Nå er jeg bare svært takknemlig for at vi har Solveig, sa Ida Helene til Se og Hør i 2013. Foto: Se og Hør Vis mer

I sitt siste innlegg på Facebook, 21. april i år, skrev Ida Helene:

«Jeg har ikke lyst til å skrive dette innlegget, men det blir punktum for livet. Jeg føler meg trygg, elsket og ivaretatt. Jeg har levd som jeg har ønsket og har ikke noe uoppgjort.»

«Livet har vært kort og godt - og jeg elsker livet.  Nå håper jeg at min datter og min mann også vil fortsette å nyte livet og at alle mine elskede familiemedlemmer vil føle seg trygge, elskede og ivaretatt.»

Familiekjær

Ida Helene ble bare 28 år. Savnet er stort for ektemannen Tom Sverre Nilsen (36) og datteren Solveig (7), i tillegg til øvrig familie.

Ida gikk gravid med nummer to da hun ble rammet av kreft første gang, men svangerskapet måtte avbrytes på grunn av kreftbehandlingen.

Selv om Solveig er enebarn, har Ida Helene og Tom Sverre stor familie på hver sin side.

– Jeg er bevisst på hva jeg bruker tiden på. Vi tre holder sammen i tykt og tynt. Jeg er flink til å prioritere. Mye av det som tidligere var viktig, er bare bagateller for oss nå, fortalte Ida Helene i det siste intervjuet med Se og Hør.

Hun var kjent for sitt sprudlende humør.

– Jeg må noen ganger ned i kjelleren og gråte litt. Men jeg kommer meg alltid opp igjen. Jeg tror et er viktig å tillate seg selv å være både sur og blid. Det er ikke alle dager som er like gode, fortalte Ida Helene.

Ga ro. Hun var opptatt av å leve livet. Ida Helene elsket fjellet. I sommer var familien på ridetur.

– Jeg nyter naturen. Den gir både ro og styrke, sa Ida Helene.

- Lenge var det et mål for meg å oppleve at Solveig ble skolejente. Nå er jeg heldig som får følge henne til 2. klasse.

 

I 2017 feirer jeg og Tom Sverre ti års bryllupsdag. Hvis jeg får opplevde det, så skal jeg være veldig fornøyd, sa Ida Helene til Se og Hør rett før jul.

Slik gikk det ikke. Men alle som møtte Ida Helene, sitter igjen med et uslettelig minne av en livsglad jente som brydde seg av alle rundt seg. 

LES OGSÅ: - Jeg har fortalt Solveig at mamma en dag skal dø