BESTEVENN: Familiens
<span style="background-color: initial;">katt Rosey gir mye&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">glede for Kasper Nielsen.&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">- Katter er kloke dyr som jeg </span><span style="background-color: initial;">lærer mye av, sier Kasper. Foto: Espen Solli, Se og Hør.</span>
BESTEVENN: Familiens katt Rosey gir mye glede for Kasper Nielsen. - Katter er kloke dyr som jeg lærer mye av, sier Kasper. Foto: Espen Solli, Se og Hør.Vis mer

Livet med Asperger syndrom:

Kasper er livredd for å gå på skolen

Katter ble redningen for gutten med Asperger syndrom.

SE OG HØR: – Jeg synes katter er så flotte, sier Kasper Nielsen (11) fra Fredrikstad og stryker Rosy forsiktig.

Familiens katt er midtpunktet for Kasper. Tryggheten som dyr gir er viktig for Kasper. Han har fått diagnosen Asperger syndrom.

Kasper har begrenset antall interesser, men til gjengjeld er han helt oppslukt i det han liker.

STOLTE FORELDRE: - Kasper er en blid og forsiktig gutt, sier mamma Vivian og pappa Christian. Foto: Espen Solli, Se og Hør
STOLTE FORELDRE: - Kasper er en blid og forsiktig gutt, sier mamma Vivian og pappa Christian. Foto: Espen Solli, Se og Hør Vis mer

Presset inn

Kasper var sjenert da han gikk i barnehagen, noe foreldrene ikke fant unaturlig.

– Vi opplevde etter hvert at Kasper mislikte å gå skolen. Vi trodde det ville gå over. Det gjorde det ikke, forteller mamma Vivian Nielsen (47).

– Flere ganger måtte jeg nærmest presse gutten min inn i klasserommet. Det gjorde vondt i et mammahjerte. Det gikk til slutt på helsa løs - han svettet og fikk pusteproblemer. Kasper ble dårlig av å gå på skolen, forteller Vivian.

Fikk diagnose

Det var i fjerdeklasse Kasper fikk diagnosen asperger.

TIL GLEDE OG NYTTE:
 - Kattekrigerne er&nbsp;min store favoritt,
 sier Kasper. Foto: Espen Solli, Se og Hør
TIL GLEDE OG NYTTE: - Kattekrigerne er 
min store favoritt, sier Kasper. Foto: Espen Solli, Se og Hør
Vis mer

– Det var godt å få satt ord på det, selv om vi gjerne skulle ha sett at noen fanget det opp da Kasper gikk i barnehagen. Da kunne skolegangen hans vært mye lettere, mener pappa Christian Nielsen (44).

Sluttet på skolen

Kasper sluttet på skolen i januar 2014, og har ikke vært der siden. Foreldrene er i dialog med skolen for å få til hjemmeundervisning.

– Vi var selvsagt bekymret for hvordan det skulle gå da Kasper sluttet. Han er heldigvis en intellektuell gutt. Vi har i alle år hatt katt, og det er uten tvil favorittdyret hans. Katten viste seg å bli viktig for Kasper sin utvikling, forteller Vivian.

Dilla på katter

Da hun i fjor kjøpte en av barnebøkene i serien «Kattekrigerne» og ga til sønnen sin, skjedde det en merkbar forvandling.

– Kasper ble helt oppslukt i fortellingen og levde seg inn i historiene om de ulike katteklanene. Boken er fantasifortellinger, men for Kasper virker det ekte. Leseevnen hans er blitt mye bedre. Han liker å lese bøkene på engelsk, og behersker også språket veldig bra, sier Christian.

Leser alt

– Jeg leser alt av «Kattekrigerne». Katten er min læremester, sier Kasper.

Pappa Christian forteller at sønnen er veldig avhengig av faste rutiner, noe som er vanlig for personer med Asperger.

– Ingenting må komme overraskende på Kasper. Det gjør ham bare urolig, forklarer faren.

Vanskelig med venner

Kasper har få venner. Det å ha Asperger og skulle fungere med andre, byr på utfordringer. Foreldrene håper og tror at det sosiale nettverket skal bli større med tiden.

– Kasper er i utvikling, og vi håper at at samarbeidet med skolen blir til det beste for ham. Han er en snill og flott gutt som vi er veldig glad i!

LES OGSÅ: Inngrod tånegl endte med amputert fot