Sam fikk dødsdommen for tre år siden

- Kjemper til siste slutt

Venner og familie sørget for at Sam fikk oppleve en siste triatlon – i rullestol.

TAR VARE PÅ HVER DAG: - Jeg angrer på at jeg ikke rakk å gi Emma et barn, sier Sam. Han har motornevronsyndrom, som det ikke finnes noen kur mot. FOTO: Matt Barbor
TAR VARE PÅ HVER DAG: - Jeg angrer på at jeg ikke rakk å gi Emma et barn, sier Sam. Han har motornevronsyndrom, som det ikke finnes noen kur mot. FOTO: Matt Barbor Vis mer
Publisert

Sam Perkins (40) var 28 år og overvektig da han bestemte seg for å gjennomføre en triatlon – en kraftprøve med svømming, sykling og løping. Sam ville ned i vekt, og trengte et mål å trene for. Så ble han bitt av basillen.

- Å trene og konkurrere fikk meg til å føle meg så levende. Det var som om jeg hadde blitt født på ny! Hver eneste dag var plutselig helt fantastisk, forteller han.

Han fortsatte å trene – og å konkurrere. Da han var 37 år, hadde mannen fra Nottingham i Storbritannia fullført 40 triatlon!

SEIERSKYSS: Emma gir Sam et kyss på panna etter at han har kommet i mål på det som nok vil være hans siste triatlon. FOTO: Matt Barbor
SEIERSKYSS: Emma gir Sam et kyss på panna etter at han har kommet i mål på det som nok vil være hans siste triatlon. FOTO: Matt Barbor Vis mer

Dødelig

Han undret seg litt over hvorfor han opplevde små muskelrykninger i kroppen, og hvorfor han ble tungpustet. Da han fikk lungebetennelse, fikk kona Emma (40) overtalt ham til å dra på sykehuset.

Etter omfattende tester, fikk han den grusomme diagnosen: Han hadde motornevronsyndrom (MND), en sykdom som ødelegger alle viljestyrte bevegelser.

- Jeg spurte hva behandlingsmulighetene var, og fikk vite at det ikke fantes noen. Sykdommen var dødelig, og ingen ting kunne gjøres annet enn å passe på meg så lenge det var liv i meg, forteller Sam.

- Det ga jo ikke mening. Jeg var sprekere enn noensinne, og hadde mange flotte år foran meg med min fantastisk kone. Plutselig var alt helt forandret, fortsetter han.

UVIRKELIG: Ett år etter at Sam og Emma giftet seg, fikk de vite om den grusomme diagnosen hans. FOTO: Matt Barbor
UVIRKELIG: Ett år etter at Sam og Emma giftet seg, fikk de vite om den grusomme diagnosen hans. FOTO: Matt Barbor Vis mer

Fortvilet

Sam og Emma hadde kjent hverandre siden de var barn. De møttes igjen for ti år siden, og det oppsto hete følelser. Seks år senere var de gift. Nå fikk de vite at det var 50 prosent sjanse for at Sam var borte før det hadde gått to år.

- Alt vi hadde planlagt å gjøre … Å få vite at jeg skulle forlate Emma snart, uten den familien vi alltid hadde drømt om, var helt forferdelig, fortsetter han.

SJELDENT: Virsaviya (11), som bor i Florida med familien, er født med en sjelden sykdom. Video: @legendari_love / @virsaviya_art_heart / @little_prince_ervin_joseph / @legenDari_Liquid_Love. Reporter: Ingebjørg Iversen Vis mer

Sam ble raskt dårligere. Allerede på slutten av 2019 var han fullstendig pleietrengende. Han kunne ikke sove uten ventilator, måtte sitte i rullestol – og klarte verken å mate eller stelle seg selv.

- Til slutt kommer ingen av musklene mine til å virke, forteller han.

Han bor på et pleiehjem, hvor han får hjelp til selv den minste ting. Men han gir ikke opp av den grunn.

- Diagnosen er grusom. Og den er ikke bare min, venner og familie har selvsagt også blitt påvirket av den. Men støtten vi får fra helsevesenet og Notts pleiehjem er fenomenal, forteller han.

LAGARBEID: Sam elsker triatlon. Her blir han dyttet over målstreken av vennene sine. FOTO: Matt Barbor
LAGARBEID: Sam elsker triatlon. Her blir han dyttet over målstreken av vennene sine. FOTO: Matt Barbor Vis mer

Vil finne en kur

For 40-åringen gjør nemlig det meste ut av at han fremdeles er i live. Hellig overbevist om at det finnes en kur mot MND, den er bare ikke funnet ennå, samler han inn penger til forskning.

- Man finner kanskje ikke en kur i tide til at den kan hjelpe meg, men hvis min innsats utgjør en ørliten forskjell for andre, er det verdt det, sier han.

Snart har han og Emma samlet inn en million kroner. Og samtidig har han fått delta i en siste triatlon. Venner av ham måtte riktignok ta svømme- og sykledelen av konkurransen, fordi Sam er avhengig av en maskin for å puste.

Men den siste biten fikk han være med på. 15 venner hjalp til med å dytte ham, i en spesiallaget rullestol med innebygget oksygen.

- Jeg synes ikke synd på meg selv. Med Emma, familien min og vennene mine rundt meg, skal jeg kjempe til siste slutt, slår han fast.

LES OGSÅ: Ble stukket av mygg - døde

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer