MOR TIL FEM: Det vekker berettiget oppsikt at 23 år gamle June-Maria Dagsdatter Svendsen har fått fem barn på fem år. Men hun trives med sin travle hverdag med Noah Nathaniel, Milian-Mattheus, Adriel Amadeus, Lone Leandra og lille Eliana-Esthelle. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR
MOR TIL FEM: Det vekker berettiget oppsikt at 23 år gamle June-Maria Dagsdatter Svendsen har fått fem barn på fem år. Men hun trives med sin travle hverdag med Noah Nathaniel, Milian-Mattheus, Adriel Amadeus, Lone Leandra og lille Eliana-Esthelle. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØRVis mer

June-Maria (23) har fått fem barn på fem år

June-Maria (23) fra Skien har fått fem barn på fem år. Hun er glad i barn - og i mannen sin, Niklas. Og vokste selv opp med 13 søsken.

SEOGHØR.NO: June-Maria Dagsdatter Svendsen fra Skien var 17 år første gang hun ble gravid. Nå er hun 23 år og mor til fem.

Men hun og ektemannen Niklas Svendsen-Ruud (29) er ikke fremmede for at ungeflokken kan bli enda større.

- Eliana-Estelle kom til verden 1. mai i år. Hun ble født fem uker før termin, men kom seg veldig fort, sier June-Maria fornøyd til Se og Hør.

Yngstedatteren ble født på sykehuset i Tønsberg. Lattermildt forteller June-Maria at hun også ble vist hvordan hun skulle få til ammingen, og at overraskelsen var stor da 23-åringen fortalte at det var femte gang hun var på barselavdelingen.

Hun var 18 år første gang hun kom til fødeavdelingen. Og hun ventet barn igjen da hun og Niklas giftet seg på hennes 19-årsdag i 2011.

Saken fortsetter under bildet.

STOR FAMILIE: - Vi hadde hele 80 gjester, hvorav de fleste var fra vår nærmeste familie, ler June-Marie, som var gravid da hun gikk til alters. Foto: Halvor Pedersen/ Privat
STOR FAMILIE: - Vi hadde hele 80 gjester, hvorav de fleste var fra vår nærmeste familie, ler June-Marie, som var gravid da hun gikk til alters. Foto: Halvor Pedersen/ Privat Vis mer

Hjertebarn

Storesøster Lone-Leandra (15 mnd.) er født med en komplisert hjertefeil. Også hun kom til verden før termin, men det var problemene med hjertet som gjorde at det tok tid før noen våget å si om hun ville overleve.

Hjertefeilen til Lone-Leandra heter kongenitt korrigert transposisjon.

- Selv om ultralydundersøkelsene viste at alt var i orden med babyen som vokste i magen min, var det også en tid med mye engstelse. Vi våget liksom ikke å puste lettet ut før Eliana-Estelle var født og undersøkt. Men heldigvis er alt orden med henne.

Saken fortsetter under bildet.

MINSTEJENTA: June-Maria og Niklas er ikke fremmede for at også lille Eliana-Esthelle en dag får en liten bror eller søster. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR
MINSTEJENTA: June-Maria og Niklas er ikke fremmede for at også lille Eliana-Esthelle en dag får en liten bror eller søster. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR Vis mer

Hetset på nett

I en tid hvor førstegangsfødende stadig blir eldre, er det oppsiktsvekkende med en 23-åring som allerede er mor til fem. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at det av 59 084 fødsler i 2014 bare var 797 tenåringsmødre.

På bloggen Lykken er mange holder June-Maria sine lesere oppdatert om hvordan det er å ha fem barn.

Og hun er åpen om at jubelen hun ble møtt med på hjemmebane da hun fortalte guttene sine at de ville få en liten bror eller søster, stod i sterk kontrast til meldingene som dukket opp da hun røpet at ventet sitt femte barn på bloggen.

Saken fortsetter under bildet.

FULL FART: June-Maria og Niklas har hendene fulle med  Noah Nathaniel, Milian-Mattheus, Adriel Amadeus, Lone Leandra og lille Eliana-Esthelle. Men de tar seg også tid til bare å være kjærester. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR
FULL FART: June-Maria og Niklas har hendene fulle med Noah Nathaniel, Milian-Mattheus, Adriel Amadeus, Lone Leandra og lille Eliana-Esthelle. Men de tar seg også tid til bare å være kjærester. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR Vis mer

- Jeg måtte stenge kommentarfeltet på bloggen min. Det er utrolig mange bedrevitere som ikke ser helheten. Jeg ble både truet og hetset. Noen kommentarer gikk under huden på meg. Samtidig gjorde de meg sikker på at vi valgte rett. Vi ønsker oss jo mange barn, og vet vi vil ta godt vare på dem, sier June-Maria.

13 søsken

23-åringen har 13 søsken, så barna hennes har allerede rikelig med fettere og kusiner.

- Jeg var aldri alene i barndommen. Hadde alltid noen å snakke med, og vi søsknene har fremdeles veldig god kontakt, sier June-Maria.

- Så til de som synes at fem barn er mange, kan jeg bare si én ting: Først når jeg har to barn til, har jeg halvparten av de moren min har.

Travel hverdag

June-Maria har alltid likt å skrive, men med fem barn og mann er det ikke alle dager hun rekker å dele inntrykkene fra sin hverdag med offentligheten.

- Ungene har alltid førsteprioritet.

Det går i ett fra June-Maria står opp til hun legger seg. Og for tiden er det aktivitet også om natten.

- Alt handler om å finne gode rutiner. Vasker gjerne et par maskiner i løpet av dagen, noe som betyr at jeg må ta kvelder og ettermiddager i bruk for å få orden på klærne. Samtidig er vi flinke til å koble litt fra «foreldrerollen». Vi husker jo at vi er kjærester selv om vi har fem barn sammen.

Saken fortsetter under bildet.

June Marie er 23 år – og allerede 5 barnsmor Foto: Morten Eik/ Se og Hør
June Marie er 23 år – og allerede 5 barnsmor Foto: Morten Eik/ Se og Hør Vis mer

Lengter tilbake

For ett år siden flyttet familien fra idylliske Siljan til en romslig enebolig i Skien. Tanken var å være nærmere sykehuset i fall det skjedde noe med hjertet til Lone.

- Vi oppdaget raskt at vi lengtet tilbake til Siljan. Så nå skal det nyoppussede huset vårt selges. Vi trives desidert best på landet, sier June-Maria og løfter eldstedatteren i været.

Lone-Leandra elsker å være sammen med sine tre eldre brødre. Men hjerteproblemene gjør at hun har behov for mer ro og hvile enn guttene.

- Der er det full spiker hele tiden, sier Niklas.

- Lone-Leandra kan gå selv. Men det hender vi må bære henne opp trappen, legger storebror Noah Nathaniel (5) til.

Milian-Mattheus (4) og Adriel Amadeus (2 1/2) nikker bekreftende.

Saken fortsetter under bildet.

ERFAREN MOR: June-Maria ler når hun tenker på hvor overrasket de ble på fødeavdelingen da 23-åringen fortalte at det var femte gang hun var på barselavdelingen. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR
ERFAREN MOR: June-Maria ler når hun tenker på hvor overrasket de ble på fødeavdelingen da 23-åringen fortalte at det var femte gang hun var på barselavdelingen. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR Vis mer

Hjertebarnet

Lones helse er for tiden familiens største bekymring. De synes det er skummelt å vite så lite om hennes fremtid.

Hjertefeilen er så sjelden at ingen våger å si noe med sikkerhet. Men dersom hun følger skjemaet til barn med samme hjerteproblemer, kommer det i verste fall en dag da hun må få transplantert et nytt hjerte.

- Ettersom ingen kan si hva vi har i vente, nyter vi at hun har det så bra i dag. Og vi er heller ikke fremmede for at søskenflokken blir utvidet, sier June-Maria og Niklas.

LES OGSÅ: Lille Leon lurte døden