GIKK BORT: Dissimilis-grunnleggeren Kai Zahl er død. Han ble 83 år gammel. Foto: Se og Hør, Tore Skaar
GIKK BORT: Dissimilis-grunnleggeren Kai Zahl er død. Han ble 83 år gammel. Foto: Se og Hør, Tore SkaarVis mer

Kai Zahl er død

Dissimilis-grunnleggeren ble 83 år gammel.

SEOGHØR.NO: Torsdag ble det kjent at grunnleggeren av Dissimillis, Kai Zahl, har gått bort.

Kai Zahl, som ble 83 år gammel, døde i sitt eget hjem i Bærum torsdag morgen.

Dissimilis sendte torsdag ut en pressemelding, hvor de bekrefter grunnleggerens bortgang:

«Dissimilis må med sorg melde om at Kai Zahl, Dissimilis kjære gründer, har gått bort 83 år gammel.

Få mennesker har betydd så mye for så mange mennesker som Kai Zahl. Et helt liv kjempet Kai for at alle skal ha like forutsetninger innen utøvende scenekunst uansett funksjonalitet. Hans kongstanke har vokst seg stor i inn -og utland og gitt livskvalitet og mening til tusenvis av mennesker i hele verden».

Se video: Kai Zahl snakket om sin demens:

Festforestilling for Kai Zahl

Gjennom et langt liv har Kai alltid stått klar med en hjelpende hånd. Men etter at han fikk diagnosen kognitiv svikt for et par år, var det Dissimilis-grunnleggeren selv som trengte hjelp.

Men han gledet seg over å være tilstede under festforestillingen i Bærum kulturhus 22.april, satt sammen av dagens Dissimilis-leder Mathias Eckhoff (46) til Zahls ære.

Funksjonshemmede utøvere fra hele landet deltok.

Denne kvelden ble også Kai Zahls ærespris delt ut for første gang. Prisen gikk til x-ray ungdomskulturhus i Oslo.

ÆRESPRIS: Kai Zahl og Mathias Eckhoff delte ut Kai Zahls ærespris under vårens tilstelning i Bærum kulturhus. Foto: TORE SKAAR/SE OG HØR
ÆRESPRIS: Kai Zahl og Mathias Eckhoff delte ut Kai Zahls ærespris under vårens tilstelning i Bærum kulturhus. Foto: TORE SKAAR/SE OG HØR Vis mer

– Det føles veldig stort og ærefullt. Jeg er veldig glad for at jeg kunne være med på dette, sa Kai Zahl til Se og Hør.

Startet Dissimilis

Kai Zahl videreutviklet et fargekodesystem så hans utviklingshemmede sønn Børge og hans venner kunne spille i band. Dette ble starten på organisasjonen Dissimilis, som har eksistert siden 1982.

Dissimilis jobber for at mennesker med utviklingshemming skal ha en plass i det kulturelle landskap og i samfunnet som likestilte utøvere og mennesker. For sin innsats er Kai blant annet utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden og har fått Kongens fortjeneste medalje, Teskjekjerringprisen og Spellemannjuryens hederspris.

LYKKELIG TILSTEDE: Tidligere i år var Kai Zahl og sønnen Børge tilstede på festforestillingen til Dissimilis, som Mathias Eckhoff arrangerte til hans ære.  Foto: TORE SKAAR/SE OG HØR
LYKKELIG TILSTEDE: Tidligere i år var Kai Zahl og sønnen Børge tilstede på festforestillingen til Dissimilis, som Mathias Eckhoff arrangerte til hans ære. Foto: TORE SKAAR/SE OG HØR Vis mer

Da Kai Zahl grunnla Dissimilis, var det ingen som ante rekkevidden av hva hans livsverk kunne bli og hvor mange skjebner det skulle komme til å berøre. Den spede ideen som ble født av sønnen Børges musikalske drøm, skulle vokse seg langt utover våre landegrenser og bli en viktig drivkraft til synliggjøring av alle menneskers iboende potensiale.

- Kai Zahl var innom Dissimlis dagen før han døde.  Han følte seg bedre enn på lenge, og snakket mye om hvor mye han gledet seg til årets Julekonsert, sier Dissimilis-leder Mathias Eckhoff.

Se video: Kai Zahl deler ut pris under festforestillingen til Dissimilis:

LES OGSÅ: Kai Zahl snakker om sin demens