Får støtte fra Vibeke Skofterud:

Kols-syke Benthe trente seg til nytt liv

Da pusten ble for tung, var Benthe ille ute.  Nå lever hun med kols - uten medisiner.

NYTT LIV: Benthe Gundersen gleder seg over sitt nye liv etter at hun begynte å trene. Foto: Tor Lindseth, Se og Hør
NYTT LIV: Benthe Gundersen gleder seg over sitt nye liv etter at hun begynte å trene. Foto: Tor Lindseth, Se og Hør Vis mer

(Se og Hør): – Da jeg fikk vite at jeg var rammet av lungesykdommen Kols, så jeg mørkt på livet, forteller Benthe Gundersen (54) fra Drammen.

Hun startet å røyke tidlig.

Tross både advarsler og egen viten om at det ikke er sunt for helsa, var det vanskelig for Benthe å legge bort røyken.

SLAPP: Benthe Gundersen  merket  at formen  var dårlig.  Hun ble fort andpusten og slapp. Foto: Privat
SLAPP: Benthe Gundersen  merket  at formen  var dårlig.  Hun ble fort andpusten og slapp. Foto: Privat Vis mer

Kuttet medisiner

– Jeg merket for syv-åtte år siden at jeg pustet tungt og ble fort sliten. Det første tegnet var at det var tungt å gå i trapper. Jeg oppsøkte legen, men ble veldig paff da han fortalte at jeg hadde Kols. Det slo ned som en bombe hos meg, forteller Benthe.

Hun fikk medisiner for å motvirke Kols, men i dag trenger hun ikke medisiner. Det skyldes at Benthe trener regelmessig, minst tre ganger i uka. Det gjør hun på et selvbetjent studio med treningsmaskiner.

Stolt

– Nå har jeg fått et nytt liv, sier Benthe som trener hos Feelgood i Drammen. Den tidligere skistjernen Vibeke Skofterud (36), som bor i området,

har vært med på heie henne frem.

– Jeg er stolt av Benthe. Hun har glede og nytte av dette lavterskeltilbudet som passer for alle. Både unge, gamle, syke og friske kan trene ved hjelp av denne metoden, sier Vibeke. Hun er ambassadør for treningskjeden, som holder til i ni norske byer.

Ble hektet

– Jeg er har for lengst lagt opp som toppidrettsutøver. Men jeg liker å trene, og ble hektet på konseptet, forteller Vibeke.

Feelgood har stoler som brukes til styrketrening for ulike deler av kroppen, og tar tak i store muskelgrupper som armer, bein og mage.

FULL FART: Truls Nebell er en av initiativtakerne til Feelgoodkjeden,
 mens Vibeke er ambassasør for konseptet. - Det beste som  finnes, mener den pensjonerte skistjernen. Foto: Tor Lindseth, Se og Hør.
FULL FART: Truls Nebell er en av initiativtakerne til Feelgoodkjeden,  mens Vibeke er ambassasør for konseptet. - Det beste som  finnes, mener den pensjonerte skistjernen. Foto: Tor Lindseth, Se og Hør. Vis mer

– Disse stolene styres av et elektronisk system som gjør at brukeren kan trene passivt eller aktivt, forteller Vibeke.

Alle kan

Hun mener at kjeden gir tilbud til alle, uansett utgangspunkt.

– Det gleder meg at Benthe har nytte av å trene på denne måten. Folkehelsen er viktig – og da er det viktig med et lavterskeltilbud, sier Vibeke.

IMPONERT: - Jeg
 er stolt av Benthe. Hun  har Kols, men bruker  ingen medisiner etter at  hun startet å trene, sier  Vibeke Skofterud. Foto: Tor Lindseth, Se og Hør
IMPONERT: - Jeg  er stolt av Benthe. Hun  har Kols, men bruker  ingen medisiner etter at  hun startet å trene, sier  Vibeke Skofterud. Foto: Tor Lindseth, Se og Hør Vis mer

Tidligere har hun fortalt at hun selv har opplevd problemer med kroppen.

Utviklet spiseforstyrrelser

I 2016 fortalte hun Dagbladet Magasinet om at hun utviklet spiseforstyrrelser i 20-årene på grunn av det fysiske hardkjøret i forbindelse med skikarrieren.

- Jeg eksperimenterte med å ikke spise, for så å spise mye, og så kaste opp. Det er en forferdelig vond sirkel å være i, og forferdelig vanskelig å komme ut av.

Etter at hun var åpen om problemene overfor både trenere og lagvenninner fikk hun etter hvert den hjelpen hun trengte, men på veien opplevde hun blant annet at selvskading ble en midlertidig måte å få bukt med de vonde følelsene på:

- Selvskadingen handlet om å flytte fokuset bort fra det som egentlig var vondt. Det føltes godt å kunne håndtere en annen smerte. Og så er det et rop om hjelp, sier hun til Dagbladet Magasinet, og legger til at det ikke skjedde veldig mange ganger.

LES OGSÅ: Åpner opp om spiseforstyrrelsene