Kona til Kai Zahl reagerte på at noe var galt

Dissimilis-grunnleggeren har fått mye ros etter at han stod frem med sin demens. Onsdag var han stolt tilstede da den første æresprisen i hans navn ble delt ut i Bærum.

SEOGHØR.NO:  Gjennom et langt liv har Kai Zahl (83) fra Bærum alltid stått klar med en hjelpende hånd. Nå er det Dissimilis-grunnleggeren selv som trenger hjelp.

– Jeg er såpass intelligent at jeg skjønner at det går mot slutten. Men på den annen side har jeg har levd et langt liv, så jeg kan ikke klage. Det er jo ikke alle som blir 83 år gamle, sier Kai Zahl til Se og Hør.

Da Kai grunnla Dissimilis i 1982, for at sønnen Børge (53) og vennene hans skulle lære å spille, var det ingen som ante at det bare var starten på en bevegelse som skulle spre seg langt ut over Norges landegrenser.

VEL OVERSTÅTT: Kai Zahl var storfornøyd med festforestillingen, og skålte med Mathias Eckhoff og Børge Zahl etter forestillingen.
 Foto: Tore Skaar/Se og Hør
VEL OVERSTÅTT: Kai Zahl var storfornøyd med festforestillingen, og skålte med Mathias Eckhoff og Børge Zahl etter forestillingen. Foto: Tore Skaar/Se og Hør Vis mer

Gjennom et langt liv har Kai alltid stått klar med en hjelpende hånd. Men etter at han fikk diagnosen kognitiv svikt for et par år, er det Dissimilis-grunnleggeren selv som trenger hjelp.

Festforestilling

Han gledet seg imidlertid over å være tilstede under festforestillingen i Bærum kulturhus 22.april, satt sammen av dagens Dissimilis-leder Mathias Eckhoff (46) til Zahls ære. Funksjonshemmede utøvere fra hele landet deltok.

GULL VERD: Da Se og Hørs lesere og P4s lyttere i 1998 samarbeidet om å finne en person som var Gull Verd, endte kåringen med at Kai Zahl og Dissimilis fikk en kilo gull. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
GULL VERD: Da Se og Hørs lesere og P4s lyttere i 1998 samarbeidet om å finne en person som var Gull Verd, endte kåringen med at Kai Zahl og Dissimilis fikk en kilo gull. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Denne kvelden ble også Kai Zahls ærespris delt ut for første gang. Prisen gikk til x-ray ungdomskulturhus i Oslo.

– Det føles veldig stort og ærefullt. Jeg er veldig glad for at jeg kunne være med på dette, sier Kai Zahl.

Sønnen Børge var selvsagt også med på festforestillingen. Han har forstått at far er dårlig, og er glad for å føle at han er til hjelp.

For når Kai nå rusler rundt og støtter seg til stokken, har han også hånden til Børge å holde fast i …

Demens

Kai fikk diagnosen kognitiv svikt for et par år siden, og flyttet nylig inn på Kolsåshjemmet Bo og Behandlingssenter.

– Her har jeg mitt eget rom, med skilt på døra, sier Kai fornøyd.

ORDENSMANN: Dissimilis grunnlegger Kai Zahl kom til gallamiddag på slottet med sin kone Waclawa i 2011. Han er Ridder av 1.klasse av den kongelige St.Olavs orden. Waclawa var den som først reagerte på ektemannens endrede oppførsel. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
ORDENSMANN: Dissimilis grunnlegger Kai Zahl kom til gallamiddag på slottet med sin kone Waclawa i 2011. Han er Ridder av 1.klasse av den kongelige St.Olavs orden. Waclawa var den som først reagerte på ektemannens endrede oppførsel. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

Utrolig nok har Kai Zahl bodd her før.  Rommet hans ligger i underetasjen i boligblokken hvor Kai i flere år bodde med sin avdøde kone Bjørg.

 

– Far er fornøyd når han kjenner igjen utsikten, sier Hege Zahl (57).

Hun er styreleder i Dissimilis, og verge for lillebroren Børge. Han er født med en sjelden feil på kromosom 22. Genfeilen gjør at han mentalt fremdeles er på nivå med en 3-åring.

Kai Zahl forteller om sin demens:

Kai har vært drevet av ønsket om at sønnen skulle ha det bra, og har aldri lagt skjul på at det er Børge han kan takke for at han har fått St. Olavsorden, Peer Gynt-prisen og Spellemannsjuryens hederspris.

Ny leilighet

Kai Zahl giftet seg igjen med sin kjære Waclawa (66) på Gran Canaria i oktober for snart 15 år siden.

BEGEISTRET: - Dette var en veldig bra forestilling, sa Prinsesse Astrud fru Ferner i forbindelse med premieren på forestillingen. Foto: Se og Hør
BEGEISTRET: - Dette var en veldig bra forestilling, sa Prinsesse Astrud fru Ferner i forbindelse med premieren på forestillingen. Foto: Se og Hør Vis mer

Ekteparet flyttet til ny leilighet på Rykkinn for tre år siden, og her hadde de planer om å bo resten av livet.

– Det var vi nærmeste som først merket at noe var galt, sier Hege til Se og Hør.

– Far oppførte seg vanskelig, han rotet med medisiner, og ramlet etter hvert så ofte at Waclawa var bekymret for hvordan han hadde det hjemme når hun var på jobb.

– Jeg trenger mer hjelp enn Waclawa klarer å gi meg, forklarer Kai selv.

- Jeg reagerte på små ting som ikke stemte, og på hvordan han stadig oftere glemte ting. Men vi sees ofte, og finner hele tiden på hyggelige ting som gleder oss begge, sier Waclawa til seher.no.

Åpen og ærlig

Siden starten på Dissimilis har Kai Zahl delt både oppturer og nedturer med Se og Hørs lesere. Han ser ingen grunn til å slutte med det nå.

For selv om detaljene fort blir glemt, har Dissimilis-generalen en grunnleggende tro på at åpenheten er med på å hjelpe andre. Det er han som har gitt Hege beskjed om at han vil intervjues om hvordan det er å leve med demens.

– Jeg ble veldig redd da jeg skjønte at jeg begynte å glemme ting. Jeg hadde jo så mange planer, men også de forsvant. Noen ganger føler jeg at jeg forstår hvordan jeg har det, men så er det som om tanken stopper opp, sier 83-åringen.

Han ser ut som han alltid har gjort, selv om sykdommen har gjort ham noen kilo lettere.

Ville gjort det samme

Humoren er fremdeles en viktig del av personligheten hans, minst like viktig som gleden over sang og musikk. Han har grått sine tårer, og rast i fortvilelse.

BLIR ALDRI GLEMT: Dissimilis-grunnlegger Kai Zahl (83) er blitt dement. Sønnen Børge og datteren Hege vet at han aldri vil bli glemt for sin innsats for psykisk utviklingshemmede. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
BLIR ALDRI GLEMT: Dissimilis-grunnlegger Kai Zahl (83) er blitt dement. Sønnen Børge og datteren Hege vet at han aldri vil bli glemt for sin innsats for psykisk utviklingshemmede. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Men selv om han glemmer, vil han aldri bli glemt. Kai Zahl er glad for at ideene hans lever videre.

– Hvis du kunne levd om igjen, er det noe du ville gjort annerledes?

– Hvis jeg hadde startet på nytt, så hadde jeg startet mye før, sier Kai. – Men jeg ville gjort akkurat det samme, bare gitt det hele mer krutt og tynge fra starten. Jeg tror jeg ville gitt det …

Kai Zahl snakker om å være dement.

Han blir stille. Det er som om han vet hva han vil si, men ikke finner ordene han leter etter.

Rask endring

– Det er trist, sier Hege.

– Selv om vi så hvilken vei det bar, har demensen utviklet fort. For selv om jeg gjennom et langt liv har vokst opp med utviklingshemmede, er det en helt ny erfaring å være sammen med demente. Nå forsøker vi å være hos far så ofte vi kan. Han har det bra der han er nå, hvor alt tilrettelagt for at han skal ha det så bra som mulig.

OMSTRIDT: Arve Juritzen og Kai Zahl brukte fire år på å få ferdig boken "Skal vi velge livet". I 2011 skapte den en voldsom debatt. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
OMSTRIDT: Arve Juritzen og Kai Zahl brukte fire år på å få ferdig boken "Skal vi velge livet". I 2011 skapte den en voldsom debatt. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Kai er glad for at han stadig får besøk av gode venner. Dessuten sørger Mathias Eckhoff for at Dissimilis-grunnleggeren blir hentet for å spise lunsj på sin gamle arbeidsplass en dag i uken.

Demenslinjen

Nasjonalforeningen for folkehelsen er en frivillig, humanitær organisasjon med helselag og demensforeninger over hele landet. Deres mål er å bekjempe hjerte- og karsykdommer og demens. Dette gjør de med forskning, informasjon, forebyggende tiltak og helsepolitisk arbeid. De er også en interesseorganisasjon for personer med demens og deres pårørende.

VAKRE TONER: Dissimiliskoret deltok selvsagt under festforestillingen.  Foto: Tore Skaar/Se og Hør
VAKRE TONER: Dissimiliskoret deltok selvsagt under festforestillingen. Foto: Tore Skaar/Se og Hør Vis mer

 

Demenslinjen er et gratis tilbud til alle som ønsker informasjon om Alzheimer og demens.

Lurer du på hvilke rettigheter du har som pårørende? Hvilke tilbud personer med demens kan ha rett til? Eller trenger du bare noen å snakke med? På Demenslinjen sitter det helsepersonell som gjerne vil snakke med deg.

For mer informasjon, se nettsidene:

http://www.nasjonalforeningen.no/no/Hjerte/

http://www.nasjonalforeningen.no/no/Demens/Om_demens/