Jaycee Lee Dugard:

Kidnappet og voldtatt i 18 år

Den elleve år gamle jenta opplevde alles store mareritt.

KIDNAPPET: I 1992 blir elleve år gamle Jaycee Lee Dugard kidnappet av en seksualforbryter. De neste 18 årene lever hun i fangenskap. Foto: AP Photo / NTB
KIDNAPPET: I 1992 blir elleve år gamle Jaycee Lee Dugard kidnappet av en seksualforbryter. De neste 18 årene lever hun i fangenskap. Foto: AP Photo / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

10. juni 1991 skulle vise seg å bli en skjebnesvanger og livsendrende dag for elleve år gamle Jaycee Lee Dugard fra Meyers i California.

På vei til skolebussen blir hun stoppet av en sølvfarget bil, og godtroende som hun var, tror hun mannen bak rattet trenger hjelp til å finne frem i nabolaget. Sannheten er imidlertid en annen.

Mannen i den sølvgrå bilen tar frem et elektrosjokkvåpen, som naturligvis lammer henne, og Jaycee faller i bakken.

Fra avstand ser elleveåringens stefar, Carl Probyn, som var på sykkeltur i nærheten av stedet, at stedatteren blir kidnappet. Han klarer ikke sykle om kapp med bilen.

Når Jaycee våknet, ligger hun på gulvet i en bil og blir holdt nede av en kvinne, uten den villeste anelse om at hun de neste 18 årene skal få oppleve alles verste mareritt.

RYSTET: Den amerikanske realityprofilen Masika Kalysha hevdet at hun ble kidnappet og banket opp. Så kom sannheten frem. Video: Rød Løper Vis mer

Tidligere dømt

Bilens fører, Phillip Garrido, var allerede godt kjent for politiet før kidnappingen - for seksuelle overgrep og pedofili. Kvinnen i baksetet heter Nancy, og var Garridos kone.

Som en dømt seksualforbryter, hadde Garrido tilbrakt elleve år i fengsel før han ble sluppet ut i 1988. Bak murene i Leavenworht i Kansas møtte han Nancy Bocanegra - niensen til en annen innsatt - og paret forelsket seg. I 1981 ble de mann og kone.

KIDNAPPERE: Phillip og Nancy Garrido tok elleve år gamle Jaycee til fange i 1991. 18 år senere ble det oppdaget. Foto: AFP PHOTO / El Dorado County Sheriff's Office/ NTB
KIDNAPPERE: Phillip og Nancy Garrido tok elleve år gamle Jaycee til fange i 1991. 18 år senere ble det oppdaget. Foto: AFP PHOTO / El Dorado County Sheriff's Office/ NTB Vis mer

Kort tid etter løslatelsen flyttet paret til Antioch i Sacramento, ikke langt fra Jaycees hus. Her begynner han å bygge «bakgården fra helvete».

Tre år etter løslatelsen kidnapper han elleveåringen, med hjelp fra kona.

Groteske detaljer

I hagen, som blir beskrevet som «et rent helvete» og «et fengsel», holder ekteparet Jaycee fanget de neste 18 årene.

Bakgården beskrives som en labyrint som inneholdt et skur, to telt, et primitivt uthus og en dusj. En av bodene var også lydisolert. Den hemmelige bakgården var så godt skjult at politiet ikke fant den under ransaking av eiendommen i 2006 og 2008.

BAKGÅRDEN FRA HELVETE: Ekteparet Garrido bygde flere skur og telt i hagen, hvor Jaycee bodde. Foto: REX / NTB
BAKGÅRDEN FRA HELVETE: Ekteparet Garrido bygde flere skur og telt i hagen, hvor Jaycee bodde. Foto: REX / NTB Vis mer

Dugard har forklart at hun ble plassert i håndhjern i det lydisolerte skuret som han låste henne inn i. Han advarte henne også om at han hadde flere godt trente hunder utenfor skuret som ville angripe henne om hun forsøkte å rømme.

Rett etter kidnappingen skal han også ha tatt med seg den elleve år gamle jenta i dusjen. Det var første gang hun hadde blitt eksponert for en naken mannekropp.

FANGET: Her var Jaycee og hennes to døtre fanget. Foto: Noah Berger / AP Photo / NTB
FANGET: Her var Jaycee og hennes to døtre fanget. Foto: Noah Berger / AP Photo / NTB Vis mer

Hele den første uken satt hun i håndhjern, og den eneste menneskelige kontakten hun hadde var med Garrido, som tidvis kunne komme med mat til henne. Han ga henne også en bøtte for å gjøre sitt fornødne i.

Én uke etter kidnappingen ble hun voldtatt for første gang av Garrido. Overgrepene fortsatte minst én gang i uken de neste tre årene, har Jaycee uttalt.

DRAPSDØMT: Johanna Möller ble dømt for drapet på sin egen far, nå stiller hun opp i en ny dokumentarserie. Video: Viaplay Vis mer

- Ville at hun skulle like meg

Det skulle ta hele syv måneder før Jaycee ble introdusert for sin andre kidnapper, Nancy, som ga henne et kosedyr og sjokolade. I et intervju med AMC News fra 2011 har Jaycee uttalt at hun hadde et sterkt behov for Nancys anerkjennelse på den tiden, men at hun var minst like manipulerende som ektemannen.

- Jeg var så ensom at jeg tok imot all form for oppmerksomhet. Jeg ville at hun skulle like meg, og var redd for å havne i trøbbel hvis hun ikke gjorde det, skal Jaycee ha fortalt i et intervju.

LYKKELIG: Jaycee var en blid og glad jente før marerittet rammet. Foto: Rex REX / NTB
LYKKELIG: Jaycee var en blid og glad jente før marerittet rammet. Foto: Rex REX / NTB Vis mer

Hun fortalte også at Nancy vekslet mellom en slags morsrolle, og å være iskald og grusom. Hun var også sjalu på Jaycee og lot det gå utover henne, i tillegg til at hun bebreidet den lille jenta for alle sine problemer.

Da Philip måtte returnere til fengsel for en liten periode, var det Nancy som ble Jaycees fangevokter.

- Hun er like ond som Philip. Like skrudd, fortalte Jaycee.

Gjerdet inn bakgården

En av Garrido-ekteparets tidligere naboer, Patrick McQuaid har i et intervju med San Jose Mercury News fortalt at han som barn husket å ha sett Jaycee gjennom et gjerde i hagen like etter hun ble kidnappet. Jenta skal ha identifisert seg ved å si “Jaycee” og ved spørsmål om hvorfor hun var der, skal hun ha svart at hun bodde der.

Mer rakk de ikke å kommunisere før Philip kom og dro henne med seg inn igjen. Etter hendelsen bygde han et over to meter høyt gjerde rundt bakgården.

MODENA: Amanda Knox er tilbake i Italia for første gang siden hun ble frikjent for drapet på sin venninne, Meredith Kercher. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Jaycee har også flere ganger vært nære på å bli reddet. Gjennom årene var det mange ganger at det kom politibetjenter innom ekteparet for å se til at Philip overholdt prøveløslatelsesbetingelsene, men de oppdaget aldri jenta.

Hun fikk heller aldri lov til å bruke sitt eget navn, verken når hun skrev eller snakket. Kidnapperne forlangte at hun brukte navnet “Allissa”.

Fikk to barn

Da Jaycee var 13 år, i 1994, blir hun servert det første hjemmelagde måltidet siden hun ble kidnappet. Sammen med måltidet blir hun også servert en grusom nyhet: “Garrido-ekteparet mistenker at hun er gravid.

Kidnapperne skulle vise seg å ha rett. Jaycee ventet barn med Philip. Verken han eller Nancy hadde medisinsk kunnskap, annet enn det de hadde fanget opp fra fødselsvideoer, så fødselen var komplisert.

HOLMENKOLLENDRAPET: Da Maria Iranzo var fire år gammel, så hun moren sin bli drept. Fredag snakker hun om hvordan det har preget livet hennes, Video: NRK Vis mer

Men for Jaycee ble det å bli mor et lyspunkt i en mørk hverdag.

- Hun var vakker. Jeg følte at jeg ikke var helt alene lenger, og at jeg endelig hadde noe som var mitt. Og jeg visste at jeg aldri kunne la noe skje med henne. Jeg visste ikke hvordan, men jeg skulle beskytte henne, har Jaycee fortalt i etterkant.

Tre år senere fødte hun sin andre datter på samme måte.

Barna vokste opp med å bli fortalt at Nancy var moren deres og Jaycee søsteren.

Kunne flyktet

Etter noen år ga Philip og Nancy Jaycee og barna hennes et eget sted ute i bakgården, som hun gjorde om til en liten hage. Etterhvert som barna ble eldre, begynte Jaycee å lære de det hun hadde rukket å lære på skolen.

Kidnapperne ble med tiden så selvsikre med den suksessfulle kidnappingen at de tok med alle tre jentene til et arrangement hvor tusenvis av mennesker deltok.

KOKER OVER: Delray Johnson klarer ikke å kontrollere sinnet når mannen som drepte hans gravide søster smiler til ham. Vis mer

På dette tidspunktet var Jaycee 19 år og hadde vært åtte år i fangenskap.

Hun har i ettertid innrømmet at hun brukte mye tid på å lure på hvorfor hun ikke prøvde å flykte, men har uttalt at hun var for redd og følte seg tryggere i Garridos bakgård enn i den ukjente verden.

Innrømmet kidnappingen

Det skulle ta hele 18 år før Jaycees grufulle fangenskap endelig tok slutt.

Det hele begynte med at Philip tok med to av jentene på et universitet for å dele ut flygeblader, da to politibetjenter på stedet ble mistenksomme. De gjorde et raskt søk på mannen, og da de fikk se rullebladet hans ble de skrekkslagne og tok han umiddelbart inn til avhør.

I avhøret innrømmet Philip kidnapping.

SAVNET: Spanske Olivia på seks år og Anna på ett år ble siste sett med faren sin på øya Tenerife 27. april. Nå er eldstedattera funnet død. Video: AP / Politiet Vis mer

Etter så mange år uten å få lov til å si sitt eget navn, oppdaget Jaycee at hun heller ikke var i stand til å si det da politiet spurte henne. I stedet skrev hun det ned, og har i ettertid fortalt at i det øyeblikket føltes det ut som at en del av henne kom tilbake.

Kort tid etter fikk Jaycees mor telefonen hun hadde drømt om siden den skjebnesvangre junidagen for 18 år siden. Da Jaycee endelig ble gjenforent med familien sin var barna hennes 15 og elleve år gamle.

431 år i fengsel

Jaycee er i dag 41 år gammel. Hun har delt sin historie i flere intervjuer, og har også skrevet boken «A Stolen Life».

I 2011 ble Philip, som i dag er 71 år, dømt til 431 år i fengsel. Nancy, som er 67 år, fikk 36 år.

STØTTE: Jaycee Lee Dugard fikk enorm støtte fra kjendiser etter at hun ble sluppet fri fra fangenskap. Her med Oprah Winfrey i 2012, tre år etter. Foto: Billy Farrell Agency/REX/NTB
STØTTE: Jaycee Lee Dugard fikk enorm støtte fra kjendiser etter at hun ble sluppet fri fra fangenskap. Her med Oprah Winfrey i 2012, tre år etter. Foto: Billy Farrell Agency/REX/NTB Vis mer

Jaycee har saksøkt myndighetene som løslot Philip i 1988, med begrunnelse at hvis de hadde gjort jobben sin så hadde ikke han hatt mulighet til å frarøve henne friheten, barndommen og ungdomsårene bare tre år senere.

Hun har også mottatt 20 millioner dollar i erstatning fra delstaten California, noe som tilsvarer over 175 millioner norske kroner.

I dag driver hun den veldedige organisasjonen JAYC Foundation, som hjelper og holder workshops for hundrevis av ofre for kidnapping, seksuelle overgrep og andre traumeofre, samt polititjenestemenn som ofte er de første som ankommer slike situasjoner.

Kilder: The Mercury News, ABC News, Inside, Mirror, BBC

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer