New York-kirurgen Robert Bierenbaum:

- Kastet konas lik ut av flyet

Drapsdømt plastisk kirurg innrømmer å ha kastet sin drepte kone ut fra et fly i 1985.

HELE HISTORIEN: I ABC-programmet «20/20» fortelles hele historien om drapsdømte Robert Bierenbaum og hans avdøde kone Gail Katz. Programmet kan strømmes på Hulu fra 23. oktober. Video: ABC/«20/20» Vis mer
Publisert

- Jeg ville at hun skulle slutte å kjefte på meg, så jeg angrep henne.

Slik forklarer drapsdømte Robert Bierenbaum hvorfor han tok livet av kona Gail Katz i 1985, ifølge rettsdokumenter ABC News har fått tilgang til.

Det er første gang amerikaneren Bierenbaum, som ble dømt for drapet i 2000, tilstår den grusomme ugjerningen for snart 40 år siden.

Tilståelsen ble gitt under en høring i forbindelse med en begjæring om prøveløslatelse i desember 2020. Transkripsjonene av høringen er hentet ut i forbindelse med ABC-programmet «20/20».

MODENA: Amanda Knox var tilbake i Italia for første gang siden hun ble frikjent for drapet på sin venninne, Meredith Kercher. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Kastet ut av et fly

Under høringen i desember gikk Bierenbaum, en tidligere plastisk kirurg og trent småflypilot, i detalj om hva som skjedde med Katz.

Etter å ha kvalt Katz til døde, skal han ifølge sin nye forklaring ha kastet henne ut av et fly over Atlanterhavet.

Liket av kona har aldri blitt funnet.

- Jeg tok en flytur, åpnet døren, og dyttet henne ut av flyet og ned i havet, forklarte Bierenbaum, ifølge de gjengitte dokumentene.

Dette er en helt annen historie enn den han har tviholdt på i mer enn tre tiår.

HOLMENKOLLENDRAPET: Da Maria Iranzo var fire år gammel, så hun moren sin bli drept. Her snakker hun om hvordan det har preget livet hennes, Video: NRK Vis mer

Manipulerte flyloggen

Under rettssaken i februar 2000 forklarte kirurgen at kona hadde stormet ut av leiligheten deres på Manhattan i New York en julidag i 1985. De to hadde kranglet tidligere på dagen, og han antok at hun hadde tatt turen til Central Park for å roe seg ned, skriver People.

Bierenbaum historie vakte mistanke fra første stund, for ingen politiet snakket med kunne huske å ha sett Katz forlate leiligheten den dagen.

Den plastiske kirurgen forklarte dessuten at han hadde holdt seg for det meste hjemme den dagen, og bare tatt turen ut for å besøke noe venner og familie.

Måneder senere kunne politiet imidlertid bevise at Bierenbaum hadde kjørt til en flyplass i New Jersey, bare timer etter at kona angivelig forsvant. Her hadde han leid et fly for å ta en to timer lang tur over Atlanterhavet.

«SERIAL»: I 1999 ble Hae Min Lee drept. Kjæresten hennes, Adnan Syed, ble dømt for drapet. Podcasten «Serial» har sådd tvil hos mange om det faktisk var Syed som utførte drapet, selv om han ble dømt for det. HBO lanserte en dokumentarserie om rettssaken mot Syed. Video: HBO Vis mer

Statsadvokaten kunne i rettssaken mange år senere legge frem bevis for at Bierenbaum hadde manipulert flyloggen, for å tilsynelatende skjule sine spor.

Etter mange år uten utvikling i saken, meldte Bierenbaum seg selv til politiet etter en etterlysning.

Tilståelsen sjokkerer

I forbindelse med desember-høringen skal Bierenbaum ha forklart drapet med at han var umoden, og at han ikke forsto hvordan han skulle håndtere sitt eget sinne.

Tilståelsen skal ha sjokkert flere av dem som var involvert i saken, skriver ABC News.

KOKTE OVER: Delray Johnson klarte ikke å kontrollere sinnet da mannen som drepte hans gravide søster smilte til ham. Vis mer

- Jeg tenkte «herregud». Jeg var lamslått fordi jeg alltid har trodd at denne dagen aldri ville komme. At han på noe tidspunkt skulle ta ansvar for sine egne handlinger, sier Dan Bibb, som jobbet for påtalemyndigheten under rettssaken i 2000.

Bierenbaum ble i november 2000 funnet skyldig for drapet, og senere dømt til livstid i fengsel, med en minstetid på 20 år. Foreløpig har ingen av forsøkene på prøveløslatelse nådd frem. Han er fortsatt i fengsel, men skal i en ny høring allerede denne måneden.

LES OGSÅ: Drepte kjæresten - giftet seg med faren

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer