DESIGN-STJERNE: Smykkene til Børre har gjort ham til kjendisenes favorittdesigner. 
Her med Linni Meister (31) og Carina Dahl (31). Foto: Se og Hør
DESIGN-STJERNE: Smykkene til Børre har gjort ham til kjendisenes favorittdesigner. 
Her med Linni Meister (31) og Carina Dahl (31). Foto: Se og Hør Vis mer

Børre Olsen:

- Kreften kom uten forvarsel

Rihanna og Lady Gaga elsker smykkene hans. Men Børre Olsen er mest opptatt av å overleve. Han har kreft i hjernen.

Smykkedesigner Børre Olsen (53) fra Oslo er kjendisenes favoritt. Hans smykker er elsket og brukt av personer som Aqua-Lene, Rihanna og Lady Gaga, Linni Meister, Gunhild Stordalen og Steven Tyler.

Smykkedesigner Børre Olsen har hjernekreft. Nå venter han i spenning på ny operasjon i juli. Foto: Svend Aage Madsen, Se og Hør.
Smykkedesigner Børre Olsen har hjernekreft. Nå venter han i spenning på ny operasjon i juli. Foto: Svend Aage Madsen, Se og Hør. Vis mer

Men etter at Børre i januar fikk beskjed om at han har en aggressiv form for hjernekreft, bruker han nå det meste av tid og overskudd på å skaffe penger til kreftforskning.

– Min kreftdiagnose kom fullstendig uten forvarsel, forteller Børre til ukens extra-utgave av Se og Hør.

Hjernekreft

Han var på vei til trening da marerittet startet. Børre falt om, med totale lammelser i kroppen.

53-åringen fryktet hjerneslag. Men årsaken til at han gikk i bakken var, om mulig, enda mer alvorlig. Noe legene først fant ut etter å ha åpnet hodeskallen hans.

Epilepsi-anfall

Han er glad han var godt trent da han ble syk.

– Det er nok en av de viktigste årsakene til at jeg klarte å komme meg på beina igjen etter de store lammelsene. Sliter fremdeles litt med å prate. Og jeg plages av kraftige og uforutsigbare epilepsianfall.

STIFTET HODET: Børre falt om på trening i januar. Kreft med spredning ble oppdaget da legene åpnet hodeskallen hans. Etterpå ble skallen hans stiftet sammen! Foto: Privat
STIFTET HODET: Børre falt om på trening i januar. Kreft med spredning ble oppdaget da legene åpnet hodeskallen hans. Etterpå ble skallen hans stiftet sammen! Foto: Privat Vis mer

«Fuck Cancer». Han viser frem bildene vennen Per Heimly (45) tok etter at hodeskallen var åpnet og huden stiftet sammen igjen. Arret vil alltid være der, og minne Børre om hvilket viktig arbeid han nå er engasjert i.

– Målet er å samle inn fire millioner til kreftforskning i løpet av året. Jeg ønsker at ingen skal oppleve det samme som meg, sier Børre.

Hans eget smykke med innskriften «Fuck Cancer» selges til inntekt for aksjonen. Snart kommer det flere artikler signert av hans kunstner-venner.

Mistet synet

Børre tok et viktig valg da han ble syk – om å holde humøret oppe.

– Jeg bestemte meg for å få mest mulig ut av livet. Selv om formen ikke er like god alle dager, har jeg en grunn til å stå opp om morgenen. Alternativet var å synke ned i en dyp depresjon.

SELGER SMYKKER: Kreftforeningens Anne Lise Ryel (58) er glad for at Børre Olsen gjennom «Project Fuck Cancer» har satt seg som mål å samle inn over fire millioner kroner til forskning på hjernekreft. FOTO : SVEND AAGE MADSEN / SE OG HØR
SELGER SMYKKER: Kreftforeningens Anne Lise Ryel (58) er glad for at Børre Olsen gjennom «Project Fuck Cancer» har satt seg som mål å samle inn over fire millioner kroner til forskning på hjernekreft. FOTO : SVEND AAGE MADSEN / SE OG HØR Vis mer

Skriver om sykdommen. Titusener følger med på det han deler på Facebook-siden «Veien tilbake» på Facebook. Ved hjelp av korte video-blogger forteller han siste nytt.

– Skriving er ikke lenger noe for meg. Jeg har mistet synet på det venstre øyet, og jeg ser dårlig på det andre. Overgangen fra å være svært aktiv på alle sosiale medier er stor. Jeg er ikke lenger i stand til å lese tekstmeldinger eller hilsener. Men jeg har heldigvis Sadie-Kathrin til å lese høyt for meg.

BESTEVENNER: Sadie-Kathrin er glad for at hun flyttet hjem til Norge bare en måned før pappa Børre ble syk. Nå er de sammen hver eneste dag. FOTO : SVEND AAGE MADSEN / SE OG HØR
BESTEVENNER: Sadie-Kathrin er glad for at hun flyttet hjem til Norge bare en måned før pappa Børre ble syk. Nå er de sammen hver eneste dag. FOTO : SVEND AAGE MADSEN / SE OG HØR Vis mer

En hånd å holde i

53-åringen legger en arm rundt datteren. Han har problemer 
med å gå, og føler seg tryggest når han har en hånd å holde i.

Datteren Sadie-Kathrin (17) flyttet tilfeldigvis hjem fra Manchester i England i desember, bare en måned før pappa ble syk.

Sammen med sin mor,
 Hyacinth Walters-Olsen (45) er hun blant Børres mange venner og støttespillere i kampen for å samle inn penger til forskning.

– Pappa og jeg har alltid hatt et veldig nært forhold. Men det er tøft å ha en syk pappa, sier Sadie-Kathrin.

Tunge tanker

Hun glemmer aldri den første natten etter at Børre fortalte sannheten om sykdommen han kjemper mot:

– Det føltes som om noen hadde knust hjertet mitt. Heldigvis går ting bedre nå.

Som alle med en dødelig sykdom har også Børre sine tunge dager.

– Det er stunder jeg tenker på at dette ikke kommer til å gå bra, på at jeg aldri vil oppleve å bli bestefar eller se datteren min når hun gifter seg. Men heldigvis blir det stadig lenger mellom disse dagene, sier Børre.

LES OGSÅ: Cathrine ble født med fargeløse øyne

KJEMPER SAMMEN: Sadie-Kathrin og moren Hyacinth Walters-Olsen (45) er blant Børres mange støttespillere i kampen for å samle inn penger til forskning. FOTO : SVEND AAGE MADSEN / SE OG HØR
KJEMPER SAMMEN: Sadie-Kathrin og moren Hyacinth Walters-Olsen (45) er blant Børres mange støttespillere i kampen for å samle inn penger til forskning. FOTO : SVEND AAGE MADSEN / SE OG HØR Vis mer