SØRGER: Odd Petter Magnussen og Wenche Steen er blitt gode venner etter at de mistet sine døtre Martine og Alexandra - som delte hybel i London før Martine ble funnet drept i mars 2008. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
SØRGER: Odd Petter Magnussen og Wenche Steen er blitt gode venner etter at de mistet sine døtre Martine og Alexandra - som delte hybel i London før Martine ble funnet drept i mars 2008. Foto: Tor Lindseth / Se og HørVis mer

Kjemper for sine døde døtre

Martine Vik Magnussens venninne begikk selvmord fem år etter London-drapet. Nå står venninnenes foreldre sammen i den tøffe tiden.

SEOGHØR.NO: 16. mars 2008 ble Martine Vik Magnussen fra Asker funnet voldtatt og drept i London. Hun ble bare 23 år.

Asker-jenta ble sist sett i live da hun natt til 14. mars forlot et utested sammen med medstudenten Farouk Abdulhak. London-politiet fant Martine i bygården der Abdulhak bodde, men da hadde han allerede flyktet til hjemlandet Jemen.

Britisk politi har siktet Abdulhak for å ha voldtatt og drept Magnussen og etterlyste ham via Interpol i 188 land. Jemen har avslått å utlevere den mistenkte drapsmannen.

NÆRE VENNINNER: Martine Vik Magnussen og Alexandra Steen var to av fire norske venninner som bodde sammen da da de studerte i London. Dette bildet av Martine er tatt av Alexandra. Nå er de begge døde. Foto: Privat
NÆRE VENNINNER: Martine Vik Magnussen og Alexandra Steen var to av fire norske venninner som bodde sammen da da de studerte i London. Dette bildet av Martine er tatt av Alexandra. Nå er de begge døde. Foto: Privat Vis mer

Livet ble aldri det samme igjen

Økonomistudenten Martine bodde i London sammen med bestevenninnen Alexandra Steen, og for Alexandra skulle livet aldri bli det samme igjen.

- Alexandra ble sterkt påvirket av drapet på Martine - den opplevelsen tok hun med seg resten av livet. Hun avbrøt studiene, og dro aldri tilbake. Hun klarte ikke en gang å tømme studentleiligheten, og måtte gå i terapi, sier mor Wenche Steen (63) til Se og Hør.

Årene etter drapet på Martine ble preget av depresjon for Wenches datter. En del alvorlige hendelser i livet hennes ble for mye å takle for den en gang så livsglade jenta. 13. februar 2013 - fem år etter at bestevenninnen ble drept - valgte Alexandra å ta sitt eget liv - Bare 27 år gammel.

- Det finnes ikke noe verre enn å miste sitt barn. Det er en opplevelse som aldri slipper taket i deg. I en sånn situasjon er det naturlig å spørre seg hva man kunne gjort annerledes. Men det er et spørsmål man aldri får svar på, sier hun til Se og Hør.

MOR OG DATTER: Alexandra Steen og mamma Wenche Steen fotografert da lykken var komplett. I 2013 begikk Alexandra selvmord, 27 år gammel. Hun kom aldri over tapet av venninnen Martine Vik Magnussen. Foto: Privat
MOR OG DATTER: Alexandra Steen og mamma Wenche Steen fotografert da lykken var komplett. I 2013 begikk Alexandra selvmord, 27 år gammel. Hun kom aldri over tapet av venninnen Martine Vik Magnussen. Foto: Privat Vis mer

Å miste et barn er et evigvarende mørke

I tiden etterpå har hun og Martines far, Odd Petter Magnussen (62), funnet gjensidig trøst og støtte i hverandre.

- Noe grunnleggende blir revet bort under deg når du mister et barn. Det er et evigvarende mørke, så meningsløst. Det er som å miste en legemsdel som aldri vokser ut igjen. Wenche og jeg har snakket mye om døtrene våre, om sorgen. Vi har en gjensidig sensitivitet basert på den opplevelsen, sier Magnussen til Se og Hør.

Wenche er opptatt av å støtte Odd Petter Magnussen i kampen for rettferdighet for Martine:

- Du får nye venner når noe slikt skjer. Odd Petter og jeg har en felles skjebne, og finner trøst i den. Jeg skal også gjøre det jeg kan for å hjelpe til i Martine-saken. Jeg mener vi har krav på rettferdighet i en slik sak. Det strider mot min rettsfølelse, rettferdighet og integritet. Dessuten er det helt i Alexandras ånd. Å få gjerningsmannen dømt, med press fra norske myndigheter, slik at rettferdigheten seirer.

STORT SAVN: Odd Petter Magnussen tar var på de gode minnene. - Martine hadde stor omtanke for andre, sier han om datteren. Foto: Privat
STORT SAVN: Odd Petter Magnussen tar var på de gode minnene. - Martine hadde stor omtanke for andre, sier han om datteren. Foto: Privat Vis mer

Var som to søstre

Til tross for jentenes tragiske endelikt, er det den bekymringsløse tilværelsen de hadde før den skjebnesvangre marsdagen i 2008, foreldrene aller helst minnes.

- De var to smarte, flinke jenter, som hadde livet foran seg. De nøt studenttilværelsen i London, der de begge studerte internasjonal økonomi. Før de begynte å studere, tok de seg en tur til syden. De var nesten som søstre, og delte til og med klær, sier Wenche.

Martines far kjemper fremdeles en utrettelig kamp for å få datterens drapsmann, som flyktet til Jemen, stilt for retten.

Storbritannia har ingen utleveringsavtale med Jemen, som nekter å utlevere ham.

Kan ikke leve med urettferdigheten

Magnussen mener norske myndigheter ikke har gjort sin del for å få gjerningsmannen utlevert, og har blant annet anmeldt to UD-ansatte for tjenesteforsømmelse.

- Jeg kan ikke leve med at datteren min ikke skal få rettferdighet. Derfor har jeg gjort en del formelle grep siden rasjonelle argumenter hittil ikke har ført til endringsledelse i departementet. Jeg har tiltro til at politiet nå tar dette alvorlig.

Svarer på kritikken

Kommunikasjonssjef i UD, Frode Overland Andersen, svarer følgende på Se og Hørs henvendelser:

- Hva har UD gjort i denne saken?
UD har brukt betydelige ressurser på å følge opp Martine-saken. Vi samarbeider her blant annet nært med myndighetene i Storbritannia. Målet for innsatsen er at den mistenkte for drapet på Martine stilles for retten i Storbritannia.
 
- Hvordan står Martine-saken i dag? Hvorfor er ikke denne saken løst?
- Det er alvorlig at den mistenkte for drapet på Martine Magnussen fortsatt går fri. Hovedutfordringen i saken er at myndighetene i Jemen hverken kan eller vil utlevere den mistenkte til Storbritannia.
 
- Har UD lagt press på jemenittiske myndigheter for å få den mistenkte utlevert? I så fall hvilke?
- Vi har gjentatte ganger tatt saken opp med myndighetene i Jemen, blant annet har utenriksminister Brende og tidligere utenriksministere tatt saken opp på politisk nivå. Vi fortsetter å dette arbeidet samt vårt samarbeid med britiske myndigheter.
 
- Hva mener UD skal til for å løse den?
- Hovedutfordringen i saken er at myndighetene i Jemen hverken kan eller vil utlevere den mistenkte til Storbritannia.

- Frustrasjonen ligger som en klam hånd over tilværelsen

Før datterens tragiske bortgang karakteriserte Odd Petter seg som «verdens lykkeligste menneske», slik føler han det naturligvis ikke lenger:

- Jeg fikk de tre barna jeg alltid har ønsket meg. Jeg har en liten båt jeg trives i. Jeg bor godt, har reist verden rundt - jeg hadde rett og slett alt. Jeg hadde gått inn i neste fase av livet som verdens lykkeligste mann, men slik ble det dessverre ikke. Frustrasjonen over å miste et barn på en så brutal måte legger en klam hånd over tilværelsen. Jeg innrømmer at mitt liv aldri kan være helt i balanse igjen.

KNYTTET SAMMEN: Odd Petter Magnussen og Wenche Steen prater ut om tapet av sine døtre i Se og Hør. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
KNYTTET SAMMEN: Odd Petter Magnussen og Wenche Steen prater ut om tapet av sine døtre i Se og Hør. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

LES OGSÅ: Levde livet helt til det siste