DØDSSYK: Arne og forloveden Marie har vært kjærester siden november 2012, men så langt har samlivet blitt alt annet enn de drømte om. Hun organiserer Facebook-innsamlingen for at kjæresten skal få kreftbehandling i Tyskland. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
DØDSSYK: Arne og forloveden Marie har vært kjærester siden november 2012, men så langt har samlivet blitt alt annet enn de drømte om. Hun organiserer Facebook-innsamlingen for at kjæresten skal få kreftbehandling i Tyskland. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Kreftsyke Arne trosser legenes spådom

Da 47-åringen fra Oslo fikk den tøffe beskjeden, startet Facebook-vennene hans innsamlingsaksjon til behandling i utlandet. Seks måneder senere lever han fortsatt og drømmer om bryllup.

Publisert

SEOGHØR.NO:  Arne Tyrholm (47) fra Oslo var alt annet enn forberedt da legene forklarte at smertene han kjente i venstre side var lungekreft med spredning til lymfene.

– Det var en brutal beskjed, men det var ingen annen måte legene kunne fortalt meg den brutale sannheten på. Men jeg har aldri røyket så mye som en sigarett. Derfor føltes lungekreft-diagnosen urettferdig, sier Arne med svak stemme.

DØDSSYK: Arne og forloveden Marie har vært kjærester siden november 2012, men så langt har samlivet blitt alt annet enn de drømte om. Hun organiserer Facebook-innsamlingen for at kjæresten skal få kreftbehandling i Tyskland. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
DØDSSYK: Arne og forloveden Marie har vært kjærester siden november 2012, men så langt har samlivet blitt alt annet enn de drømte om. Hun organiserer Facebook-innsamlingen for at kjæresten skal få kreftbehandling i Tyskland. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Han har vært sykmeldt fra IT-jobben siden 31. mai 2013. Måneder med cellegift, stråling og utprøving av en type immunterapi er for lengst historie. Det samme er vekten som en gang lå på over 90 kilo.

– Behandlingen holdt kreften tilbake i åtte måneder, sier Marie Gulbrandsen (35).

Hun har stått ved sin samboers side helt siden han ble syk, og sett hvordan kreften herjer med kroppen hans.

Uhelbredelig

Det er allerede ett år siden Arne fikk de første hintene om at sykdommen ikke lot seg stoppe.

I oktober 2015 fikk han den endelige beskjeden om at ytterligere behandling var dødfødt.

– Jeg fikk tilbud om hospits og livsforlengende medisiner mens jeg ventet på å dø. Det sa jeg nei til. Skal jeg dø, vil jeg dø hjemme, fastslår Arne.

Det var en stund han fryktet at han hverken ville oppleve jul eller nyttår. I dag er Arne glad han nektet å følge legenes råd om å vente på det uunngåelige.

Seks måneder etter at han fikk dødsdommen, er han fortsatt i live.

Ba om penger

Det var Marie som leste en artikkel om hvordan en mann med samme diagnose som Arne hadde fått regional cellegift ved privatsykehuset Medias Klinikum Burghausen i Tyskland.

Arnes datter Nathalie (22) opprettet Facebook-siden «Arnes kamp mot kreften». Sammen med broren Sebastian (21) ba hun om hjelp og penger, slik at faren kunne få prøve behandlingen:

«For rundt en måned siden fikk pappa beskjed om at det ikke lenger var noe legene kunne gjøre for ham. Cellegiften har ikke lenger effekt, og spredningen har blitt større. I Norges øyne har han tapt kampen mot kreften. En far, en bestevenn, en forlovede – blir ikke tilbudt annet enn smertelindrende behandling inn i sine siste dager her med oss. Døden er nært forestående».

BARNAS BØNN: Nathalie (22) og Sebastian (20) gikk ut med en bønn om hjelp slik at pappa Arne kan overleve kreften. Så langt har Facebook-aksjonen samlet inn en million kroner. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
BARNAS BØNN: Nathalie (22) og Sebastian (20) gikk ut med en bønn om hjelp slik at pappa Arne kan overleve kreften. Så langt har Facebook-aksjonen samlet inn en million kroner. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

 

Giverglede

I dag teller Facebook-gruppen nesten 16.000 medlemmer, og den vokser stadig.

- Jeg kjenner neppe mer enn 400 av medlemmene personlig. Men alle skal vite at takknemligheten jeg føler vanskelig kan beskrives med ord, sier Arne.

URETTFERDIG: Arne føler at det er urettferdig ta han, som aldri har røyket en sigarett, skl få uhelbredelig lungekreft. Marie tok dette bildet av ham under behandlingsturen i mars. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
URETTFERDIG: Arne føler at det er urettferdig ta han, som aldri har røyket en sigarett, skl få uhelbredelig lungekreft. Marie tok dette bildet av ham under behandlingsturen i mars. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

 

Så langt har gruppen samlet inn over 900 000 kroner. Pengene er brukt på behandlinger med regional kjemoterapi. Det betyr at cellegiften som sprøytes inn i kroppen tilbys en del eller ett organ.

– Hver enkelt behandling koster over 200.000 kroner. Jeg føler at jeg har fått livet i gave. For selv om jeg er sliten etter påskens behandling føler jeg også en optimisme med tanke på fremtiden, sier 47-åringen, som i teorien skulle vært død for flere måneder siden.

Drømmer om bryllup

Arne og forloveden Marie har vært kjærester siden november 2012, men så langt har samlivet blitt alt annet enn de drømte om. Sykdom gjør at hverken Arne eller Marie er i jobb. Teknisk sett «eier de ikke nåla i veggen».

NEKTER Å GI OPP: Arne Tyrholm fra Oslo har uhelbredelig kreft. Nå behandles han ved et privat sykehus i Tyskland. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
NEKTER Å GI OPP: Arne Tyrholm fra Oslo har uhelbredelig kreft. Nå behandles han ved et privat sykehus i Tyskland. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

- En dag, når Arne er frisk, skal det bli kirkebryllup. For hadde det ikke vært for givergleden vi har vært vitne til de siste månedene, hadde jeg sittet alene igjen for lenge siden, poengterer Marie.

Det er hun som holder styr på detaljene. Både når det gjelder kjærestens sykdom, og med å oppdatere FB-vennene om hvordan pengene blir brukt.

Dødsangst

– Jeg orker ikke vite hvordan jeg har det eller å snakke om kreften, forklarer Arne.

Han legger ikke skjul på at det er dager denne unnvikelsesstrategien ikke klarer å holde angsten på avstand. Da er det godt å ha Maries trøstende hånd å holde i. Håpet om å bli frisk er selvsagt til stede.

– Jeg håper på et mirakel. Behandlingen i Tyskland er tøff, men for meg er den verd hver krone. At så mange mennesker har slått ring rundt meg gir meg krefter til å kjempe videre, sier Arne rørt.

Omstridt

TAKKNEMLIG: Arne Tyrholm (47) fra Oslo har uhelbredelig kreft. Takket være Facebook-venner har han kunnet bruke en million kroner på privat behandling i Tyskland. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
TAKKNEMLIG: Arne Tyrholm (47) fra Oslo har uhelbredelig kreft. Takket være Facebook-venner har han kunnet bruke en million kroner på privat behandling i Tyskland. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Kreftforeningen er klar over at regional kjemoterapi i utlandet er en omstridt behandlingsform som kan ha alvorlige bivirkninger, samtidig som noen pasienter fortaller at de har hatt nytte av behandlingen.

- Vi har bedt heldedirektoratet om dette er noe som bør tilbys norske kreftpasienter - eller ikke, sier assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei til Se og Hør.

- Vi vet at denne bahandlingsformen opptar mange. Og vi er ikke blinde for at det finnes tilbud i andre land som i dag ikke tilbys i Norge.

Også Stortingsrepresentant Torgeir Michaelsen (A) har engasjert seg i temaet. I en av Stortingets spørretimer stilte han spørsmål om regional kjemoterapi direkte til helse- og omsorgsminister Bernt Høie.

Du kan hjelpe Arne

På Facebook kan du lese mer om «Arnes kamp mot kreften». Marie bruker flere timer hver eneste dag på å oppdatere siden. Det er også hun som holder kontakt med gruppens 15 000 medlemmer og svarer på spørsmål.

Kampen mot kreften støttes gjennom kontonummer: 1206 62 21472 eller Vipps til telefon 948 62 818.

 

LES OGSÅ: Kreftsyke Inger Lise ble overrasket av Plumbo

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer